28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Скільки виживе лелек — залежить від нас

leleki

Володимир ТКАЧ

Перелітні птахи живуть за інстинктом міграції. У далекій Африці вони не слухають прогнозу погоди від Гідрометцентру, а керуються генетичною пам’яттю. Зазвичай, лелеки прилітають у наш край з 19 березня. Так було і цього разу, але птахів чекав білий килим снігових заметів.
Аномально холодний березень може спричинити масову загибель лелек. У першу чергу — від голоду. Жодного їхнього делікатесу — жаб, риби-малька, мишей, ховрахів, комах, слимаків, черв’ячків — у найближчий час не з’явиться. Життя цих птахів кілька тижнів залежатиме від допомоги людей. Тож, у вихідні, якщо будете за містом, зробіть розвідку щодо наявності лелек. Якщо зустрінете виснажених птахів — підгодуйте зерном, хлібом, вареною картоплею, тобто тим, — що їдять домашні свійські птахи.
Щороку під час перельотів гинуть тисячі лелек. Ще одну частину вбивають африканці. На батьківщині їх багато гине на лініях електропередач, а ще — відстрілюють вітчизняні браконьєри. А якщо додати цьогорічний голодний мор, що залишиться?
Провісників весни по-різному називають у регіонах: чорногузами, бузьками, гайстерами. У нас, у київському Поліссі — бусолами. І на всіх теренах лелека — улюблений птах. Тож давайте спільно допоможемо їм вижити, щоб наші діти чули характерний веселий клекіт птаха з чорною ознакою.