28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Рекомендації населенню щодо поведінки в умовах пожеж, викликаних горінням нафтопродуктів та інших вогненебезпечних речовин

При підвищеній задимленості атмосферного повітря внаслідок пожеж, викликаних горінням нафтопродуктів та інших вогненебезпечних речовин, з метою попередження отруєння людей продуктами горіння, загострення серцево-судинних, легеневих та інших хронічних захворювань, хвороб шкіри та алергічних проявів, попередження загострення хронічних захворювань слід приділяти особливу увагу профілактичним заходам, які обмежують надходження в організм шкідливих речовин, зокрема:

1. Намагатися обмежити перебування на відкритому повітрі, уникати тривалого перебування на відкритому повітрі рано-вранці (у повітрі знаходиться максимальна кількість смогу) та у найспекотніший час доби. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок.
2. Слід тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано-вранці. Завішувати відкриті місця надходження атмосферного повітря (вікна, кватирки тощо) зволоженою тканиною і періодично її змінювати.
3. По можливості використовувати у побуті та на робочих місцях системи кондиціонування та очищення повітря.
4. Проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях і на робочих місцях; корисно також поставити в житлових та робочих приміщеннях ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря.
5. При посиленні запаху диму рекомендується надягати захисні маски, які слід зволожувати, а віконні та дверні прорізи ізолювати вологою тканиною.
6. Збільшити споживання рідини до 2-3 л на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.
7. У разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (поява ознак задишки, кашлю, безсоння) необхідно звернутися до лікаря.
8. Продукти із власних городів мешканцям у зоні впливу пожежі перед вживанням необхідно обов’язково ретельно мити, а у разі підозри щодо їх доброякісності (сліди нальоту, сажі тощо) — направляти продукцію для дослідження до територіальних органів Держсанепідслужби.
9. Уникати потрапляння під дію опадів, у випадку неможливості уникнення – за першої можливості прийняти душ.
10. Обмежити контакт дітей із піском та ґрунтом на ігрових майданчиках у населених пунктах, розташованих у зоні впливу пожежі.