29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Реконструкціїї — «зелене» світло

Влас. інф.

Багато років поспіль мешканці буд. 3 на вул. Б. Хмельницького зверталися до міськради з проханням зробити заїзд та «кишені» для парковки автівок на прибудинковій території. П’ять років цю проблему «пробивав» — на міському рівні — депутат Володимир Лісогор. Останній рік цим займається депутат Олена Лісогор. Нова міськрада їх підтримала та виділила кошти на реконструкцію прибудинкової території.

Річ у тім, що наявну колись площу навколо будинку у 2008-2010 рр. забрали під автостоянку буд. 3 на пл. Т. Шевченка (так звана 16-поверхова «свічка»). І з того часу безпека буд. 3 — під великим запитанням. Не може під’їхати, а тим більш — розвернутися, ні «швидка», ні, боронь Боже, пожежна спецавтівки, ні весільний поїзд, ні похоронний катафалк, ба, навіть машина, що розвозить меблі чи побутову техніку.
Врешті, у травні ц. р. — відповідно до міської програми благоустрою-2016 — розпочали земляні роботи: планування паркомісць із збереженням дерев, кущів і більшої частини газонів. Основна маса жителів будинку зраділа: «Нас почули, у нас буде облаштоване подвір’я!» Та дехто наполягав на громадських слуханнях. Тоді депутат 15 мажоритарного округу Олена Лісогор організувала збори: 10 травня біля під’їздів зібралися 35 мешканців, аби розібратися, що і де саме буде облаштовано, висловити свою думку з цього приводу, підказати, як це зробити найкраще та запропонувати свою допомогу.
Реконструкцію прибудинкової території підтримала абсолютна більшість присутніх. (Нагадаємо: щодо благоустрою вулиці Б. Хмельницького ще у 2011 році було зібрано понад 500 підписів мешканців цієї вулиці, зокрема і мешканців будинку номер три.) Водночас на зборах було озвучено і те, що через відсутність організованої прибудинкової території у людей — безліч проблем.
Один із мешканців буд. 3 на Хмельницького розповів, що його автівку постійно пошкоджують у сусідніх дворах (ріжуть покришки та дряпають кузов). Інший потрапив під штрафи ДАІ, залишивши машину на автобусній зупинці навпроти будинку (через дорогу). Третьому і четвертому доводиться паркуватися біля ТП (електротрансформаторної підстанції) та на зеленій зоні. Дехто самочинно почав розкопувати газон та робити майданчик для паркування. Зрозуміло, що з часом від таких дій зелена зона просто зникне — і взагалі, треба робити все за планом, узгоджено.
Один із найактивніших мешканців, який аргументовано обстоював облаштування прибудинкової території, — депутат Вишгородської районної ради Василь Яковенко, котрий останній рік рятує життя нашим солдатам і надає допомогу цивільному населенню на Сході України. Робота хірурга пов’язана з транспортом: доводиться виїздити хоч удень, хоч уночі, рахувати буквально хвилини. І відсутність нормального паркувального майданчика, відсутність можливості розвернути автівку та навіть просто поставити її у дворі — це чиєсь втрачене здоров’я, а то й життя.
Нагадаємо: подвір’я багатоповерхівки — це спільна власність усіх мешканців. Тому обстоювати інтереси мають усі разом, доходити згоди, чути один одного — не вдаючись до емоційних звинувачень, і відшуковувати компроміс. Міська ж влада завжди приймає рішення в інтересах громади.