29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Олексій Момот про місцеві вибори: Дякую за великий кредит довіри

Олексій Момот про місцеві вибори: Дякую за великий кредит довіри

Для міського голови Олексія Момота майбутня інавгурація, за великим рахунком, — зайва протокольна процедура. Адже потреби входження у владу, знайомства з азами місцевого самоврядування немає. Діючий мер отримав на минулих виборах переконливу перемогу, і ця квота довіри спонукає і далі продовжувати йти визначеним курсом. І все ж, попри підготовку до організаційної першої сесії міської ради VIII скликання та жорсткий карантин у «Білому домі», вдалося поговорити з новообраним міським головою.

— Олексію Вікторовичу, вишгородці вдруге висловили Вам довіру на місцевих виборах. Це для Вас очікувано?
— Вибір моєї кандидатури — це кредит довіри від громади. Він дає право вважати, що минулі п’ять років очолювана мною міська рада працювала ефективно. І на виборах вишгородці визначили, що ми рухаємося у вірному напрямку. Тому я щасливий і дуже вдячний мешканцям Вишгорода, Хотянівки і Осещини, які дали мені кредит довіри, що надихає на наступні п’ять років роботи.
— Технології, в порівнянні з попередніми виборами, були брудніші чи просто інші?
— Технології не дуже змінилися. Як завжди, було багато бруду. Але і на минулих виборах, і нині я і вся моя команда жодного поганого слова про жодного конкурента не сказали. Це була моя настанова. Адже обливати брудом опонентів — марна трата часу і ресурсів. До того ж, як казав знайомий піар-технолог, все, окрім некрологу, — піар. Навіть брудні технології часто-густо спрацьовують проти того, хто їх запускає.
Вважаю, що мені і моїй команді вдалося гідно пройти цю передвиборчу кампанію, не реагуючи на фейкові акаунти, де нас намагалися облити брудом.
— Наметів із Вашими агітаційними матеріалами, Вашим обличчям було найменше по Вишгороду. На чому базувалась Ваша передвиборча кампанія?
— Дійсно, у нас була одна з наймінімальніших по витратах і ресурсах передвиборча кампанія. Просто ми вживу спілкувалися з людьми. А коли є впізнаваність, то немає необхідності себе рекламувати на біг-бордах. Краще ці кошти використати на корисні справи.
Ми бачили кілька політичних проектів, які заспамили все місто своїми прапорами, кубами, лозунгами, бордами, але воно нічого не дало. Ці люди як раптово з’явилися, так і зникли. Радий, що вишгородці все ж підтримали ті партії, де кандидати були місцеві, яких знають, які мають добру репутацію, досвід роботи, яким люди довіряють.
— На скільки оновився склад депутатського корпусу та як оцінюєте шанси на його продуктивність? Адже злагодженість у роботі та конструктив — запорука успіху…
— По-перше, склад ради скоротився. Тепер уже не 34, а 26 депутатів. Із них досить багато тих, хто був у минулому\минулих скликаннях, але відсотків 30-35 — нові люди.
Не прогнозуватиму ситуацію, тому що з ними я ще не працював. Але склад нинішньої ради вселяє оптимізм. Думаю, її робота буде більш прагматична, спрямована, в першу чергу, на інтереси громади, міста, а не на захист власного бізнесу і т. ін.
Скажу відверто, з минулою радою було досить складно знаходити спільну мову, адже багатьох доводилося переконувати, аби підтримали потрібні, дійсно корисні загальноміські проекти, програми. Більшість їх було прийнято шляхом довгих перемовин. А з наближенням виборів окремі конкуренти, які вже бачили себе у мерському кріслі, вперто гальмували певні проекти, аби негативно вплинути на електорат. Сподіваюся, в цій раді такого не буде.
— Стосовно комунального майна — БК «Енергетик», адмінбудинку, «Дивосвіту», лікарні, тепломережі. Яка перспектива їх передачі на баланс Вишгородської ОТГ?
— Район «врятовано». А повноважень у нього не залишається. Тому було б закономірним передати ці важливі для життєдіяльності громади об’єкти інфраструктури. Сподіваюсь, знайдемо порозуміння у цьому питанні. Двовладдя в місті нарешті зникне. У крайньому випадку, про який не хочеться, звичайно думати, у законі про ОТГ чітко передбачено, що до 1 липня 2021 року районні ради зобов’язані нам будуть передати всі ці об’єкти. Але їх до липня треба ще утримувати. А на районну раду фінансування не виділено. Тобто, у цьому питанні, думаю, не слід вмикати якісь амбіції.
