29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Щаслива мати — щасливе дитя

Щаслива мати — щасливе дитя

Микола ТАБОРОВЕЦЬ, лікар-акушер-гінеколог/фахівець із планування сім’ї
— До виникнення післяпологової депресії, як правило, призводить не одна, а декілька причин. Перша з них — гормональна перебудова в організмі жінки (тому жінки вдвічі частіше страждають від депресії, ніж чоловіки). Після пологів у представниць слабкої статі різко змінюється гормональний фон. Цей стан — природний і його ніхто не в змозі проконтролювати. Під впливом гормональних змін жінки стають дуже вразливі, що, власне, й відбувається після народження дитини. Друга причина — неготовність до материнства. Вона може бути як вікова, так і моральна. З цією проблемою потрібно працювати до пологів. Багато вагітних не усвідомлюють, що після народження дитини їхнє життя перевернеться «з ніг на голову»: з’явиться відповідальність за нову найріднішу істоту, якій доведеться віддавати весь свій час. Для багатьох жінок це досить складно. Особливо для тих, які робили кар’єру і раніше не сиділи вдома. З появою дитини життя жінки умовно розділяється на дві частини: «до» і «після» пологів, відбувається докорінний перелом стереотипів, поглядів на життя, майбутнє.
Головне щодо післяпологової депресії — не залишати цей стан без уваги, оскільки це захворювання завдає шкоди здоров’ю матері, а також впливає на всіх членів сім’ї. Основні рекомендації тим жінкам, які зіткнулися з післяпологовою депресією, — не соромитися просити про допомогу і підтримку членів сім’ї та друзів, як моральну, так і про допомогу у догляді за дитиною та по господарству. Відпочивати так багато, як тільки можна. Спати, коли спить дитина. Намагатися не залишатися надовго на самоті. Виходити з дому, гуляти на вулиці, зустрічатися з друзями, робити те, що подобається. Проводити більше часу наодинці з чоловіком. Спілкуватися з іншими матерями — їх досвід може бути корисний. Проте, якщо депресія триває більше двох тижнів і у жінки є наступні симптоми: перепади настрою або депресія кілька днів після народження дитини, відчуття безпорадності перед повсякденною діяльністю, включаючи догляд за новонародженим, сильні прояви агресії, гніву через 1-2 місяці після пологів — необхідно негайно звернутися до лікаря. Самолікування наодинці не рекомендується.
І наостанок, наголошую, що розладам легше запобігти, ніж дати їм раду. Найкращий варіант — це психологічна підготовка жінки до материнства. Вона повинна заздалегідь знати, що бути мамою — не лише радість, а й велика відповідальність та важка праця, налаштовувати на це себе та батька дитини.
Ірина ГОВОРУХА, письменниця, журналіст, блогер
— Моя знайома народила бажаного малюка у щасливому шлюбі. Вони з чоловіком у чотири руки облаштовували дитячу кімнату, показували животику діафільми і відвідували центр «Чудо в домі». Перебіг вагітності був легким, пологи — цілком терпимі і, здавалося б, ось воно, щастя. А потім молода мама повернулася додому і занурилася в підгузники, зціджування, нічні годування. Вага не зменшувалась, і доводилося ходити в сукнях п’ятдесят другого розміру. Синуля кричав цілодобово, чоловік брав додаткові відрядження, бабусі жили в інших містах, і через півроку жінка стала ловити себе на суїцидальних думках. Отямилася і визнала проблему, що виникла, лише коли жбурнула, немов паршивого кота, крикливе чадо на диван, і зачинилася в туалеті.
Жінки всіляко приховують свою післяпологову депресію, щоб не навісили ярлик «погана мати». Мені розповіли про трагедію однієї дівчини. У неї було казкове кохання. Чоловік, без двох хвилин принц, обсипав пелюстками червоних троянд, дарував діаманти і катав у золотій кареті. Вона завагітніла і з хвилюванням оголосила новину коханому. Як виявилося, подібне не входило до планів майбутнього короля, і той зник у невідомому напрямку. Дівчина вирішила зберегти дитину, ретельно маскуючи біль, який її розривав. Народжувати полетіла на Балі, щоб змінити обстановку, повернутися до тями й усамітнитися. Неподалік оселилася її найкраща подруга і періодично пропонувала допомогу і підтримку. Матуся променисто усміхалася і запевняла, що все чудово, а потім на шаленій швидкості викинулася з дитиною з машини. Дівчинка померла на місці, а жінку виходжували у госпіталі. Вона, повертаючись до тями, благала не зберігати їй життя. Але ж усе могло бути інакше, якби усвідомила проблему і попросила про допомогу.
За статистикою, у всьому світі від післяпологової депресії страждає 15 % жінок. По суті, кожна шоста. У кожної другої це відбувається в особливо важкій формі. Підступна недуга підкрадається непомітно, немов грип, і вражає нервову систему, зводячи з розуму.
Звісно, найлегше накинутися на нещасних праведним гнівом. Навести, як приклад, себе: сильну і багаторуку богиню, яка встигає і за дитиною дивитися, і картини писати, і керувати торговельною імперією. А можна без осуду уважно подивитися довкола і подати втомленій мамі руку допомоги.