29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

МЕДОВИЙ СПАС

МЕДОВИЙ СПАС

Маковія — перший із трьох літніх Спасів, які настануть у серпні. Свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене близько ІХ ст. Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася. Протягом двох тижнів цю святиню носили Константинополем для «відвертання хвороб» та очищення міста від злих духів. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі у спеку.
ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ НА МАКОВІЯ
На Маковія існують заборони на роботу в городі, на присадибній ділянці і вдома. Не можна копати, будувати, шити, прати чи прибирати. Всю роботу зазвичай роблять напередодні.
Вже з наступного дня (15 серпня) не можна купатися в озерах і річках, інакше, за повір’ям, з’явиться ризик потонути або серйозно захворіти.
На Маковія можна збирати мак і мед. Втім, за народними прикметами, у цей час не слід голосно розмовляти, щоб не налякати бджіл і не зіпсувати меду.
ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ ТА ОБРЯДИ
Створювали букети-обереги — «маковійчики». Вони мали захищати всю родину від біди протягом наступного року. Така традиція з приходом християнства дещо змінилася – тепер ці обереги святять у церкві. Трави і квіти букета мають певне значення.
ЩО СВЯТИТИ В ЦЕРКВІ
Мед та медові смаколики; мак і макові пироги; воду; квіти — великі китиці жовтих купчаків, чорнобривців, чебрецю, кудрявців, настурцій, рути-м’яти, нагідок, польових сокирок, лугової материнки, роман-зілля, васильків та великі достиглі голівки маку.
РЕЦЕПТ МАКОВОГО РУЛЕТУ
Інгредієнти:
сіль – 1/4 ч. л.; мак – 500 г;
цукор (3 ст. л. – в тісто, 10 ст. л. – в макову начинку);
вершкове масло (50 г – в тісто, 100 г – в начинку);
яйце куряче (2 – в тісто, 1 – для змазування рулету);
— дріжджі (див. інструкцію, там вказано, на яку кількість борошна вони розраховані);
молоко (200 мл – в тісто, 200 мл – в начинку);
пшеничне борошно вищого сорту – 500 г;
мед – 100 г.
Приготування:
Змішайте в мисці 100 мл теплого молока, ложку цукру і свіжі дріжджі. Добре розмішайте. Поставте в тепле місце до утворення пінної шапочки.
Просійте борошно. Молоко, що залишилося (100 мл), трохи підігрійте, розтопіть у ньому вершкове масло (50 г), додайте сіль, добре перемішайте.
У чаші міксера з’єднайте 2/3 частини борошна з активізованими дріжджами, молочною сумішшю, додайте 2 яйця і цукор, що залишився (2 ст. л.). Перемішувати треба повільно, поступово досипаючи решту борошна, контролювати консистенцію тіста.
Збільшіть швидкість міксера і продовжуйте вимішувати тісто протягом 10-15 хвилин. Скачайте його в грудочку. Накрийте, поставте в тепле місце на 2-3 години.
Вийміть тісто з чаші, добре розімніть, щоб у ньому не було повітря.
Двічі залийте мак окропом на 8-10 хв. Змішайте з цукром. Можна перекрутити цю суміш на м’ясорубці.
Перекладіть перетертий мак у глибоку каструлю, змішайте з маслом, медом, варіть на малесенькому вогні близько години, поступово доливаючи молоко, постійно помішуючи.
Начинка не повинна бути рідкою, консистенція має бути розсипчастою.
Максимально тонко розкачайте тісто квадратиком або зі злегка закругленими краями.
Щедро і рівномірно викладіть начинку.
Обережно загорніть рулет.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Змастіть рулет яйцем і посипте маком, поставте хвилин на десять в духовку при 180˚С, далі через кожні десять хвилин знижуйте температуру на двадцять градусів. Печеться рулет 30-40 хвилин (залежить від духовки).