28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

У “Джерелі”

Зірки, які зійдуть завтра

Валентина ЯКОВЕНКО, методист ЦТ «Джерело»

Минулий навчальний рік став ще однією яскравою сторінкою історії Вишгородського міського Центру творчості «Джерело». Свідчення цьому – і звітні концерти «Зірки, що зійдуть завтра», і традиційний фестиваль дитячої творчості «Джерело скликає друзів», який відбувся першого червня. Ці заходи зібрали усі джерельні колективи, що створили свято пісні і танцю з цікавими вікторинами та зустрічами з героями улюблених мультфільмів (про це подбали ведучі заходів – художній керівник «Джерела» Юрій Ушаков та культорганізатор Анна Франко).
Підбиваючи підсумки за рік, директор Центру творчості Наталія Кисіль (НА ФОТО), не приховуючи захоплення, говорила про здобутки студій та гуртків, їхні численні перемоги у фестивалях і конкурсах. Подяки та грамоти отримав кожен колектив і кожен педагог. Своєрідним підсумком роботи було і відео про творчі колективи закладу.
Оскільки цей рік для вишгородців особливий – наше місто відзначає 1070 років від першої літописної згадки про Вишгород – колектив сучасного танцю «Pas de danse» та солістки вокальної студії «Полузір’я» Арьяна Олумі-Додоран і Зоріана Джунь підготували для глядачів подарунок – композицію «Слава Вишгороду».
Продумані до дрібниць художні номери, вдало підібрані костюми наочно демонстрували зростаючий рівень творчої майстерності керівників і їхніх вихованців. Безперечно, наші юні обдарування в майбутньому неодмінно поповнять ряди української зіркової еліти.

DSC 0029

DSC 0197

DSC 0258

 

Виставка РАдісних: творчість, що надихає

Валентина ЯКОВЕНКО, методист ЦТ «Джерело»
ФОТО – автор, спеціально для «Вишгорода»

Передостанній день травня був щедрий на рясний дощ, як і дні попередні. Але це не завадило дітям та гостям дістатися «Джерела», де їх чекала виставка студії творчості «Ра», – актова зала була повна. Як слушно зауважила директор закладу Наталія Кисіль: «Ми – творчі й креативні, тому захід відбудеться за будь-якої погоди».
А виставка традиційно розпочалася з коридору приміщення, де праворуч і ліворуч на стінах розмістилися авторські малюнки і колективні роботи у різних техніках. Взагалі ж у роботах і в самому залі панували мотиви і атмосфера далекої і загадкової Індії (музичний супровід, вбрання керівників студії Ольги та Олени Ралко, окремих вихованців та їхніх батьків). Як розповіла Ольга Ралко, студійці щороку вивчають культуру іншої держави. А для Олени Ралко Індія – цікава країна, звідки можна почерпнути безліч ідей для творчості. Тож і її вихованці залюбки розмальовували і створювали самостійно мандали, виліплювали і зображували на папері загадкові сюжети і найрізноманітніших звірів, якими багата Індія.
– Цікаво спостерігати за студійцями «Ра» – вони й справді РАдісні! – сказала Наталія Кисіль. – Навчаються, граються, а в результаті – маємо прекрасні витвори мистецтва. Це також виховує та професійно спрямовує дітей. Зокрема, троє вихованців студії після 9-го класу обрали професії, пов’язані з художньою творчістю.
У цьому році під патронатом Вишгородської РДА та міської ради було започатковано екопроект «Зробимо Вишгородщину чистою!», у рамках якого відбувся районний конкурс «Дизайн скульптури із вторсировини» – оригінальні роботи із пластикових пляшок, трубочок, паличок для морозива, використаних електричних лампочок та ін. підготували 37 дітей. Кожен – отримав солодощі. Переможці та їхні наставники – грамоти, а за перші місця діти отримали грошові призи у розмірі 500 гривень.
У віковій категорії 10-12 років два перші місця вибороли Литвинівська ЗОШ (педагог – Олександр Сологуб) з роботою «Розумник», яку виконали Ярослава Москалюк та Анна Сувид, і студія «Ра» – роботу «Щаслива матуся» підготували Катерина Горшкова та Катерина Динік. У віковій категорії 13-16 років кращим визнано «Еко-віслючка», створеного учнями Вишгородської районної гімназії «Інтелект» Юрієм Павлюком, Владиславом Карпенком, Іллею Паленком та Ольгою Терес (педагог – Наталія Ковальчук).
Олена Ралко вручила також грамоту своїй вихованці Софії Пироженко за 1-е місце в обласному етапі конкурсу «Космічні фантазії».
Діти брали участь у еко-вікторині, тацювали під індійські мотиви. Малюнки на тілі залишав усім бажаючим майстер традиційного індійського розпису мехенді.
Виставку відвідували цілими сім’ями: джерельна династія родини Заїк (участь у заході брала семирічна Світлана), майстриня Валентина Висоцька зі своїми дітьми (студію відвідує її восьмирічний Сашко), два покоління сімейства Малініцьких прийшли підтримати свою донечку й онучку Єву. А найменша відвідувачка виставки – півторамісячна Вєдана – умостилася в слінгу на грудях у мами – Марини Сингаївської, старші дітки якої, Назар та Діана, – вихованці «Джерела». Марина (вона, і її донька прийшли у сарі, з традиційними індійськими прикрасами) вже дев’ять років сповідує філософію Крішни, тому тут їй усе близьке і зрозуміле.
…А от чим здивує «Ра» далі – дізнаємось у наступному навчальному році. Впевнена – це буде щось не менш оригінальне і незвичне.

DSC 0797

DSC 0805

DSC 0821

DSC 0822

DSC 0824

DSC 0836

DSC 0877

DSC 0891

DSC 0920

DSC 0932

DSC 0947

DSC 0958

DSC 0982

 

Самоцвіти, море, літо

Колективи Вишгородського міського Центру творчості «Джерело» візьмуть участь у Всеукраїнському багатожанровому фестивалі-конкурсі «Самоцвіти. Літо. Море», який відбудеться з 12-го по 17-е червня ц. р. поблизу Затоки Одеської області.
Танцювальні колективи «Pas de danse» та «Вишеград» (близько сорока дітей) пройдуть святковою ходою по Одесі, візьмуть участь у параді учасників та у відкритті фестивалю-конкурсу біля пам’ятника Дюку де Рішельє.
Попереду у них – конкурсні виступи, відпочинок на морі, концерти, майстер-класи, екскурсії Одесою. А в заключний день фестивалю – гала-концерт та нагородження.
Забезпечила проїзд маршрутом Вишгород-Одеса- Вишгород Вишгородська міська рада.