29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

100 років милосердя

Image00002

Ольга СУБАЧ, заввідділом музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році»
ФОТО – архів музею                                    

20 квітня 2018 року у Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у1943 році» відбулась презентація виставки, присвяченої 100-й річниці утворення Товариства Червоного Хреста України.

Товариство Червоного Хреста України – одна з найвпливовіших і найбільших за численністю в країні громадська організація, основним завданням якої є сприяння органам державної влади в їх діяльності в гуманітарній сфері, захисті життя людини, попередження та полегшення людських страждань під час збройних конфліктів, стихійних лих, катастроф та аварій, надання допомоги медичній службі Збройних Сил та органам охорони здоров’я.Товариство було утворено ще під час І Світової війни з ініціативи Маріїнської громади сестер милосердя, які з 1878 року надавали допомогу киянам. 15-18 квітня 1918 року було проведено перший з?їзд Товариства Червоного Хреста України, основними завданнями якого були визначені – допомога біженцям та військовополоненим, турбота про інвалідів та дітей-сиріт, боротьба з голодом та епідеміями. Завдяки діяльності нової організації по всій Україні почали відкриватися лазарети, шпиталі, пункти харчування, аптеки. Під час Голодомору Червоний Хрест України будує безкоштовні їдальні, роздає селянам харчові пайки.

Презентацію відкрив директор музею-заповідника Іван Вікован. Він наголосив, що військовий музей, зрозуміло, й більшість експонатів та фотоматеріалів виставки присвятив саме періоду ІІ Світової війни, адже в цей час на фронт було відправлено більше ніж 100 тисяч медичних сестер та санінструкторів. Основна частина їх була добровольцями. Саме завдяки їхнім зусиллям більшість поранених верталась у стрій. Роботу тринадцяти українок, сестер милосердя, під час ІІ Світової війни було відзначено медичною нагородою «Флоренс Найтінгейл». Серед них – Марія Щербаченко, що отримала звання Героя Радянського Союзу під час Київської визвольної операції. Навіть перший донорський пункт під час війни було відкрито в 1941 році саме у Києві на вулиці Виноградній. Директор музею запросив вшанувати тих представників Червоного Хреста, хто загинув, виконуючи свій обов’язок на полі бою, хвилиною мовчання.

Перед присутніми також виступила голова районної спілки Червоного Хреста України та в. о. голови обласної спілки Червоного Хреста України Ірина Правдива, яка розповіла про діяльність організації в сучасних умовах, бо протягом останніх чотирьох років Товариство працює в особливому режимі. Це зумовлено анексією Криму та збройним конфліктом на Сході України. Через погіршення соціальної та економічної ситуації, поглиблення гуманітарної кризи в країні перед Товариством ЧХ постали нові завдання, розширився спектр діяльності. Це й робота з біженцями, і надання психологічної допомоги, й зміцнення служби реагування на надзвичайні ситуації.

У зв’язку з цим музей-заповідник започаткував цикл заходів для учнів та дорослих району під назвою «Школа необхідних знань».

Мета циклу – навчити людей діяти в екстремальних ситуаціях, надавати допомогу собі і тому, хто поруч. Перший захід був присвячений наданню першої невідкладної медичної допомоги.  Перед школярами Новопетрівської ЗОШ № 1 виступила змішана група волонтерських організацій: «Український легіон», Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова, «Аномалія». У доступній для дітей формі, за допомогою сучасних манекенів волонтери та інструктори Андрій Сологуб, Василь Прядка, Валентина Кашка, Роман Халімовський та Арсеній Толстих показали дітям, як допомогти товаришу й собі у разі нещасних випадків. Дві години промчали непомітно. Школярі ще довго обговорювали нові знання.

У подальшому співробітники музею планують продовжити проведення заходів, адже життя сьогодні вкрай небезпечне. Українці, дорослі і діти, повинні розуміти, як поводитися, наприклад, під час пожежі або з вибуховими пристроями чи зброєю. Можливо, це врятує чиєсь життя.

Image00001

Image00003

Image00004

Image00005

Image00006

Image00007

Image00008

Image00009

Image00010

Image00011

Image00012

Image00013

Image00014

Image00015