29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Дитсадок, завод, Генплан, зонування та інше

Розпитувала Марина КОЧЕЛІСОВА

Де і як використовується комунальна власність територіальної громади м. Вишгорода — питання, що не залишає байдужими свідомих громадян. Найбільше цікавляться, звісно, використанням міської землі. Тому ми звернулися із запитаннями до заступника міського голови Олексія Рачинського.
— Олексію Сергійовичу, найгостріша, я б сказала, кричуща проблема — це дошкільні навчальні заклади (ДНЗ). Їх у Вишгороді має бути принаймні ще три — вже сьогодні. Коли буде зведено хоч один?
— На минулій сесії міської ради (26 лютого 2016 р. — ред.) був затверджений — під будівництво ДНЗ — проект землеустрою ділянки площею 0,60 га на вул. Шкільній. На такій території можливо розмістити садочок на 150 дошкільнят (вже сьогодні потреба вдесятеро більша — ред.).

При плануванні бюджету на 2016 рік міською радою були передбачені кошти на проект будівництва дошкільного навчального закладу. Зараз ми готуємо тендер на вибір кращого проектанта, прописуємо технічне завдання на виконання проекту. Умови тендеру будуть висвітлені у ЗМІ (в газеті «Вишгород») та на сайті Вишгородської міської ради, переможець стане розробником проекту майбутнього ДНЗ.
— А де буде розміщено завод на 700 робочих місць, про який стільки йшлося останнім часом?
— На сьогодні розроблено проект землеустрою (його винесено на затвердження на сесію 25 березня) для розміщення об’єкту промисловості на земельній ділянці площею близько 2 га (вул. Н. Шолуденка в районі проммайданчика заводу «КАРАТ»). Після затвердження даний об’єкт як лот на конкурсних умовах буде переведений у користування підприємству, яке для міста запропонує найкращий проект по об’єктах промисловості. Все відбуватиметься прозоро та відповідно до чинного законодавства.
— Генеральний план міста затверджено вже давненько. Коли будуть розробляти новий або вносити до нинішнього правки відповідно до ухваленого депутатами міськради зонування?
— На жаль, зонування затверджено не на всю територію міста, що вносить значні незручності в роботу міської ради — у відносини з громадянами та юридичними особами. Але зараз прийнято рішення по розробці змін до Генерального плану міста і вже ведуться підготовчі роботи. Здійснюється обстеження існуючих інженерних комунікацій та геодезичні роботи для складання основи майбутнього Генерального плану.
— Вже не раз ішлося про повернення міських земель, які не використовуються за призначенням…
— …Так, повернення земель, які не використовуються або за які не сплачується оренда, набуло вже стабільної практики. За останні дві сесії до земель запасу міської ради повернуто понад 6 га земель промисловості та рекреаційного призначення та упереджено будівництво багатоповерхівки на вул. М. Грушевського (біля ЖК «Маяк»).
Сьогодні міська рада працює над інформацією ДПІ та Держгеокадастру щодо перевірки правильності декларування юридичними особами орендної плати та земельного податку. Це кропітка робота, але вона має дати додаткові надходження до міського бюджету.
— Будь ласка, кілька слів щодо земельних питань, які увійшли до порядку денного чергової VIII сесії міськради VII скликання (засідання 25 березня ц. р.)
— Земельні питання — а це, як завжди, понад 80 % усіх питань, які виносять на розгляд сесій, — можна розділити на три категорії:
1) бюджетні — по договорах оренди юридичних осіб та ФОП (до речі, зауважу, що бюджет міста формується на 50 % за рахунок надходжень від орендної плати та земельного податку);
2) людські — по узаконенню земельних ділянок, якими вишгородці користуються, та по сьогодні не оформили на них права власності;
3) дискусійні — по яких не лише «земельна» комісія, а й сесія має різні думки.
— Можете зупинитись на деяких конкретно?
— Так, звісно. Це як прев’ю перед футбольним матчем.
Наприклад, сьоме питання. ТОВ «Формула-Дніпро» має у власності об’єкт нерухомості і намагається оформити в оренду 5 соток землі, але через пусті балачки про створення ОСББ на вул. Набережній, 22 це питання намагаються зняти з розгляду.
Пункт 18-ий порядку денного восьмої сесії міськради — ОСББ «Вікторія-2010». Мені вже їх щиро жаль: люди виготовили проект землеустрою під оренду земельної ділянки, пройшли всі кола пекла та отримали всі погодження, але… змінилося законодавство — і вони мають оформити постійне користування! Знову починається дискусія: давати чи не давати? Я цього не розумію.
Питання 21-ше — ГБК «Металевий». Наставили гаражів уздовж вул. Київської — як хто хотів — і тепер хочуть приватизувати. Моя думка: можна надати їм під тимчасове розміщення гаражів максимум, тому що при реконструкції вул. Київської з приватизованими гаражами буде маса проблем.
Пункт 46-ий порядку денного сесії — відведення земельних ділянок у власність гр. Євтушенку А. А. та Євтушенко Н. В. Зовні звичайний проект, але земельна ділянка знаходиться з тильної сторони багатоповерхівки і вже підготовлена під другу чергу («Київські зорі»). З однієї сторони, за законодавством міська рада не може не винести на розгляд сесії надані документи, тому що вони підготовлені в повному обсязі і вчасно, але, з іншої, депутати мають пройнятися проблемами, які виникають з побудовою кожної нової багатоповерхівки.
Питання 73-тє. Зміна цільового призначення із житлового будинку на багатоповерхівку. Моя особиста думка: поки не введемо в експлуатацію той дитячий садок, який проектуємо, — необхідно ввести мораторій на будівництво багатоповерхівок і обмежити взагалі висотність по місту до 16 поверхів.
— Маємо іще запитання — стосовно міського ринку, соціального житла, інженерної інфраструктури, пішохідних зон і зон відпочинку (а відтак — перенесення існуючих промислових зон за межі міста), вирішення питання з довгобудами тощо…
— Даруйте, але про це в наступних номерах. Як кажуть, далі буде.