29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Реабілітації українців допоможе японський уряд





Анастасія ЛЕСИК

Вишгородська районна організація Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ) залучена до реалізації проекту «Пом’якшення наслідків переміщення для жінок та сімей в Україні», що реалізується в Україні за підтримки уряду Японії.

Географія реалізації проекту – організації Товариства в Полтавській, Сумській, Херсонській, Київській областях та в м. Києві. Проект орієнтовано на жінок, дітей та внутрішньо переміщені сім’ї. Адже, як визначило Товариство Червоного Хреста, саме ці категорії осіб є найбільш вразливими. Крім того, в більшості випадків саме жінки відіграють велику роль в адаптації та соціальному благополуччі дітей. У період реалізації проекту планується охопити 4000 жінок та дітей із числа внутрішньо переміщених осіб.

Основна мета проекту – зменшення негативних наслідків процесу переміщення на жінок, дітей  та родин в Україні.

«Яким чином планується цього досягти?» – запитуємо у голови Вишгородської районної організації Товариства Червоного Хреста Ірини Правдивої.

Ірина Олександрівна зазначає, що досягти поставлених завдань можна завдяки фокусуванню на кількох основних моментах.  По-перше, продовжити процес посилення потенціалу ТЧХУ у наданні якісної психосоціальної підтримки найбільш вразливим категоріям населення шляхом навчання персоналу і волонтерів із пілотних областей. По-друге, підвищити рівень знань щодо дитячого соціального добробуту та надання опікунам базових знань щодо цього.

Важливою також є психологічна підтримка для жінок та дітей з числа внутрішньо-переміщених осіб за допомогою консультацій, створення груп самодопомоги, а також соціальна робота з дітьми (арт-терапія, екскурсії, ігри, соціальні мережі та контакти, театри, заняття тощо), що дозволить їм впоратися з проблемами і будувати свої соціальні навички в іншому середовищі. Психологічна підтримка жінок і дітей має також сприяти покращенню їх фізичного і психічного стану,  повернення до нормальної, повсякденної діяльності в післякризовий період.

Також Ірина Правдивазауважила, що у цій програмі особлива увага приділяється внутрішньо переміщеним жінкам та дітям, оскільки жінки часто є доглядальницями і несуть на собі велику відповідальність за успішність реабілітації дітей після кризи. Однак, ТЧХУ підтримує рівний внесок та участь чоловіків і жінок на всіх рівнях реалізації проекту і подальшої інтеграції в новому середовищі.

На підготовчому рівні до реалізації пілотного проекту ТЧХУ має провести низку тренінгів з психосоціальної підтримки, підготувавши, таким чином, групу кваліфікованих тренерів та інструкторів з ПСП на місцях.

Зокрема, заплановано два тренінги з надання психосоціальної підтримки дітям та жінкам із числа ВПО для обласних координаторів та тренерів з облорганізацій ТЧХУ. Національним комітетом ТЧХУ буде здійснено переклад навчальних посібників для користування співробітниками та волонтерами, у яких будуть відображені плани проведення ігрових та навчальних занять з дітьми; рекомендовані розхідні матеріали; заходи, які є найбільш ефективними у роботі. Буде проведено також 5 регіональних тренінгів з психосоціальної підтримки для співробітників та волонтерів.

Для покращення якості надання послуг обласні організації мають здійснити закупівлю наборів психосоціальної підтримки, що дозволить групі добровольців здійснювати діяльність з надання соціальної допомоги дітям у  будь-якому місці, де це буде необхідно.

Проект передбачає також створення груп самодопомоги серед внутрішньо переміщених осіб та дітей за фасилітації співробітників або волонтерів ТЧХУ, надання базових знань опікунам (вчителі, педагоги, батьки тощо) щодо психосоціальної підтримки дітей та інше.

Районна організація Товариства Червоного Хреста України вже розпочала підготовчу роботу до реалізації проекту, працює над формуванням відповідної бази його учасників.