28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Ліс — багатство країни

Необхідно суттєво збільшити штрафи та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісів, — Христина Юшкевич

На основі рекомендацій експертів Світового банку Держлісагентством розроблено зміни до законодавства, які передбачають суттєве збільшення юридичної відповідальності за незаконну рубку та протидію обігу незаконно добутих лісових ресурсів. Про це повідомила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич в інтерв’ю «Сегодня.ua».

«Ми пропонуємо за незаконну рубку штрафувати від 8,5 до 17 тис. грн (зараз від 800 до 1700 грн), або карати позбавленням волі до 5 років», — наголосила Христина Юшкевич.

Також вона зазначила, штрафи за неправильну видачу лісорубних та лісових квитків, що призводить до порушення правил підчасбудь-яких рубок, планують збільшити до майже 4,5 тис. грн (зараз це максимум 136 грн).

«За порушення права державної власності на ліси та незаконне використання земель лісового фонду штрафи зростуть до 8500 тис. грн (зараз 306 грн). А за підпали лісів та знищення їх вогнем —штраф12 тис. грн. Якщо це призвело до людських жертв — за грати до 10 років», — підкреслила т.в.о. Голови Держлісагентства.

Окрім того, за її словами, на законодавчому рівні пропонується закріпити ведення єдиного електронного обліку для всіх лісокористувачів. Для боротьби з незаконним обігом деревини — обов’язковість проведення обліку, до того як вона буде вивезена.

«Зараз у законодавстві взагалі відсутня відповідальність для підприємців, які скуповують деревину без документів про її походження. Здебільшого — це власники пилорам. Ми пропонуємо ввести штрафи від 8,5 тис. грн до 17 тис. грн із конфіскацією необробленої деревини», — повідомила Христина Юшкевич.

Сторінка т.в.о. Голови Держлісагентства у Facebook: https://www.facebook.com/kristina.yushkevych

Офіційна сторінка Держлісагентства у Facebook: https://www.facebook.com/forest2016

Офіційний сайт Держлісагентства: http://dklg.kmu.gov.ua