28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Суд усунув «когнітивний дисонанс» музею

Суд усунув «когнітивний дисонанс» музею

Завдяки рішенню Касаційного господарського суду у складі ВСУ нарешті має завершитись ремонт фасаду найстарішої споруди Вишгорода — будинку Клюкви.
Будинок Клюкви — найстаріша будівля Вишгорода з тих, що дійшли до нашого часу. Нині тут розташований Історичний музей Вишгородського історико-культурного заповідника, який упродовж низки років не мав можливості працювати на повну потужність. Ну справді, чи відповідає статусу музею така, даруйте, обшарпана будівля.
Однак такою вона є тільки зовні. Усередині ж — зовсім інша картина, все відремонтоване, доглянуте і охайне. Облаштована «кімната міщанина» зі стилізованим каміном і старовинними меблями — яскравий приклад інтер’єру ХІХ ст. — часів зведення будинку. Другий поверх відведений під проведення виставок і експозицій.
Внутрішній ремонт будинку Клюкви та відновлення покрівлі проведено коштом директора ВІКЗ, кандидата історичних наук Влади Литовченко. А ось на капітальний ремонт будівлі гроші були — 626 тисяч гривень. І ще кілька років тому можна було б розпочати і вже завершити ремонтні роботи, й нині будинок Клюкви мав би зовсім інший, справді музейний вигляд, а вишгородці й гості міста могли б побачити справжню красу будівлі у стилі неоренесансу. І нинішнього «когнітивного дисонансу» між зовнішнім і внутрішнім виглядом будинку не було б.
Однак ремонти не відбувались, попри всі зусилля директора й колективу ВІКЗ і їхні намагання вплинути на ДП «Київоблбудінвест», яке мало провести й завершити роботи. Відтак розпочались суди, що тривали аж три роки. «Майже три роки Історичний музей КЗ Київської обласної ради «Вишгородський історико-культурний заповідник» не мав можливості повноцінно працювати внаслідок неправомірних дій ДП «Київоблбудінвест» щодо проведення капітального ремонту будівлі та недовиконання ремонтних робіт на суму понад 626 тисяч гривень», — зауважила Влада Литовченко.
Однак нині справа повернулась на користь відновлення історичної будівлі. П’ятого грудня Касаційний господарський суд у складі Верховного суду України розглянув справу та прийняв справедливе рішення, залишивши касаційну скаргу ДП «Київоблбудінвест» без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій залишив у силі. Влада Литовченко, повідомивши про це, зауважила: «Ми маємо пам’ятати, що культурні об’єкти завжди є під захистом народу України, і обов’язок свідомих, по-справжньому патріотичних працівників установ — не дати їх спаплюжити, знищити або лишити права на розвиток і нормальне функціонування. Дякую чесним і порядним суддям Касаційного господарського суду ВС України за справедливе рішення, яке захистило історичну будівлю, важливу не лише для кожного вишгородчанина, а й для всіх поціновувачів історії своєї держави, а також молодого покоління. Особливу подяку колектив ВІКЗ висловлює адвокату Юрію Кармазіну, а також заступнику із загальних питань ВІКЗ, адвокату Сергію Павличенку за юридичний супровід справи», — зауважила Влада Литовченко і висловила сподівання, що Історичний музей ВІКЗ і найстаріша будівля Вишгорода найближчим часом порадують вишгородчан і гостей міста відремонтованим фасадом, а також захоплюючими експозиціями, які ВІКЗ планує тут розмістити.
ДОВІДКА ВІКЗ. У 1905 році управляючий казенними маєтками, колишній військовий Іван Федорович Школьний, яким мав прізвисько Клюква, протягом 1905-1910 років звів будинок з елементами неоренесансу, притаманними міській приватній забудові початку ХХ ст. Він став втіленням новаторської для свого часу тенденції використання цегли у сільському будівництві. На сьогодні це єдина цегляна будівля міста із понад столітньою історією. Це єдиний у Вишгороді цегляний житловий дім початку ХХ століття, у рішенні фасадів якого відбито особливості так званого київського цегляного стилю. Оскільки Вишгород на початку ХХ ст. мав статус села (у 1900 році його населення становило 1595 осіб), то будинки були характерними для «сільської» забудови. І все ж, у той час зводилися споруди, що свідчили про статусність їхніх власників.
Інна КОСЯНЧУК