28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Київщина на картах XVI-XX століття

Вишгородський історико-культурний заповідник
ФОТО — соцмережі, архів ВІКЗ, спеціально для «Вишгорода»

28 лютого в Державному архіві Київської області відкрито виставку «Київщина на картах XVI-XX століття», присвячену 85-річчю утворення Київської області. У рамках міжнародного історико-культурного проекту Вишгородський історико-культурний заповідник, колекціонер Дмитро Піркл та Державний архів Київської області — під патронатом Київської обласної державної адміністрації, Київської обласної ради та Управління культури, національностей та релігій КОДА — надали увазі широкого загалу по-справжньому раритетну експозицію.
Так, вперше представлені оригінали карт, створених землемірами Київської губернії у ХVІІІ-ХІХ століттях (зберігаються у Державному архіві Київської області), а також мапи ХVІ-ХІХ століть, виготовлені у країнах давньої Європи — Польщі, Нідерландах, Німеччині, Франції, Швейцарії — та надані Вишгородському історико-культурному заповіднику (ВІКЗ) меценатом, колекціонером Дмитром Пірклом (м. Вишгород). А «Поштова карта Київського намісництва» (початок XIX ст.) внесена до Національного культурного надбання України як унікальний документ. Також ВІКЗ презентував найдавнішу (1540 р.) «Нову карту Польщі та Угорщини» (Б. Ваповський, С. Мюнстер), де вперше зображено Вишгород як замкове місто.
На відкритті виставки були присутні Надзвичайні і Повноважні посли Латвії та Індії, представники посольств Польщі, Іраку та Марокко в Україні.
Раритетні документи до 31 березня перебуватимуть у виставковій залі Державного архіву Київської області (м. Київ, вул. Мельникова, 40-а, сайт: http://dako.gov.ua). Виставку можна відвідати тільки з екскурсіями у робочі дні з 10:00 до 17:00. Телефонуйте: (044) 206 74 99 або направляйте заявки на електронну пошту: [email protected]
***
Директор Держархіву Київської області С. Каменєва та директор ВІКЗ В. Литовченко підписали Угоду про співробітництво у сфері вивчення історії та культурної спадщини Київської області в усіх її проявах, проведення архівних виявлень, сприяння збереженню історичних та культурних пам’яток, підготовки тематичних архівних експозицій та проведення круглих столів, семінарів, конференцій, фестивалів, уроків для школярів тощо. Тож чекайте на інші цікаві проекти.

Image002

Image003

Image004

Image005

Image006

Image007

Image008

Image001