28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

ДИВО — та й годі!

IMG 0065

IMG 0126

IMG 0170

IMG 0242

IMG 0292

IMG 0330

IMG 0449

IMG 0492

IMG 0533

IMG 0559

IMG 9898

Катерина ГОРБАТЕНКО, 

Євгенія АБРОСКІНА, Валерія ФІЛАТОВА, Школа журналістики ЦТ «Дивосвіт»
ФОТО — Микита ЧЕРНИХ, спеціально для «Вишгорода»

Зимові свята! Новий рік! Різдво! А потім ще й Меланки та Василя! Проти Різдва завжди все казкове — і обов’язково Дива відбуваються. Розіграли таке Диво і вихованці Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт», переповівши по-своєму гоголівську «Ніч перед Різдвом». І усе вийшло так весело, радісно і щасливо! Диво — та й годі!
Різдво зібрало усіх докупи – тут і колядники, і ярмарок із вертепом, і завзята Солоха, й Чорт, що виліз із мішка такий красивий, як лялечка, з табличкою «Куплю душу дорого», тут і головні дійові особи Оксана та Вакула, і три Царі-Волхви та злий і підступний Цар Ірод!
Ярмарок. Грають веселі музики. Змішалися епохи, старовина та сучасність. Юрба людей щось продає та купує, міряє та вибирає. Діти, дівчата, хлопці. Крики: «Святкові знижки – заплати хоч трішки!», «Різдвяний розпродаж!», «Новорічна пропозиція: «Купи один черевик – другий отримаєш у подарунок!», «Різдвяні подарунки: за один – два пакунки!»
Хіба таке буває? Так це ж ніч проти Різдва. А в таку ніч що завгодно трапляється.
А поки… на ярмарок! І малечі є чим зайнятися! Ото радість їм узимку: хто на ковзанці, хто на санчатах, хто в сніжки, радіють святам і зимовим веселощам та розвагам! Діти ж розігрують Вертеп. У вертепі – Колядники, Пастушки, Ангели. Царі-Волхви мандрують до Вифлеєму вітати Божого Сина. Від звістки, що новий Цар народився, Ірод зомлів. Та бодай йому… Усім іншим від цього тільки радість.
Усі дякують за чудову виставу вертепникам і йдуть пригощати дітей солодощами. Дівчата і хлопці колядують. Сміх, ігри, розваги та перемовки між дівчатами і хлопцями, серед них найгарніші — Оксана і Вакула. До нестями закоханий у дівчину Вакула (Андрій Харкевич) так виводить «Ніч яка місячна», що сльози на очі глядачів навертаються.
З’являється Чорт, за ним Солоха – два чоботи пара. Чорт підскакує до неї, намагається відтворити пісню Вакули, виходить невдало, прокашлюється, знову співає – не виходить. Вони залицяються одне до одного та крадуть і ховають у торби зірки, а Чорт — ще й місяця.
Без місяця темрява заполонила сцену: відьми вальсують із чортенятами, непомітно забираючи у них їхні торби із зірками, мітлами «розмітають» чортенят. Та щойно залунала Коляда, нечисть кидає торбу за тин і розлітається. Солоха, перелякавшись колядників, завагалася, де ж подіти Чорта, і заховала його в торбу, а звідти на небо повтікали зірки та місяць — і знову небо засяяло.
Так було світло, що видно стало, які у дівчат гарні черевички. Оксана загадала, щоб Вакула дістав їй такі черевички, як у цариці. Той у розпачі пішов, куди очі бачать, і надибав мішка з Чортом, осідлав його та й до самого Петербурга на ньому полетів.
Цариця з фрейлінами якраз наміряли черевички — такі гарні, блискучі. Та от біда — на царицю вони були замалі, тож государиня, почувши про кохання Вакули і Оксани, передала черевички дівчині.
Оксана зраділа хлопцеві, тому що чекала вже не на черевички, а на нього. От вже й Бог пару на Різдво спарував — весілля незабаром!
Хлопці і дівчата радісно промовляють: «Відсвяткуємо Різдво, Відспіваємо колядки, А тоді й щедрівки залунають. А потім – засівати …На добро! На щастя! На щедрий новий рік! А по новорічних святках і до весілля почнемо готуватися! Таки й правда, що на Різдво дива трапляються! Ще й які дива! І Новий рік завжди приносить нове щастя! Нову радість! Нове кохання! Зі святом усіх! Веселого вам Різдва! І щасливого Нового року!»
Отаку чудову історію розіграли вихованці Вишгородського РЦХТДЮМ «Дивосвіт». 200 юних талантів із майже усіх гуртків Центру відпрацювали спектакль талановито і дуже професійно. Чотири вистави пройшли на «ура». Зала заповнювалася і галасливою малечею, і дорослими, і бабусями з дідусями. Усім без винятку подобалася новорічна казка — і глядачі залишали Центр творчості із сяючими обличчями.
Після останньої вистави директор ЦТ «Дивосвіт» Олена Андріяш привітала глядачів і подякувала за цікаву і змістовну виставу художньому керівнику Олені Титаренко, а також вокальним студіям «Соло», «Візерунок», «Доремікс», хореографічній студії «Ліберті», студії художньої гімнастики «Віва», студії барабанщиць «Феєрія» та їхнім керівникам, усім, хто взяв безпосередню участь у підготовці казки. А особливо — Творчому об’єднанню «Різні люди» – головним виконавцям такої чудової вистави, і вручила усім учасникам святкові подарунки.
Більше фото див. на сайті газети «Вишгород» vyshgorod.in.ua