Методів приготування цієї традиційної великодньої здоби є сила силенна. Та й назв у цих святкових хлібин чимало: «баби», «калачі» і «золоті баби». Хтось пече паску на кефірі, хтось на дріжджах, з додаванням родзинок, маку та цукатів. У одної господині вдома є справжня піч, а інша призвичаїлась до хлібопічки.

Головний принцип приготування паски на Великдень — правильно замішане тісто. Воно не повинно бути надто рідкім або, навпаки, густим, бо так великодній хліб швидше зачерствіє. Тісто має бути такої консистенції, щоб воно легко ділилося ножем і не липло до рук. І ще один важливий секрет — тісто має підніматися тричі: перший раз — сама опара, другий — з усіма доданими продуктами, третій — коли тісто розклали у форми.

Класична паска з родзинками і цукатами

Інгредієнти: 0,5 л молока, 1 кг муки, 150 г вершкового масла, 100 г маргарину, 75 г дріжджів, 2 склянки цукру, 5 яєць, 150 г родзинок, 1 ст. л. ванільного цукру, цедра одного апельсина, цедра половини лимона, 1,2 кг борошна.

Розчинити у теплому молоці дріжджі. Додати одну склянку цукру і дві-три ложки борошна. Усе перемішати до однорідної маси і залишити у теплому місці. Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром. Коли розчинене тісто збільшиться в два рази, додати до нього м’які масло і маргарин, розтерті жовтки і решту борошна. Добре вимішати тісто, якщо потрібно — підсипати ще борошна. Знову залишити підходити в теплому місці, накривши рушником.

Родзинки промити гарячою водою. А цедру лимона і апельсина (тільки жовту частину) — натерти. Білки збити до густої піни. Після цього родзинки, цедру і білки додати в тісто і добре вимішати. Знову залишити тісто на 30 хвилин, щоб підросло.

Форму для випічки змастити маслом. Заповнити форму на половину тістом і дати йому підрости, майже до краю форми. Випікати при температурі 180 градусів до готовності (середня паска випікається 35-45 хвилин). Перші 20 хв. духовку не відчиняти. Готовність паски перевірте дерев’яною паличкою (сірником, зубочисткою).

Сирна паска

Інгредієнти: 1 кг домашнього сиру, 5 жовтків, 1 склянка цукру, 400 г вершкового масла, ванільний цукор, родзинки, цукати (за бажанням).

Протерти сир через дрібне сито. Додати цукор, м’яке вершкове масло, ванільний цукор і жовтки, які теж потрібно протерти через сито. Перемішати цю масу і викласти у форму, вистелену вологою марлею. Поставити сирну суміш на ніч у прохолодне місце.

Вранці поставити на паску вантаж, щоб стекла зайва рідина, залишити на добу.

Дістати паску з форми, прикрасити.

Зберігати таку паску потрібно у холодильнику.

Паска з білим шоколадом

Інгредієнти: 730 г борошна, 120 мл молока, 300 г вершкового масла, 4 яйця, 80 г цукру, 30 г ванільного цукру, 15 г сухих дріжджів, 100 г білого шоколаду, дрібка солі.

Для прикраси паски: 100 г білого шоколаду, 1 ст. ложка молока.

Просіяти борошно і з’єднати його з сухими дріжджами. Міксером збити яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю до утворення пишної піни. Додайте до яєць тепле (не гаряче!) молоко і, продовжуючи збивати, потихеньку всипайте борошно з дріжджами у яєчно-молочну суміш. Замісіть тісто за допомогою спеціальної насадки міксера для тіста або руками і вимішуйте протягом 5-10 хвилин.

Введіть в тісто невеликими порціями м’яке вершкове масло і продовжуйте вимішувати, поки воно повністю не з’єднається з тістом. Далі слід обім’яти тісто руками, покласти в каструлю, накрити рушником і залишити на 2 години, щоб воно підійшло.

Поламати на шматочки плитку білого шоколаду. Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі, знову акуратно обім’яти його руками. Розрівняти тісто і рівномірно розподілити по його поверхні частину шоколаду. Потім загорнути краї тіста, накриваючи шоколад, викласти залишки шоколаду і знову загорнути їх у тісто.

Викласти у форму для випікання, змащену маслом, так, щоб тісто заповнило форму на 2/3 і залишити на 1 годину, щоб піднялося.

У прогріту духовку поставити паску і випікати при температурі 180°C 1 годину. Залишити паску до повного охолодження у формі.

Тим часом приготувати шоколадну глазур. Розтопити плитку білого шоколаду на водяній бані. Помішуючи шоколад, поступово влити у нього молоко. Як тільки шоколад отримає рідку консистенцію, покрити ним верх паски.

