29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Невід’ємна частина Великодня

IMG 2525

 

IMG 2613

IMG 2637

Ірина ЯКОВЕНКО, учениця 9-А класу ВРГ «Інтелект», студія журналістики (керівник Валентина Яковенко) Центру творчості «Джерело»

 

ФОТО — Дмитро ЮРЧЕНКО, спеціально для «Вишгорода»

Наближається найдавніше християнське свято на честь воскресіння Ісуса Христа — Великдень. В Україні його святкують ще з першого століття, з приходом християнства. Пасха символізує загальне відродження та оновлення світу. Її невід’ємною частиною є крашанки, писанки, дряпанки, мальованки.

 Днями до гімназії «Інтелект» учні 5-Б (класний керівник Лариса Нечепоренко) та 5-В класів (класний керівник Юлія Бондар) запросили художницю Клавдіївської фабрики ялинкових прикрас ім. Санта Клауса для проведення майстер-класу з виготовлення мальованок (коштувало це 50 гривень з бажаючого). Такі заходи Марина Михалко проводить не вперше, адже з дитинства захоплюється розписом на склі. Під її керівництвом діти створили незвичайні сувеніри.

 «Мальованки виготовляють на основі скляних яєць, на які наносять акрилові фарби. Після кожного їх нанесення на яйце пензлик обов’язково витирають, щоб малюнок не був розмитим.

До речі, яйця зі скла, на яких малювали діти, видули майстри нашої Клавдіївської фабрики», — розповіла Марина Михалко.

Дітям було нескладнопрацювати, адже на одній стороні уже був зроблений контур малюнка: підсвічники зі свічками, пасочка, писанки та гілочки верби. Коли закінчили розфарбовувати одну сторону, на іншій написали «ХВ» та покрили напис блискітками.

Юні художники були захоплені процесом декорування мальованки. Навіть хлопчики так старанно працювали, що майстриня відмітила — не бачила ще такої охайної роботи.

Коли все було готове, діти не могли надивитися на свої витвори і показували їх одне одному, порівнюючи, у кого вийшло краще. Кожна робота була особлива, вирізнялася своїм почерком і виглядала якось особливо.

 

Після виготовлення мальованок у класі панувала тепла передсвяткова атмосфера, яка зберігалася протягом усього дня.