28.03.2023

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Секрети здорового харчування наших дітей

Харчування дітей – одна з найбільш обговорюваних і актуальних тем для батьків. Як прищепити звички правильного харчування дітям дошкільного та шкільного віку, що включити в їхнє меню?
Головні принципи здорового і правильного харчування:
1. Це їжа, яка дає організму всі необхідні речовини і містить білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і клітковину.
2. Збалансованість — високий вміст вітамінів і мікроелементів, який допоможе організму рости, розвиватися і залишатися здоровим.
3. Помірність – відповідність калорійності їжі тому, скільки малюк витрачає і як активно він рухається. Дитина повинна отримувати насичення і вгамовувати почуття голоду, але не переїдати.
4. Режим харчування, якого важливо дотримуватися з ранніх літ. Перерва між прийомами їжі повинна бути близько 3 годин. Важливо їсти в один і той же час.
5. Різноманітність — за добу школяреві треба вживати продукти з різних харчових груп — білки, вуглеводи, молочні продукти, жири, фрукти і овочі.
Правильне харчування для дітей
У меню на тиждень вихованця дитячого садочка або школяра повинні бути: щодня — овочі, фрукти, крупи і молоко; 1-2 рази на тиждень — риба; 1 раз на тиждень — червоне м’ясо (яловичина); 1-2 рази на тиждень — бобові; 2-3 рази — яйця; 2-3 рази — сир, біле м’ясо.
Приклад меню школяра на день
1. Сніданок — основний і обов’язковий прийом їжі, який повинен забезпечити молоду людину запасом енергії на кілька годин.
Маленький секрет, як побороти небажання їсти зранку: годуйте дитину тільки тоді, коли її організм остаточно прокинеться.
На пробудження потрібно від 20 до 40 хвилин, а прискорити цей процес допомагає зарядка.
У сніданок можна включити: каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре; яйця, сир; м’ясо або рибу; какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.
2. Другий сніданок. Якщо у школі чи дитячому садку добре годують, і ви впевнені в якості продуктів, то готувати перекус не потрібно.
У школу дитині можна дати з собою:
• фрукти (яблуко, банан, грушу або інший фрукт, який зручно з’їсти, щоб не забруднитися);
• бутерброд із сиром або відвареним філе;
• печиво, запіканку або булочку, краще домашнього приготування;
• горіхи або сухофрукти;
• напій (компот, сік, питний йогурт, вода без газу, морс).
Кисломолочні продукти, солодощі та фрукти слід їсти окремо. Обов’язково дітям потрібно пити воду.
Скільки потрібно води на добу?
30 мл на 1 кг маси тіла.
3. Обід – основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт.
Перше — гаряче рідке блюдо: невелика порція м’ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.
Друге — гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м’яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.
Десерт — солодкість з помірним вмістом цукру.
Важливо пояснити дитині, що ніякий бутерброд за корисністю не зрівняється з тарілкою гарячого супу.
4. Полудень. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільша кількість їжі повинна з’їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.
5. Вечеря — легка, з гарячою стравою. Вечеряти бажано мінімум за дві години до сну.
Що запропонувати дитині на вечерю:
яєчню або омлет; сир; тушковані овочі або рибу; відварене м’ясо; овочевий салат; гречану, рисову або вівсяну кашу; бобові зі свіжими овочами та ін.
Ці страви завжди бувають в меню дитячих кафе і ресторанів.
Не забувайте правильно поєднувати продукти:
• сирі овочі і салати добре давати дитині перед їжею, вони тоді краще засвоюються і добре стимулюють травлення;
• не використовувати в одній страві білки або жири різного походження. Наприклад, м’ясо не подавати з молоком, краще — з овочами;
• каші, макарони, картопля містять складні вуглеводи, тому їх краще чергувати для різноманітності харчування.
Продукти, від яких краще відмовитися:
це чіпси, снеки, сухарики зі смаковими добавками; ковбасні та копчені продукти; будь-які напівфабрикати і фастфуд; гострі і дуже пряні вироби; консерви, спеції і багато солі; всі без винятку газовані напої.