29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Чому зростають тарифи на компослуги та як захистити власний гаманець?





Київ охопила тарифна лихоманка: подорожчання газу, електрики, води призвело до розгубленості та навіть злості мешканців. Які ж причини підняття тарифів усіх одночасно та чи мають мешканці можливості економити?

Тарифи на компослуги для мешканців тривалий час були заниженими – раніше держава дотувала усіх в однаковій мірі.

Чи вважаєте справедливим, що платники податків оплачують однакову частку за компослуги самотньої бабусі із крихітної гостинки та сім’ї, що володіє двома будинками по 200 м2?

На підтримку заможної родини бюджет витрачає у десятки разів більше гривень. Тоді як цілком логічним є допомагати бабусі та дати можливість багатій родині самій сплачувати за отримані послуги.

Тарифи безсумнівно повинні були зростати. Постає інше питання – чи справедливим є підвищення саме в такій мірі?

Через абсолютну непрозорість діяльності суб’єктів природних монополій неможливо зрозуміти їхні реальні доходи та витрати. Це, в свою чергу, не дозволяє перевірити, наскільки сформовані ними тарифи є економічно обґрунтованими.

Деталізація компонентів тарифу (його обґрунтування) здебільшого не покидає стін  Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та компослуг (НКРЕКП).

Роз’ясненням та комунікації з населенням належної уваги не приділяється, а це породжує лише новий виток злості та невдоволення споживачів.

Хвиля подорожчання компослуг в квітні-травні 2015 року зумовлена, перш за все, зростанням вартості газу.

Найбільш боляче вона вдарить по мешканцях, чиї квартири не обладнані лічильниками. Чому? Бо такі споживачі ніяк не впливають на цифри, які їм намалюють у платіжках. Економія енергоресурсів у такому випадку це радше данина державі у складний історичний період, аніж зменшення власних рахунків за комуналку.

ТАРИФИ ДЛЯ ВСІЄЇ УКРАЇНИ

Найперше: газ.

Чому зростають тарифи на компослуги та як захистити власний гаманець?
 

Зростання цін на нього є вимогою МВФ. З 30 квітня 2014 року передбачено поступове підвищення тарифів на газ – щоправда, збільшення його вартості має супроводжуватись наданням житлових субсидій.

Довкола даного тарифу точиться суперечка про те, чи є нинішня ціна економічно обґрунтованою, а також чи досить газу внутрішнього видобування для населення.

Як урядовці, так і НАК “Нафтогаз України” запевняють, що підвищення цін на газ сприятиме скороченню імпорту газу та підвищенню його видобутку в Україні, а також стимулюванню енергоефективності і енергозбереження. Цифри щодо обґрунтування підвищення тарифів такою мірою почали з’являтись нещодавно. Втім, рішучих державних заходів щодо впровадження заходів енергозбереження споживачі наразі так і не побачили.

Що робити?

Наразі діє державна програма щодо безкоштовного встановлення  квартирних газових лічильників “Київгазом”. До початку 2016 року їх мають встановити всім, у кого газові колонки та газові плити. У кого тільки газові плити – лічильник має бути встановлено до початку 2018 року.

Тож якщо у вас газова плита і досі немає лічильника – звертайтесь до “Київгазу” та уточнюйте, коли вас ощасливлять засобом обліку. Навіть якщо ви в тій категорії споживачів, яким буде здійснено безкоштовну установку лише в 2016-2017 роках, все одно дізнайтесь про графік встановлення лічильників та контролюйте його виконання. Адже самостійне встановлення лічильника газу обійдеться споживачу дуже дорого (приблизно 2,5 тисячі гривень) в порівнянні із, до прикладу, встановленням лічильників на воду.

Електроенергія.

Чому зростають тарифи на компослуги та як захистити власний гаманець?
 

Платіжки, що споживачі отримають у травні, також міститимуть інші цифри: за споживання світла обсягом менше 100 кВт-год на місяць доведеться платити 37 коп/кВт-годину; обсягом від 100 до 600 кВт-год – 63 коп/кВт-год; обсягом понад 600 кВт-год на місяць – до 1,4 грн/кВт-год.

Зміняться в сторону зменшення і ліміти споживання електрики. Окрім цього, відмінено поділ споживачів на тих, чиї квартири оснащені електричними плитами, і тих, у кого плити газові – для перших раніше був нижчий тариф.

НКРЕКП пояснює, що підвищення тарифів на електроенергію – вимога часу, оскільки вартість електрики для населення довгий час майже не коригувалась відповідно до рівня інфляції.

Окрім цього, в країні справді існує “перехресне субсидіювання” – коли мешканці оплачують лише частину вартості спожитої електрики, а решта компенсується комерційними клієнтами, тарифи для яких були значно вищими.

За даними національного регулятора, до 1 квітня 2015 року домогосподарства сплачували лише 21% від собівартості електроенергії, тому підвищення тарифу на неї допоможе ліквідувати це перехресне субсидування.

