29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Довженковими стежками

Довженковими стежками

Районна організація ветеранів війни, праці, Збройних сил, АТО співпрацює не лише із ветеранськими організаціями Київщини, а й сусідніх областей. Зокрема, у себе ми приймали ветеранів із Ічні, Варви, Борзни, Прилук Чернігівської області (тоді для них екскурсію у Межигір’я організував фонд Романа Буковського). А нещодавно ми побували на Чернігівщині, у Сосниці, де пройшли Довженковими стежками.
Старше покоління ветеранів виховане на повісті О.П. Довженка «Зачарована Десна», що була обов’язковою для вивчення у шкільній програмі. Ми також захоплено дивилися його фільми «Земля», «Звенигора» та інші. А нині вирішили побувати на батьківщині митця.
І ось погожого осіннього дня делегація ветеранів нашого району, подолавши далеку дорогу, переступила поріг садиби-музею О.П. Довженка.
…Вишгородщина і Довженків край – Сосниця — незримо пов’язані між собою. На Лівобережжі району протікають води зачарованої Десни, а на Правобережжі Вишгородщини, у Демидові, тривалий час мешкала і вчителювала перша дружина О.П. Довженка Варвара Крилова, де й знайшла вічний спочинок на демидівському цвинтарі. Дослідники творчості Довженка припускають, що прототипами сіл Нові і Старі Павлівці у повісті «Україна в огні» є наші села Нові і Старі Петрівці…
Місцева делегація на чолі із головою районної ради ветеранів Надією Кузьменко та заступником голови Сосницької РДА із гуманітарних питань Олегом Траманою гостинно зустріла нас біля музею. Ми обмінялися короваями на вишиваних рушниках, а до підніжжя пам’ятника із зображенням юного Сашка Довженка поклали квіти.
Хатинка, де мешкала його родина, збереглася до цього часу. Разом із садибою вона є першою частиною меморіального музею, що приймає відвідувачів із 1960 року. У 1964-му до 70-річчя з дня народження митця на садибі музею було споруджено нове приміщення і створено літературну експозицію. Перед музеєм встановлено гранітне погруддя О.П. Довженка. Як повідомила директор музею Любов Наконечна, таке ж погруддя є і на Київській кіностудії імені О. П. Довженка.
Ми оглянули всі експонати, у кінозалі музею подивилися першу чорно-білу кінострічку без звуку (гумористичну — «Ягідка кохання»), зняту Довженком у 1926 році в Ялті. А по закінченні фільму голова Сосницької РДА Олег Максименко і заступник голови районної ради Олег Смаглюк ознайомили нас із соціально-економічним та культурним розвитком району, де мешкає 20 200 жителів, голова ради ветеранів Надія Кузьменко розповіла про діяльність ветеранської організації.
Разом ми поклали квіти до меморіального комплексу загиблим у роки Другої світової війни, до меморіальних плит воїнам-афганцям, учасникам аварії на ЧАЕС, учасникам АТО. Побували у парку культури і відпочинку соснівчан. Приємно вразило, як жителі провінційного містечка бережуть пам’ять про своїх знаменитих земляків. За сприяння голови Сосницького земляцтва, нині киянина Олексія Оріховича, тут споруджено алею Слави з портретами знаменитих земляків, облаштовано оригінальну фотозону з повною копією фотокамери Довженка і його режисерським кріслом. У Сосниці є також кінотеатр і гімназія ім. О. Довженка.
До меморіального музею-садиби митця їдуть туристи з усієї України і зарубіжжя. Довженковими стежками пройшла і наша ветеранська делегація. У свою чергу ми запросили ветеранів Сосниччини на Вишгородщину, куди до першої дружини навідувався Олександр Довженко.
Поїздка наша відбулася за сприяння благодійного фонду Романа Буковського. Це був подарунок до Дня захисника України. Про квіти та сувеніри з емблемою Вишгородського району для земляків Довженка подбали Вишгородська райдержадміністрація та районна рада.
Таміла ОРЕЛ, голова Вишгородської районної організації ветеранів