19.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Нащадкам Хама присвячується

Нащадкам Хама присвячується

Є у Біблії персонаж, ім’я якого стало загальним для окремої групи людей. Це — Хам — син Ноя, який публічно висміяв свого батька, коли той, будучи п’яним, заснув на вулиці голим. Минули тисячоліття, а плем’я нащадків Хама живе і процвітає. Хамла легко впізнати: зарозумілий, агресивний, нахабний, віроломний, брутальний, жорстокий, неввічливий, лихослівний — це його портрет.
Якщо у нас скласти уявний рейтинг хамства, то перші місця у ньому посідають працівники торгівлі і транспорту. Диву даєшся, як, наприклад, молоді продавчині швидко всмоктують від материх старших колег совковське хамське ставлення до покупців. В одному з відвідуваних мною магазинів продавчиня зустрічає короткою фразою: «Шо треба?». Набурмосена, вона роздратовано жбурляє на прилавок товар, тицяє здачу і обертається до покупця дебелою дупою. Їй хтось зранку зіпсував настрій: сопливі діти чи нікчема-чоловік, який не спромігся на ранковий секс, — невідомо, але ця мегера псує людям нерви десять годин поспіль. Спробував зробити зауваження, вона визвірилася: «Я не зобов’язана тут перед кожним стелитися». Та кому ти треба? Теж мені — Шарліз Терон з репаними п’ятами.
Коли я вперше потрапив до Південно-Східної Азії, то після нашого зашкварного сервісу був просто «вбитий» рівнем ввічливості продавчинь. Що китаянки, що тайки, камбоджійки і бірманки — суцільна посмішка. Розкосі очі (кольору віскі, до речі) аж світяться приязню, мало з платтячків не вискакують, щоб догодити тобі, здачу повертають, тримаючи банкноту двома руками з легким поклоном. Не хотілося виходити з магазинів! У одній з крамниць Бангкока я не знайшов потрібну річ, так тайки переживали більше за мене, потім вивели на вулицю і показали дорогу до іншої лавки, де мав бути подібний товар.
Так чим пояснити різницю між нашими і їхніми продавчинями. Звідки у нас цей вірусняк хамства? Він що, передається повітряно-крапельним шляхом? Схід — справа тонка, там буддизм закликає до гармонії з людьми і природою, але ж і в Європі подібного грубіянства немає. Там і в голову не прийде ляпнути покупцеві: «Вас багато — я одна». Це лише в нас і в Рашці — тотальне безумство цинізму, нахабства і агресивності возвеличене мало не в національну ідею.
Неможливо обминути нащадків Хама й у сфері громадського транспорту. Маршрутки! Ось де невичерпне джерело «любові» до ближнього. Спочатку пасажира зустрічають придуркуваті наліпки на зразок: «Прохання їсти насіння з лушпинням», «Зупинок тута і здєся — немає», «Місце для удару головою» і т. п. Начебто всі пасажири — дебіли. Далі — волохатий водила у майці і зі щетиною. Кожен другий водій — геронтофоб, тобто, ненависник пенсіонерів. Недарма на бортах маршруток наліпки бабульок з ковіньками, мов за збиті ворожі літаки. А як розмовляють: «Куди претеся?», «Вилазьте, у нас пільг немає», «Не знаю, я вам не правітєльство». Таке хамло протягує автобуса далі зупинки, висаджує людей, а коли добігає бабця — двері перед носом — клац і поїхав. А нема чого «на шару» кататися! Як кажуть: «навзнак офігеть».
Звичайно, можна одягнути водія на європейський кшталт: у красиву форму з краваткою, білосніжну сорочку і в білі рукавички, прибрати у салоні, встановити Wi-Fi, от тільки куди хамство діти? Алло, гараж! Про таких кажуть, переїхав до міста, але колгосп з нього так і не виїхав. Так на які курси ще треба записати водіїв, які тренінги з ними проводити, щоб викорінити свинство?
У Шанхаї, Гуанчжоу я не раз бачив, як перед роботою офісні працівники шикувалися перед входом і під музику, з пританцьовками, вигукували, що вони — найкращі, найлюб’язніші, що день буде чудовим і бігли зустрічати клієнтів. Так може і в наших АТП перед виїздом шикувати водил і під керівництвом завгара сто разів повторювати: «Сьогодні я не буду хамити пасажирам». Таким чином будуть продуватися їм чакри, очищатиметься карма. Дивись, за рік хтось із каліброваних циніків стане справжнім джентельменом.
Пардон муа — вибачте мені — але хамство у нас повсюдне. Зателефонувати у диспетчерську — можуть послати, у приймальні мізки винесе курка-секретарка, у лікарні теж не янголи літають, як і в школі не херувими. Хамство на дорогах, в Інтернеті, куди не кинь. Цинізм лізе із усіх щілин.
Я кожного разу дивуюся, як наші упороті хамовиті туристи з надривом скаржаться на стукацтво у Європі. Почали знімати депресняк — айн, цвай, драй — прийшов поліцай і зіпсував настрій. І не доганяють наші люди, що зашквара у Європі немає тому, що у суспільстві встановлено чіткі правила поведінки, які не дозволяють принижувати честь і гідність особистості. Там ніякі рептилоїди не крутять музику о другій ночі, ніяких п’яних базарів, розбірок біля під’їздів, нічних сварок на кухнях і перфоратор ти увечері не врубаєш, бо поліціянти швидко навчать, як шанувати спокій ближніх. Лише тоді у нашого брата вмикається самоцензура і виникає вібраційна сумісність з навколишніми. Нащадкам Хама у Європі, на відміну від України, сутужно, тому європейці і живуть нормально.
Володимир ТКАЧ