28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Вишгород кіношний

Вишгород кіношний

Вишгород має великий творчий потенціал, який треба підтримувати і розвивати, аби наповнювати життя міста культурними подіями. Тож, як директор кінокомпанії «Формат-фільм», щодня працюю над втіленням у найближчому майбутньому цікавих проектів: кіномайданчика, кіношколи та унікального кінофільму про обдарованих дітей.
Як я розповідав раніше (газета «Вишгород» № 39 від 24 вересня ц. р.), з настанням весняного тепла на території центру творчості «Дивосвіт» працюватиме літній кіномайданчик, де для всіх охочих демонструватимуться українські кінострічки.
Тим часом продовжую працювати над створенням у місті кіношколи. Нині визначаємося з приміщенням, де навчатимуться обдаровані діти від п’яти років, які бачать себе акторами, режисерами, операторами і т. ін. Кіношкола відкриється у наступному році. У рамках її роботи відбуватимуться й цікаві зустрічі з представниками кіноіндустрії топового рівня. Серед них обов’язково буде Ахтем Сеітаблаєв — відомий кіноактор, режисер, сценарист, заслужений артист Автономної Республіки Крим.
Буде складова американо-грузинської школи кіно. З вересня студенти матимуть змогу не тільки дистанційно, а й очно навчатися у Тбіліському університеті, де відкриється україно-грузинська кіношкола. У результаті — отримуватимуть сертифікат про навчання, що дозволить брати участь у кінопроектах.
Налаштований також на здійснення кінопроекту, унікального для Вишгорода і України в цілому. Такого немає і в країнах Європи та Америки. Хочу відібрати у чомусь унікальних чотирьох дітей трьох, п’яти, семи і дев’яти років, і щороку протягом десятиріччя зустрічатися з ними. Тобто, будемо спостерігати, як вони змінюються, як розвиваються. Спробуємо відкрити їх внутрішній світ, показати їх розвиток, те, як змінюється світогляд цих дітей протягом десяти років.
А потім зробимо стрічку і відправимо її на міжнародні кінофестивалі.
Двох дітей для цього кінопроекту я вже знайшов. Одна дівчинка з абсолютно унікальним ім’ям (хочу побачити, наскільки воно може вплинути на розвиток дитини), інша — учениця інклюзивно-ресурсного центру. Сьогодні їхні кандидатури — на стадії обговорення в родинах.
Допомагатимуть мені однодумці, яким близькі мої ідеї, — звукорежисер, оператор, монтажер, команда близько десяти людей.
Сподіваюсь, що ще знайдуться батьки, яким буде цікаво побачити своїх дітей у цьому проекті. Мій телефон: 067 444 12 91.
Переконаний, разом із командою однодумців мені вдасться втілити все задумане.

Олег КОЛЯДА,
директор кінокомпанії «Формат-фільм»