29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Торгувати на базарі, а не на вулиці

4

Людмила ТРУХАНОВА, м. Вишгород

Шановна редакціє! Звертаюсь із проханням надрукувати мого листа в газеті. Може, нова місцева влада зверне на нього увагу.
Попередня влада залишила Вишгород без ринку, натомість послідовники тієї влади усе місто перетворили на суцільний базар. Дозволи на вуличну торгівлю роздаються кому і як заманеться.
Пішла і я на недільний ярмарок в надії купити щось подешевше, бо на пенсію в півтори тисячі грн не дуже порозкошуєш.
Шматок картону на ящику з капустою свідчив про ціну 9 грн. Кладу капустину на ваги і справна продавчиня виставляє ціну 9,90 грн. Запитую — чому? Відповідає, що ціна змінилася, а вона ще не звикла до нової і ціну виправляє.
Йду далі. На ящику зі свіжими огірками такий же шмат картону і стоїть дві ціни — 35 грн. та 38 грн. На запитання — що це означає, отримую відповідь: якщо берете 2 огірки, то по 38 грн, а якщо кіло — то по 35. Набираю в пакет огірки, кладу на ваги, вони показують 1 кг 60 гр., але ціну продавець виставляє 38 грн. Знову запитую — чому.
Отримую відповідь: а… у вас — кіло, і ставить ціну — 35 грн.
Поряд зі мною свариться чоловік, бо на невеликому кільці ковбаси його обважили на 150 грамів.
Придбане мною вершкове масло в скляній тарі виявилося не придатним до вживання.
Якщо береш декілька найменувань, важко відразу перевірити правильність розрахунку. Але вдома я виявила, що мене обрахували майже на 10 грн. Це мабуть, за те, що була прискіпливою!
Продавці ваги ставлять так, що покупець не в змозі побачити ні ціну, яка виставляється, ні вагу. Цінники на товари в більшості відсутні, тому різним покупцям називається різна ціна. Мабуть, відразу визначають статус покупця.
Одній жіночці не додають здачу 30 коп. На її запитання продавець хвилин 5 обурювалась, що в неї вдома діти і їх треба годувати, а ви, мовляв, не обіднієте за 30 коп. Чому принижують нашу гідність ? Бо ми дозволяємо це робити!
Мабуть, уже час навести лад у Вишгороді. Прибрати вуличну торгівлю взагалі (адже магазинів удосталь), дитячі атракціони з космічними цінами на послуги, паркан, який спотворює красу міста біля АТБ, великовантажні машини біля магазину Білла на вул. Б. Хмельницького, які створюють великі незручності. Треба вже визначити місце розташування базару, щоб було зручно пересічному жителю міста, а не тільки олігархам.
Вишгород — наш дім, і дуже хочеться, щоб у ньому було затишно жити!
* * *
Тему ринку жваво обговорюють у соц. мережах. Вишгородці обурюються смітником або підтримують дешевий ярмарок від вітчизняного виробника у центрі міста, пропонують варіанти — біля БК «Енергетик», на пл. Т. Шевченка («там, де цирк»), відновлення старого ринку, побудову нового, пропонують, як оформити, на чому заробити, наводять приклади — викладають Інтернет-варіанти європейської вуличної торгівлі («як у них» — див. НА ФОТО).
Цитуємо мера:
Олексій Момот, 15.11.2015:
— Чимало відгуків приходить ЗА недільний ярмарок у центрі міста та ПРОТИ такого ярмарку. Основні аргументи тих, хто ЗА, — підтримка малого бізнесу, свіжі продукти тощо. Ті, хто ПРОТИ, в основному невдоволені перекритою центральною вулицею, антисанітарією та шумом. Із цього можна зробити висновок, що ярмарок слід перенести. Сьогодні поїду знайомитися з організаторами…
… Прогулявся сьогодні по «ярмарку» на просп. І. Мазепи, поспілкувався з двома десятками торгуючих там людей. Передісторією стала чутка, що поповзла містом: мовляв, Момот «кришує» побори готівкою з цього заходу (ну, історія про «кришування» мною маршруток не вельми прижилася, вирішили, мабуть, придумати щось новеньке).
На жаль, виявилося, що платежі за місце готівкою справді мали місце. По 100 грн/день збирали такі собі «організатори», ніяких чеків не давали…
Сьогодні з половини встигли зібрати по 500 грн за те, щоб «вирішити питання до кінця січня». Це при тому, що, згідно з рішенням виконкому, цей ярмарок БЕЗКОШТОВНИЙ (!) для торгуючих. Залишив багатьом свій телефон і суворо заборонив платити готівкою (без чеків) будь-які «внески».
Пізніше пощастило знайти і познайомитися з «організаторами» дійства, котрі там торговельні ятки «обілечували». «Внески наперед» по 500 грн попросив людям повернути… Розповідати подробиці поки що не буду, але в сухому залишку — переходимо на роботу «по-білому», платежі — всі за чеками і на рахунок. Для торгуючих встановимо офіційний внесок (суперфіція за землю, прибирання, вивезення сміття, адміністрування тощо).
Понад 100 палаток, та людей із Вишгорода чи з району набирається не більш ніж 15, решта — з Києва, Білої Церкви і більш віддалених регіонів. Щодо цього теж деякі думки з’явилися (поки не озвучую). Питання перенесення ярмарку в інше місце почнемо відпрацьовувати з початку тижня.