29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Візитна картка України: у Вишгороді побував хор імені Г. Верьовки

Візитна картка України:  у Вишгороді побував хор  імені Г. Верьовки

12 квітня у рамках проекту, ініційованого міським головою Олексієм Момотом «Шануй українське», у Вишгород вкотре завітав славнозвісний хор імені Григорія Верьовки.
Вже за півгодини до початку концерту у холі Будинку культури зібралося чимало поціновувачів творчості всесвітньо відомого хору. Варто відзначити, що любов до української пісні й танців різних народів світу зібрала разом і молодь, і людей поважного віку.
Дивовижне розмаїття голосів у поєднанні з емоційністю захоплювало!
Не залишилися без гучних овацій і хореографічні виступи учасників колективу, і віртуозна гра оркестру народних інструментів. Неабияк підсилювали українських дух концерту яскраві костюми.
Концерт відвідали і почесні гості з німецького міста Айхенау, які нині прибули у Вишгород із робочим візитом.
Хор ім. Верьовки збирає тисячні зали, та наш «Енергетик» був одним із найщиріших і найтепліших.
Вишгородський міський голова подякував колективу та керівнику Зіновію Корінцю за прекрасне мистецтво та усім, хто прийшов насолодитись концертом: «Для мене велика честь та задоволення вітати цей неймовірний колектив. Після минулорічного концерту дуже багато людей просили саме цей колектив запросити знову. І дуже тішить, що моя скромна ініціатива «Шануй українське» перетворилася на потужну традицію. Уже третій рік ми на цій сцені вітаємо відомі не тільки в Україні, а й у всьому світі колективи. Це не щось матеріальне, це те, чого людям сьогодні не вистачає, — захоплення, гарні емоції, добрий настрій, українська культура.
Ми не залучаємо бюджетних коштів на реалізацію проекту. Вкладаю свої. Постійно підтримує проект і депутат Верховної Ради Ярослав Москаленко.
У Вишгород на виступ приїхала лише третина основного складу хору Верьовки. Тому, думаю, що стаціонарна велика сцена на Співочому полі, яку ми вже анонсували, дала б змогу запрошувати цей та інші великі колективи у повному складі. Я поставив завдання організації, яка буде встановлювати сцену, – побудувати її до Дня міста. Щоправда, у нас таке законодавство, що всього один папірець може пригальмувати будівництво. Зараз ми в процесі оформлення земельної ділянки під Співоче поле, аби в подальшому отримати дозвіл. Це, зазвичай, займає більше часу, ніж саме будівництво. Але сподіваюся, що до Дня міста сцена буде готова.
Ми безумовно продовжуватимемо цю ініціативу, адже культура – дуже потужна зброя, в гарному сенсі. Я впевнений, якби за час нашої незалежності влада вкладала більше коштів у такі ініціативи, то зараз би не довелося вкладати їх у зброю чи військову техніку і п’ять років воювати. Для прикладу: в найскрутніші часи Другої світової війни, коли Велика Британія стояла на межі поразки під Дюнкерком, коли чудом вдалося врятувати солдат і члени військового кабінету запропонували Вінстону Черчиллю скоротити видатки на культуру та передати їх на армію, він відмовився і сказав: якщо ми не будемо вкладати у культуру, то за що ми тоді воюємо? Надбання культури народу не можна недооцінювати, особливо у важкі часи».
Вікторія ШМИГОРА