28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Ботулізм

Ботулізм — це важке токсико-інфекційне захворювання, в результаті якого відбувається ураження нервової системи.
Причини
Заразитися ботулізмом можна через їжу і воду, а також при попаданні в організм аерозолів, що містять найсильнішу органічну отруту ботулотоксин. Ботулотоксин також міститься в піску і грунті.
В основному зараження відбувається через вживання в’яленої, копченої та солоної риби, рибних, м’ясних, грибних і овочевих консервів, ковбаси і м’ясних продуктів у вакуумній упаковці, неочищеної картоплі, наприклад, запеченої у фользі. Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.
Уразливі місця — це слизові оболонки дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту, рани, пошкоджена шкіра і легені.
Від людини до людини інфекція не передається.
Симптоми
Інкубаційний період протікає від декількох годин до 2-5 днів. Хвороба розвивається швидко — в середньому від 18 годин до однієї доби.
При зараженні ботулізмом спостерігається блювота, діарея, слідом здуття живота, закреп і затримка сечовипускання. Порушується зір — в очах каламутніє або двоїться, можуть розширюватися зіниці. Хворий відчуває м’язову слабкість, у нього відбуваються паралічі, ураження лицьового нерва. Також симптомами ботулізму є сухість у роті, порушення ковтання, гугнявість голосу. Зараження супроводжується підвищенням температури тіла, прискореним диханням, тахікардією, підвищенням кров’яного тиску, блідістю шкіри.
Важка форма хвороби може привести до летального результату. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається.
Лікування
При перших симптомах отруєння необхідно звернутися до лікаря. Пацієнтові промивають шлунок, щоб видалити залишки токсину. Лікують спеціальними антитоксичними сироватками. При розладах дихання призначають штучну вентиляцію легенів.
Однак в Україні існує проблема із забезпеченням населення сироватками від ботулізму, тому що через малий попит виробники не поспішають реєструвати ці лікарські засоби. ВООЗ і Червоний Хрест надають сироватку Україні у вигляді гуманітарної допомоги. У Вишгородському районі захворювання на ботулізм реєструвалось у 2018 році та в жовтні 2019 року.
Л. А. КОНОНЕНКО,
завідувач відділення
дезінфектології
Вишгородського МРВЛД ДУ «Київський ОЛЦ МОЗ України»