У той же час, обґрунтування, чому саме така вартість, а також чому встановлені саме такі обсяги споживання НКРЕКП не опублікувала. Автор на пленарному засіданні Київради 16 квітня оголосила запит до Національної комісії із проханням оприлюднити відповіді на ці запитання, аби зняти соціальне напруження та розставити крапки над “і”.

Що робити?

Еелектроенергія – це чи не єдина послуга, облік якої виконується зразково-показово, тому споживачі, які хочуть платити менше, мусять більш бережливо використовувати світло.

Прості правила, які, втім, дієві: вимикати світло при виході із приміщення, вимикати з розеток побутові прилади (крім холодильника, звичайно), коли не користуєтесь ними, використовувати енергозберігаючі лампи та ін. Про це написано уже багато статей, тому не будемо зупинятись на цьому питанні.

Можна також встановити двозонний лічильник. У денний час (з 7:00 до 23:00) — тариф буде таким, як зараз, а у нічний час (з 23:00 до 7:00) — вдвічі меншим.

Щоправда, встановлення такого лічильника здійснюється коштом споживача. Вартість такого лічильника становить близько 2 тисяч гривень. Зонний облік буде вигідним при користуванні вночі особливо електроприладами великої потужності – кондиціонером, бойлером, тепловентилятором, теплою підлогою, електроопаленням, пральною та посудомийною машинами, мультиваркою тощо. Термін окупності двозонного лічильника у типовій квартирі – до 2 років.

Окрім цього обов’язково вимагати роз’яснень щодо обґрунтованості тарифів. Тільки разом ми зможемо навчити монополістів-комунальників та НКРЕКП пояснювати свої дії, а не доносити до споживачів результат своїх домовленостей у кулуарах.

ТАРИФИ ДЛЯ КИЄВА

Холодна вода.

Чому зростають тарифи на компослуги та як захистити власний гаманець?
 

Зростання цін на енергоносії не могло не спричинити підвищення цін на холодну воду. Окрім цього, подорожчання цієї послуги зумовлене також введенням у дію тарифу виконавця послуг – додаткові 1,548 гривні/м3, якого не було до 1 травня 2015 року і чим монополіст виправдовував свою бездіяльність у багатьох питаннях.

Принаймні тепер, коли зі споживачів братимуть гроші за цю послугу, “Київводоканал” не зможе посилатися на відсутність коштів для проведення повірки лічильників, формування сервісних центрів, нормального обслуговування клієнтів, укладення договорів із споживачами тощо.

До слова, проведений аналіз запропонованого “Київводоканалом” до підписання прямого договору, показав, що його умови не відповідають Типовому договору, затвердженому КМУ. Тому автор надіслала депутатське звернення щодо приведення його у відповідність до норм чинного законодавства. Оскільки відповіді на нього й досі не прийшла, то “Київводоканал” отримав повторне звернення. Сподіваюсь, що компанія вміє визнавати свої помилки та готова до співпраці.

Що робити?

Витрати на встановлення квартирних лічильників на холодну воду до тарифу не входять (п. 16 Порядку формування тарифів), хоча іноді встановити лічильник дешевше, аніж його повірити.

Разом з колегами-депутатами працюємо над пошуком варіантів встановлення лічильників. Але з огляду на те, що ця послуга не є надміру дорогою (сам лічильник коштує від 150 гривень + встановлення від 100 гривень), закликаємо тих, хто має можливість, установлювати засоби обліку самостійно вже зараз.  

Це дозволить перестати платити:

1. за монополіста, який недобросовісно економить на модернізації застарілої системи водопостачання;

2. за ЖЕК, через багаторічну бездіяльність якого в підвалі будинку перманентно по коліна води;

3. за нечесного сусіда, який не маючи лічильників нераціонально використовує воду.

З лічильником ви почнете платити лише за ту воду, яку споживаєте ви та члени вашої сім’ї.

Теплова енергія – гаряча вода та централізоване опалення.

Чому зростають тарифи на компослуги та як захистити власний гаманець?
 

Прикро відзначати, але у цій сфері зростання тарифів для киян буде особливо відчутним. Оскільки левова частка тарифу на тепло – понад 40% тарифу на гарячу воду і більше 50% на опалення – складається з газу. Він подорожчав для теплогенеруючих підприємств у 2,2 рази.

Аби зрозуміти повну картину, чи справді  причина такого суттєвого зростання тарифів на теплову енергію – стрибок цін на газ, потрібно бачити повну структуру витрат на виробництво як електро-, так і теплової енергії. Адже ці процеси на ТЕЦ, яких в “Київенерго” дві, нероздільні.

Наразі автор чекає відповіді на депутатський запит до НКРЕКП щодо обґрунтування тарифів на електроенергію та теплову енергію конкретно компанією “Київенерго”.

