28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Козацтву, борцям за волю присвячується

  Козацтву, борцям за волю присвячується

Ольга СУБАЧ, зав. відділом експозиції «Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році»

Єдиний спосіб, яким народ може продовжити життя своїм героям, — це зберігати про них добру пам’ять.

Напередодні 14 жовтня — Дня козацтва та Дня захисника України в Національному музеї-заповіднику «Битва з Київ у 1943 році» відкрилась нова виставка, присвячена захисникам і героям України від періоду козацтва до сьогодення. Ця виставка є спільним проектом з Музеєм гетьманства м. Києва.

Славна історія українського козацтва представлена в експозиції виставки дерев’яними, металевими та кам’яними скульптурами козаків, хоругвами — гобеленами із зображенням гетьманів, репродукціями картин, портретами козацьких гетьманів та полковників (серед яких відомі всім — Богдан Хмельницький, Петро Сагайдачний, Пилип Орлик, Іван Богун та інші), козацькими люльками, іконами, зброєю, книжками про історію українського козацтва.

 Серед картин вирізняється пейзаж із зображенням козацького монастиря в Межигір’ї, написаний другом музею, заслуженим художником України, архітектором Василем Климиком. Кожен запорізький козак вважав своїм обов’язком побувати в Межигір’ї двічі на рік, замолити козацькі гріхи. Старі, немічні козаки доживали свій вік у келіях Межигірського монастиря. Під час Визвольної війни монастир підтримав Богдана Хмельницького. У церквах монастиря освячується зброя, багато монахів іде до війська.

Своїми Універсалами Богдан Хмельницький опікувався монастирем, передавав йому у володіння землі, селян, частину воєнної здобичі.

 Після Богдана Хмельницького всі гетьмани України опікувались Межигірським монастирем — хто дорогоцінними вкладами, як, наприклад, гетьман Іван Мазепа, що особисто віддав йому 10 тис. золотих із власних коштів, хто своєю присутністю за життя або після смерті, хто постійною турботою про церковні справи. Тут залишили свій слід Павло Тетеря, Іван Сірко, Петро Дорошенко, Остап Гоголь, Семен Палій та багато інших гетьманів України.

Поняття козацтва та українського народу завжди були поруч. Адже через історію козацтва переломлюється ціла епоха в минулому України. На певному етапі історії саме козацтво відбивало основні тенденції і закономірності розвитку українців як окремої нації. Саме тому сьогодні вже маємо Національну програму відродження та розвитку сучасного українського козацтва.

За всю історію Запорізької Січі головним храмом була Покровська церква: українське лицарство, яке не допускало на Січ жінок, шанувало Діву Марію. Але серед покровителів Межигір’я часто були не тільки гетьмани, але й їхні  дружини. 14 жовтня — це свято Покрови Богородиці, заступниці не тільки козаків, а й українських дівчат та жінок. У цей день незаміжні просили в Божої Матері доброго чоловіка та скорішого весілля, а заміжні — здоров’я всій родині.

На поклон до Богородиці українки несли вироби та дарунки, зроблені власноруч. Тому нашу виставку прикрашають вишивки та картини із соломи на різну тематику Оксани Маснухи з м. Києва. Саме Україна своїми історією, традиціями, природою, щедрими та добрими людьми надихнула вчительку молодших класів із с. Сокиринці Чернігівської області зайнятися художньою вишивкою та інкрустацією із соломи. І коли Оксана вийшла заміж і переїхала до Києва, то не припинила займатись своїми улюбленими справами.

Свято Покрови Богородиці — храмове свято села Нові Петрівці. Співробітниця нашого музею Наталя Мартиненко майстерно вишиває ікони бісером та нитками. Вони також прикрашають стіни виставки. Це ще один раз підтверджує, наскільки талановиті і працьовиті українські жінки.

Як відомо, козаки були захисниками рідної землі від загарбників. Але українська земля багата славними борцями за державу та незалежність. Нині   виповнюється 75 років Українській Повстанській армії, вояки якої вірили, що Бог пошле Україні свободу та боролися за вільну Батьківщину. Вітрини виставки також розкривають тему героїв УПА. Обійти цю річницю ми не змогли, бо своєю боротьбою з окупантами УПА захищала права рідного народу, безборонного на своїй споконвічній батьківській землі, і стала справжнім виразником народної волі.

Те, про що мріяли десятки українських поколінь, за що наш народ боровся протягом століть, за що каралися та терпіли пекельні муки мільйони українців, те, за що пролилося стільки української крові нарешті здійснилось. Українці здобули свою державу та незалежність, які зараз вони вимушені боронити зі зброєю в руках.

Об’єднує героїчну історію минулих захисників України із сьогоденням, з молодими хлопцями, що захищають цілісність своєї країни на Сході, експозиція конвертів, листівок та марок із особистої колекції співробітника нашого музею Петра Сенька.

Наша виставка, безперечно, зацікавить тих, хто прагне історичних знань і прикладів історичної звитяги українців. Вона буде експонуватися протягом місяця. Запрошуємо всіх охочих.

 Козацтву, борцям за волю присвячується

 Козацтву, борцям за волю присвячується

 Козацтву, борцям за волю присвячується

 Козацтву, борцям за волю присвячується

 Козацтву, борцям за волю присвячується

 Козацтву, борцям за волю присвячується

 Козацтву, борцям за волю присвячується

 Козацтву, борцям за волю присвячується

 Козацтву, борцям за волю присвячується

 Козацтву, борцям за волю присвячується