29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Трьох занурень цілком достатньо

РЯТУВАЛЬНИКИ РОЗПОВІЛИ ПРО ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ ПОВЕДІНКИ НА ВОДОЙМАХ ПІД ЧАС СВЯТКУВАННЯ ВОДОХРЕЩА

ДЖЕРЕЛО: Державна служба з надзвичайних ситуацій
(http://www.mns.gov.ua/news/45092.html),
Вишгородське районне радіо

У суботу, 16 січня, напередодні Водохреща, фахівці водолазної служби ДСНС України та працівники швидкої медичної допомоги за участю голови районної державної адміністрації Олександра Горгана, його першого заступника Вячеслава Савенка, начальника Головного управління ДСНС України у Київській області Василя Слободяника, начальника районного відділу ДСНС Геннадія Бондаренка, настоятеля храму свв. Бориса і Гліба о. Дмитра Денисенка, рятувальників Вишгородщини та представників ЗМІ (зокрема – центральних телеканалів: «1+1», «5-й», «112-ий», «24-ий», «NewsOne», «Еспрессо») успішно провели показові навчання у Вишгороді на Київському водосховищі. Мета заходу – нагадати громадянам правила безпечного поводження на воді під час святкування Водохреща, зокрема під час занурення в ополонку.

Начальник управління реагування Головного управління ДСНС України у Київській області полковник Анатолій Врублевський детально розповів, як людина в разі потрапляння у воду через пролом льоду може врятувати собі життя. А водолази ДСНС України продемонстрували, як діяти, якщо людина провалилася під кригу, та як допомогти постраждалому вибратися на берег за допомогою підручних засобів.
Неприпустимим є занурення в не обладнаних для цього місцях, без присутності представників Служби порятунку і медичних працівників, а також купання дітей без нагляду батьків чи дорослих. У жодному разі не можна пірнати у воду — заходити в ополонку необхідно повільно й обережно.
Перебування у крижаній воді може мати негативні наслідки для людини, тож фахівці медичної служби навчали, що робити після тривалого переохолодження, та нагадали, що зимове пірнання протипоказане людям при гострих і хронічних захворюваннях. Для того, аби воно було комфортним, з собою необхідно мати взуття на неслизькій підошві, аби дійти до ополонки, купальник або плавки, рушник і махровий халат, а також комплект сухого одягу.
Перебувати у крижаній воді можна не більше 10 секунд — трьох занурень цілком достатньо. Після цього слід зігрітися: розтерти тіло рушником, швидко перевдягнутися в суху білизну і випити гарячого чаю. Пірнання в крижаній воді під впливом алкоголю категорично забороняється.
Рятувальники закликають громадян відповідально ставитись до власного життя та життя своїх рідних, дотримуватися правил поведінки на водоймах і в разі небезпеки телефонувати до Служби порятунку «101».
Див. відео:
https://www.youtube.com/watch?v=UkgChHhTjfk#t=12
https://www.facebook.com/100004198215277/videos/564467853703150/?l=5859619509550503346