Що стосується болісної для тисяч киян ситуації із гарячою водою в Києві, то очевидно, що це вина як “Київенерго” та столичної влади, які допустили різке накопичення боргів та не почали вирішувати проблему вчасно, так і НАК “Нафтогаз”, який вперто не бажає надати відтермінування виплат за газ. Цим компанія тільки піднімає градус соціальної напруги та сприяє зношенню мереж міста.

Кияни, на жаль, чемно сплачуючи за комуналку, вкотре стали заручниками політичних ігор. Правда полягає в тому, що кожен учасник намагається сам виграти, мабуть, не до кінця розуміючи, що все-таки існують ‘win-win’ стратегії.

Чому зростають тарифи на компослуги та як захистити власний гаманець?
 

Що робити?

Перш за все, платити лише за отримані послуги, тобто вимагати перерахунку витрат на гарячу воду, якщо ви зараз не отримуєте дану послугу через перебої із поставками газу до київських котелень.

По-друге, встановлювати квартирні лічильники на гарячу воду. Переваги цього такі ж, як зі встановленням лічильників на холодну воду.

По-третє, контролювати встановлення будинкових теплових лічильників.

До сьогоднішньої столичної влади, як і до “Київенерго” є багато питань, але там, де є прогрес, треба хвалити. А сюди однозначно належить програма встановлення теплових будинкових лічильників, яку було розпочато наприкінці 2014 року і на яку Київрада в 2015 році виділила 50 мільйонів гривень.

Близько тисячі лічильників має бути встановлено до кінця року. Перелік будинків для оснащення буде опубліковано на сайті КМДА.

У мешканців виникає питання, за яким принципом відбираються будинки. Адміністрація та монополіст провели аналіз споживання тепла та до першої черги оснащення віднесено ті будинки, які споживають найбільше серед типових (собі подібних).

Слідкуйте, чи ваш будинок є в списку, звертайтесь до голови КМДА та депутатів щодо його включення у списки на наступні роки.

Окрім цього, автор часом отримує звернення від мешканців, що в їхньому будинку вже стоїть будинковий лічильник, але його з незрозумілих причин “Київенерго” не бере на баланс і продовжує нараховувати за нормативами.

В умовах, коли за мільйони бюджетних коштів встановлюють нові лічильники не приймати вже установлені – це повна єресь, тому про такі випадки прохання негайно повідомляти на пошту:[email protected]. Обіцяю оперативно реагувати та допомагати відновити права споживачів.

По-четверте, важливо уже активно проводити заходи із енергозбереження. Про це теж написано уже немало статей, тому не зупинятимусь на цьому питанні, лише зверну увагу на цікаву можливість – в Києві розпочато конкурс проектів з реалізації енергоефективних заходів у будинках ОСББ/ЖБК. Крайній термін подачі заявок – 15 травня 2015 року. Не пропустіть!

Квартплата.

У той же час, із новинами про подорожчання компослуг, на дверях будинків міста з’явились великі плакати з інформацією, що тарифи на утримання будинків та прибудинкових споруд не змінюватимуться – за особистим дорученням Віталія Кличка.

Безумовно, це благі наміри мера захистити киян хоча б від зростання квартплати. Проте вартість послуг з утримання будинків здебільшого не коригувалась відповідно до рівня інфляції впродовж останніх кількох років. Тому може виявитись заниженою.

Це може, в свою чергу, спричинити неналежне надання послуг з утримання будинків та прибудинкових споруд, а також значне зростання цього тарифу через певний період часу.

Втім, столична виконавча влада стверджує, що оптимізована структура управління сферою ЖКГ на рівні районів допомогла зекономити на адміністративних витратах і цим зростання цін буде компенсовано. Будемо слідкувати, аби це справді так було. 

Підсумовуючи все вищенаведене, важливо наголосити на тому, що в комунальній сфері, як і загалом в житті, немає “чорного” та “білого”.

Очевидно, що міська влада зобов’язана контролювати прозорість роботи монополістів і формування ними тарифів. І коли вона це занедбує, результати не забаряться.

Важливим є також вимагати від монополістів постійної та чесної комунікації і надання вчасних роз’яснень мешканцям. Відсутність діалогу породжує тільки недовіру та новий виток невдоволення.

Навести порядок в сфері ЖКГ в таких спартанських умовах, в яких ми зараз є, неможливо без активної участі споживачів. Потрібна взаємодопомога у процесі заощадження газу, електроенергії, гарячої та холодної води. А також посильна участь мешканців у боротьбі із монополістами та комунальниками за якісні послуги.

Дуже прикро, що енергозбереженню не було приділено достатньої уваги вчасно, у більш спокійний час, коли реформа енергетичної сфери була б менш болісною. Але так як цього не сталось, то доводиться вчитись в бою.

Наостанок, будь ласка, не забувайте: хто б і що б не казав, але найдешевша енергія – це та, яку так і не виробили.