Паска у хлібопічці: рецепт із цитрусами та горіхами
Інгредієнти: 400 г борошна, 100 г вершкового масла, 4 яйця, 100 г цукру, 10 г ванільного цукру, 50 мл апельсинового соку, 50 г горіхів, 50 г цукатів, 15 г сухих дріжджів, 0,5 ч. ложки солі.

На дно відерця хлібопічки висипати дріжджі. Зверху покласти просіяне борошно. Збити яйця з цукром і ванільним цукром і також вилити у ємність. Додати інші інгредієнти: м’яке масло, сіль, горіхи і цукати. В останню чергу додайте апельсиновий сік. Оберіть режим «Солодка випічка», час — приблизно 3 годин 50 хвилин.

Щоб у готовій пасці не було дірочки від лопатки для замішування, після її завершальних (повільних!) обертальних рухів лопатку можна вийняти з тіста змоченою у воді рукою. А тоді розрівняти поверхню тіста і закрити кришку хлібопічки для подальшого сходження і запікання.

Готову паску обережно дістати з форми, прикрасити, змастивши білковим кремом і посипавши горішками.

Мигдальна паска

Інгредієнти: 1 кг борошна, 2 склянки молока, 50-70 г дріжджів, 5 яєць, 1 склянка цукру, 300 г вершкового масла, 200 г мигдалю, 1 лимон, 1 склянка родзинок без кісточки, сіль за смаком.

Кип’ячене молоко охолодити до температури 38 градусів. Трішки відлити, розвести у ньому дріжджі, додавши 1 столову ложку цукру, трішки борошна та ретельно перемішати. Накрити опару для паски рушником і поставити в тепле місце, щоб підійшла.

Яйця збити з цукром та сіллю 5 жовтків, розтопити вершкове масло та охолодіть. Додайте в опару жовтки, вершкове масло та решту борошна. Натерти цедру одного лимона й також покласти в тісто. Ядра мигдалю подрібнити, додати в тісто разом із родзинками.

Розкласти тісто у форми, добре змазані маслом і посипані борошном. Дати паскам підійти, змастити їх поверхню жовтком і викласти цілі ядра мигдалю.

Випікати паски в розігрітій духовці при температурі 180 градусів. Готовність перевірити дерев’яною паличкою.

Паска на кефірі

Інгредієнти: 2 кг борошна, 1 л молока, 100 г пресованих дріжджів, 200 г сметани або кефіру, 2 яйця, 6 жовтків, ванільний цукор, 150 г родзинок, 100 г кураги, 150 г цукатів, 200 г маргарину, 100 г вершкового масла.
Приготувати опару: підігріти молоко до кімнатної температури і розвести у ньому свіжі дріжджі. Додати кефір. В отриману суміш всипати 50 г цукру і 200 г борошна, перемішати до стану густої сметани. Накрити і залишити підніматися. Тоді додати розм’якшений маргарин і вершкове масло, добре перемішати.

Окремо збити 2 яйця з 3 склянками цукру до пишної маси. Додати до збитої яєчної маси опару і решту борошна. Ретельно перемішати, поставити тісто в темне місце і дати йому час підійти.

Коли тісто трохи підніметься, додати родзинки, курагу і цукати. Все розкласти у форми і дати ще раз піднятися. У розігріту до 180 градусів духовку поставити паски. Залежно від розмірів формочок випікати від 30 хвилин до 1 години.

Останній штрих — оздоблення паски. Збити окремо яєчний білок, додати цукор і продовжувати збивати ще 5 хвилин. Акуратно нанести глазур на охолоджену паску і прикрасити її горішками, цукатами, великодньою посипкою, цукровими горошинками і різними смачними фігурками з тіста.

Рецепт безопарної паски у мультиварці

Інгредієнти: борошно — 500-600 гр або 5 мультисклянок, 100 мл молока, 10 гр сухих дріждів, 150 гр. або 1 мультисклянка цукру, сіль — 1/2 ч. л., 70 гр вершкового масла, олія — 50 мл, 3 яйця, родзинки — 100 гр, пакетик ванільного цукру.

Молоко підігріти, розвести в ньому дріжджі, 3 столові ложки борошна і 1 чайну ложку цукру. Залишити в теплому місці для активації дріжджів на 20 хвилин.

До білого кольору збити яйця з цукром, сіллю і ваніліном. Змішати з закваскою. Поступово просіяти в суміш борошно і замістити тісто

Викласти тісто на стіл, поступово вмішати вершкове масло, потім рослинну олію. Залишити на 4 години. Залити родзинки окропом, дати підійти.

Промісити ще раз із родзинками.

Чашу мультиварки змастити маслом, викласти у неї тісто. Увімкнути підігрів на 20 хвилин, після чого дати підійти тісту протягом 40 хвилин. Випікати 90 хвилин.