Ми запросили представників асоціації міст України, експертів, які днями приїдуть проводити додаткові консультації і покроково пояснять, що ми повинні робити, які повноваження нам переходять, тому що на першій сесії ми маємо вже затвердити структуру ОТГ. Наші гуманітарні функції дуже розширюються, до нас переходять освіта, ЦНАП і т. ін. Це буде мегаскладний період, який під час реформи хоч і складно, але потрібно пройти. Думаю, ми гідно впораємось.
— Як плануєте боротися з еко-проблемами — засміченням берегів водойм, лісів, стихійними сміттєзвалищами?
— Зі створенням ОТГ у нас значно розширюються повноваження. І в плані адміністративного контролю у Хотянівці, наприклад, буде інспектор, який слідкуватиме за порядком, складатиме адміністративні протоколи. Тобто, відтоді, як Хотянівка до нас приєдналася, будемо впроваджувати там проект на зразок того, який був у нас, — «Безпечна громада», вестиметься відеоспостереження. Тобто разом із адмінкомісією, з поліцією будемо працювати над екологією місцевості. Але спочатку ліквідуємо сміттєзвалища.
— Чи увійшли представники Осещини і Хотянівки до складу місцевої ради?
— Від Хотянівки і Осещини депутати не пройшли, тому я буду їх представником першочергово. Під час передвиборчої агітації пообіцяв, що представництво інтересів громади від цих сіл буде, і я це контролюватиму. Зараз працюю над тим, аби виконати цю обіцянку, аби старостою Хотянівки, що матиме досить широкі повноваження, була місцева людина, яка фахово знає село, його проблематику і вкаже на першочергові проекти, які потрібно реалізовувати. У будь-якому випадку за Хотянівкою буде закріплений депутат із складу ради. У них буде і староста свій, тому немає причин хвилюватися, що ставлення до неї буде, як до молодшого брата. До нашої вишгородської родини Хотянівка і Осещина зайшли, як рівноправні населені пункти.
— Які першочергові завдання Ви перед собою ставите, як міський голова, точніше, як голова ОТГ?
— У нас залишилось багато проектів, які треба доводити до кінця. Зокрема, з розвитку соціальної інфраструктури. Зараз потрібно реалізовувати будівництва в місті, які вів район. Провести повний аудит, розробити містобудівну документацію для Хотянівки і Осещини, генеральний і детальний плани їх території, щоб убезпечити прибережні і захисні смуги, нанести пляжі. Ми розглядаємо ці села, як рекреаційну зону, тож до справи залучатимемо фахівців інституту містобудування. Саме тут і потрібен староста із місцевих, який повністю володіє ситуацією на місці.
У Вишгороді слід реалізувати проекти, які зупинились через ковід і, відповідно, прогалини в бюджеті. Це добудова в максимально стислі терміни школи, трьох садочків, а також робота над третім виїздом із міста, що суттєво розвантажить транспортну інфраструктуру.
Із зимового періоду маємо вийти з готовими проектами і реалізовувати їх. Це і набережної стосується, і поточних робіт, зокрема, реконструкції прибудинкових територій, і будівництва сучасного ЦНАПу. Хотянівка і Осещина мають отримувати якісні послуги на місці. Для цього є будівля колишньої сільської ради. Люди, які там працювали, будуть переведені на роботу до Вишгородської ОТГ. Ніякого дискомфорту для мешканців Хотянівки і Осещини не буде.
Що стосується медичної галузі. Зараз є три гілки — екстрена швидка медична допомога, сімейні лікарі і вторинна допомога — лікарня. Звичайно, ми наполягатимемо, аби лікарня теж була на балансі міста. Район не матиме коштів на її обслуговування, і зарплату отримуватимуть у НЦЗУ від держави. Медикаменти, перев’язувальні матеріали, поточні ремонти, енергоносії, тепло, опалення — це все треба фінансувати. Розуміючи, що район коштів не матиме, місту треба брати відповідальність за цей важливий об’єкт. Будемо спілкуватися, щоб його передали Вишгороду.
Сімейні лікарі переходять на утримання міста, зарплату вони отримують із державного бюджету, а все інше, знову ж таки, буде оплачувати місто.
Зрештою, робитиму все можливе, щоб життя стало кращим, комфортнішим і безпечнішим. У нашої ОТГ великий потенціал, і ми повинні спрямувати його на благо людей, які тут живуть і працюють.
— Вітаємо Вас з перемогою та бажаємо успіхів у реалізації задуманого.
Розмовляла Вікторія Шмигора