29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

«Знайомтесь: Пласт»

4

Розмовляла Ярослава БЕНЬ
ФОТО — архів Вишгородської станиці Пласту

Події, якими останні два роки живе країна, змінили і продовжують змінювати нас. Усвідомлення себе українцями, гордість і повага до свого народу, прагнення бути активним у своїй спільноті — це той безцінний досвід, що здобуваємо і намагаємося утримати сьогодні.
Виховання дітей та молоді в любові й повазі до своєї країни — основне «капіталовкладення», яке гарантуватиме подальший розквіт України.
Однією з найстаріших організацій, мета якої — патріотичне виховання, є Національна скаутська організація України «Пласт», що існує вже понад сто років.
У серпні біля Вишгорода працюватиме табір «Знайомтесь: Пласт» для дорослих, які прагнуть активно долучатися до виховання дітей та молоді нашого міста, району і цікавляться пластовим рухом.
Детальніше про Пласт і табір ми дізналися у розмові з пластункою Оксаною Хмеленко, яка є комендантом (керівником) табору:
— Гадаю, детально розповідати, хто такі пластуни, не потрібно, адже більшість бачили скаутів у фільмах. Багато хто пам’ятає піонерів, які взяли за основу скаутську методу, перекроївши її на радянський лад.
Скажу лише, що Пласт був створений ще до Союзу, в 1911 році, як національний варіант англійського скаутингу, що на той час швидко поширювався у світі. При цьому було використано досвід світового руху та національні традиції українського народу. Пласт є всеукраїнською громадською організацією, яка налічує в Україні понад 6 000 дітей і дорослих (наші осередки діють практично в усіх областях).
— А у Вишгороді?
— Пласт у Вишгороді розпочав свою історію ще в 90-х роках минулого століття і з більшою чи меншою активністю діє дотепер. Наші наймолодші пластуни — пташата — разом із батьками недавно повернулися з табору, а новачки зі своїми виховницями зараз таборують на Львівщині.
— Але ж пластуни — це переважно діти, а цей табір для дорослих…
— Стати пластуном можна в будь-якому віці. Тож табір задуманий як ознайомчий курс для дорослих вишгородчан, які хочуть більше знати про організацію та активно долучатися до розвитку Пласту в районі. Ми сподіваємося, що після табору Вишгородський район стане найчисленнішим осередком Пласту в Україні.
— А чим доросла людина може займатися в Пласті?
— Дорослий може стати виховником і працювати з новацтвом (дітьми 6-11 років) або юнацтвом (підлітками 11-18 років), бути інструктором у певній ділянці, допомагати у веденні адміністративної роботи місцевого осередку або долучатися до соціально орієнтованих проектів Пласту.
— Коли і де проходитиме табір, як можна взяти участь?
— Ознайомчий наметовий табір проходитиме з 7 по 13 серпня поблизу Вишгорода. Плануємо теоретичну частину поєднати із практичним пластуванням, адже пластуни вчаться жити в гармонії з природою. На учасників чекають приємні сюрпризи, зокрема заняття з каякінгу, «Княжі пригоди» в День міста Вишгорода та добра справа, спрямована на допомогу нашій армії.
Щоб взяти участь у таборі, необхідно заповнити зголошення, форму якого можна отримати в нас — або знайти у Facebook сторінку «Ознайомчий табір «Знайомтесь: Пласт».
Контакти:
067-527-22-07 (Анна)
097-978-12-24 (Оксана)
email: [email protected]

Три головні обов’язки
пластуна:
— бути вірним Богові і Україні;
— допомагати іншим;
— жити за Пластовим законом
та слухатися пластового
проводу

Мета Пласту — сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді на засадах християнської моралі; спираючись на ідейні засади Пласту, виховувати молодь як свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільноти, провідників суспільства

День міста по-пластовому

У День міста Вишгорода (09 серпня) чекаємо всіх на Дні відкритих дверей. Віхи історії перенесуть Вас до Княжого Вишгорода, то ж не зволікайте та на табір завітайте.
P.S. У цей день чекаємо малючків, бабусь і дідусів, кумів, сватів і всіх-всіх-всіх.

Програма дня:
14.00 – 15.00 (заїзд гостей табору)
15.00 – 15.15 (екскурсія табором)
15.15 – 16.30 (співи, ігри, банси)
16.30 – 18.00 (велика гра «Пошук княжого скарбу»)
18.00 – 18.30 (майстер-клас)
18.30 – 19.30 (вечеря)
19.45 – 20.15 (закриття дня)
20.20 – 22.00 (святкова ватра)
Вишгородська станиця Пласту