28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

“Подорож навколо світу”

Image00001

У Міжнародний день вишивальниць (10 листопада) у КЗ “Вишгородська центральна районна лікарня” відкрилася ювілейна десята виставка робіт, вишитих медпрацівниками та їхніми друзями. Її ініціатор і неззмінний організатор – лікар-рентгенолог Світлана Жовтобрюх привітала колег-вишивальниць із подвійним святом, зазначивши, що кожна із десяти вистаок була по-своєму унікальна. Нагадують про це і репортажі, що друкувалися у міській газеті “Вишгород”, і книга відгуків, де безліч слів захоплення і побажань.

Ідея нинішньої – “Подорож навколо світу” – народилася, коли для України ще не було відкрито безвіз. Жінки вирішили: якщо немає можливості мандрувати реально, подорожуватимемо віртуально. І взялися до справи.

Тож тих, хто й сьогодні не має змоги випити чашечку кави у Вені чи послухати оперу в італійській “Ла Скалі”, майстри запрошують на виставку. Тут кожна робота відкриває дивовижні й затишні куточки світу: “Сан-Ремо” Валентини Висоцької, “Паризьке кафе” і “Оливи Тоскани” Світлани Жовтобрюх, “Піраміди. Єгипет” Інни Дехтяр. Тут екзотичні “Жар-птиця” і “Риба-клоун” Валентини Савицької, “Павич у райському саду” і “Ягуар” Руслани Єрко…

Ми ніби побували на екскурсіях у музеях світу, адже ряд картин – “Приємний відпочинок” Вікторії Глейко, “Злива”, “Закохані на гойдалці” Тетяни Караванової – вишиті за репродукціями відомих художників. І картини педагога Тетяни Яковенко, написані олією, підтримують музейний дух виставки.

Її учасників дедалі більшає. Спочатку було 8. Нині вже 35. І серед них  є дебютанти, зокрема, й чоловіки. Окрім Анатолія Шаля, який уже давно відкрив чоловічий погляд на світ мистецтва вишивки, з’явилася робота лікаря-травматолога Олександра Безпрозваного та мозаїка Олександра Лящука.

А Світлана Жовтобрюх вразила всіх ще й своїм гумористично-поетичним талантом, прочитавши вірша із вищезгаданої тематики.

Але й тим, хто має змогу мандрувати, вишиті пейзажі радували око. “У Людмили Березинець бачу морські  мушлі – такі я на Кубі збирала, у Тетяни Караванової – Карлов міст, що у Празі, – і там ми з друзями були, ось Ейфелева вежа Інни Дехтяр – зовсім свіжі спогади, – не приховувала захоплення заступник головного лікаря з лікувальної справи Наталія Шилан. – Усі роботи прекрасні!”. Наталія Петрівна подякувала майстриням і передала найкращі слова від головного лікаря, який щиро захоплюється їхньою майстерністю.

Від мера міста теплі вітання майстрам передав його радник, президент Благодійного фонду “Святої Ольги” Володимир Малишев, побажавши  майстриням чистого мирного неба і бажання творити.

Керуюча справами міської ради Наталія Василенко вручила подяки Лідії Дубині, Тетяні Каравановій, Валентині Савицькій, Людмилі Коренюк, Тамарі Лящук за активну участь у міських культурних заходах, збереження  і примноження народних традицій, за старання, терпіння і талант. Із солодким подарунком долучилася до вітань і спеціаліст оргвідділу Катерина Боднарчук, побажавши, аби у колі майстрів-однодумців завжди панували щастя, любов до вишивки, один до одного і до нашої країни.  

А учасниця виставки, директор Хотянівської школи Тетяна Яковенко слушно зазначила, що лікарні пощастило мати в  колективі активну жінку Світлану Жовтобрюх. “Думаю, навіть столичні виставки можуть позаздрити тому рівню, який ми бачимо тут, у ЦРЛ. Вдячна, що ви у свою велику родину приймаєте освітян. І сподіваюсь на подальшу співпрацю”, – зазначила Тетяна Яківна і відкрила маленький секрет про те, що у головного лікаря ЦРЛ Івана Клюзка є 71 дитина “на стороні”. Це учні Хотянівської школи.  Щоразу, приїжджаючи до них, він привозить подарунки – те, що насамперед необхідне, – оргтехніку, посуд. Тож, коли діти дізналися, що директор їхатиме у лікарню, передали Івану Вячеславовичу подарунок: його портрет, який намалювали учні 4-го класу. Він не дуже схожий на І. Клюзка. Але дітлахи переконані у зворотньому, адже головне, що у нього дуже добрі очі.

“Дякуємо, що для такої творчої справи обрали нашу лікарню, – підсумував заступник головного лікаря з експертизи непрацездатності Василь Мельник. – Це символічно, адже сюди прийдуть хворі, і насолода від такої краси безперечно сприятиме їхньому видужанню. Аби затишнішою і сучаснішою була актова зала, адміністрація закладу подбала про панно і…. ???”.

 Виставка триватиме до 24 листопада. Подивитися її можна з 10:00 до 15:00, окрім вихідних, звернувшись у рентгенкабінет до Світлани Жовтобрюх. 

Image00002

Image00003

Image00004

Image00005

Image00006

Image00007

Image00008

Image00009

Image00010

Image00011

Image00012

Image00013

Image00014

Image00015

Image00016

Image00017

Image00018

Image00019

Image00020

Image00021

Image00022

Image00023

Image00024

Image00025

Image00026

Image00027

Image00028

Image00029

Image00030