29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Із Вишгорода у… греки

У рамках Міжнародного проекту під егідою Міжнародної асоціації академії наук (м. Брюссель) в Ольжиному граді пройде науковий симпозіум

Степанія СІДЛЯР, радник голови Вишгородської РДА

21 жовтня у Вишгороді відбудеться круглий стіл, присвячений першим результатам вивчення українськими науковцями давньоруських водних торговельних шляхів раннього періоду становлення Київської Русі ІХ-ХІ ст., в яких Вишгороду відводилося ключове місце.
Вивчення слов’янських торговельних шляхів «із варяг у греки» відбувається в рамках Міжнародного проекту «Середньовічна Балтія га Причорномор’я: матеріальна реконструкція торговельних відносин», розрахованого на 10 років. А курується він науковою радою Міжнародної асоціації академії наук (МААН) у м. Брюссель.

До наукових досліджень вже долучилися провідні академічні установи багатьох Європейських країн, Латвії та Туреччини. За словами керівника проекту, кандидата історичних наук Інституту археології НАН України Андрія Петраускаса, головна мета проекту – на експериментальній практиці вивчити маловідомі сторінки становлення Київської Русі: освоєння слов’янами водних торговельних шляхів від Балтії до Константинополя. Як свідчать старовинні писемні джерела та численні археологічні артефакти, саме налагодження широкої мережі водних міжнародних торговельних зв’язків відіграло важливу роль у формуванні молодої Київської держави.
Для глибшого пізнання вчені власноруч за старовинними технологіями виготовили три моноксили – човни-довбанки (прототипи давньоруських подій та козацьких чайок) і здійснили на них дві подорожі. У 2015 р. вони здолали 400 км магістралі Бурштинового шляху – від Олєвська, що на Житомирщині, до Вишгорода, пройшовши річками Уборть, Прип’ять та Дніпро. А в цьому році спустилися водними «трасами» — Ірша, Тетерів, Київське море — й фінішували у Вишгороді (про що газета «Вишгород» від 26 серпня 2016 р. докладно розповіла в публікації «П’ятеро на човнах, не рахуючи пса»).
І, хоча за плечима дослідників лише два «сплави», та зібраних матеріалів цілком достатньо, аби доказово заповнити багато історичних «білих плям», що дослідники й збираються зробити під час круглого столу.
На науковий симпозіум, за словами одного з ініціаторів проекту та організаторів заходу — старшого наукового співробітника Інституту археології НАН України Всеволода Івакіна, заплановано прибуття провідних науковців, зокрема, авторитетного дослідника історії та археології епохи Київської Русі, члена-кореспондента НАН України, професора Олександра Моця.
Ідею проведення наукового консиліуму саме у Вишгороді підтримала місцева влада. Як зауважив голова Вишгородської РДА Олександр Горган, уже перші відкриття науковців довели, що Вишгород був одним із ключових у становленні Київської Русі й відігравав надважливу роль у формуванні давньоруських торговельних зв’язків.
— Те, що круглий стіл пройде у Вишгороді в рамках Міжнародного проекту під егідою Брюссельської міжнародної асоціації академії наук, переконаний, ще більше додасть нашому місту авторитету в очах світової спільноти, — додав депутат Вишгородської міськради, голова Благодійного фонду «Покоління» Валерій Виговський, який надав активну меценатську підтримку й допомогу у реалізації проекту та організації наукового консиліуму. — Два роки активних дослідницьких пошуків принесли перші вагомі результати, якими науковці збираються поділитися з громадськістю і європейськими науковими установами.