29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Західні ЗМІ про саміт Україна-ЄС: Київ не впорався із домашнім завданням





Видання EurActiv зазначає, що саміт, який відбувся 27 квітня у Києві за участю високопосадовців ЄС та представників української влади, «затьмарило» загострення насильства на сході України.

«Саміт Україна-ЄС був першим з часу підписання угод про політичну асоціацію та вільну торгівлю», – зазначили у публікації, додавши, що основною метою перемовин стали поглиблення торговельних зв’язків і зусиль для досягнення миру в Україні.

EurActiv також наголошує, що, незважаючи на протести РФ, угода про вільну торгівлю між Україною та Євросоюзом набуде чинності з січня 2016 року.

В свою чергу BBC зазначає, що економічні втрати, викликані війною на Сході, підривають прагнення України до більш тісної економічної інтеграції з ЄС. Крім того, вони підривають можливість лібералізації візового режиму для українців.

«Тим не менш, візит лідерів ЄС є надзвичайно символічним. Вони прагнуть продемонструвати солідарність у протистоянні (України – ред.) розпалюваній Росією агресії на Сході», – наголошує BBC.

«Порошенко заявив, що Брюссель відіграє важливу роль у тому, щоб курс України в ЄС був гладким… Однак, після приходу Порошенка до влади зусилля з реформування корупційної економіки України для відповідності її європейським стандартами були повільними», – пише The Associated Press.

«Європейські лідери заявили президенту України Петру Порошенку, що Європейський Союз може допомогти Києву в боротьбі з проросійськими сепаратистами, але тільки після того, як Україна в першу чергу переможе корупцію», – передає International Business Times.

Видання The Wall Street Journal пише про те, що лідерам Європейського Союзу та України вдалося досягти значного прогресу в ослабленні напруги, однак деякі суперечності залишилися.

«ЄС відхилив перспективи миротворчої операції (в Україні – ред.), в той час як український президент Петро Порошенко виправдовував темпи впровадження урядом економічних та антикорупційних реформ», – йдеться у публікації.

На думку видання, ЄС невдоволений незначним прогресом Києва у впровадженні реформ, і саме цьому європейські посадовці приділили особливу увагу під час перемовин.

«Брюссель стверджує, що Київ не впорався із домашнім завданням. Високопоставлений чиновник ЄС повідомив, що Юнкер вручив Порошенку план завдань обсягом в одну сторінку, які Київ повинен реалізувати для успішних переговорів. Вони включають в себе завершення впровадження біометричних паспортів, заходищодо зміцнення прикордонної безпеки та заходи щодо запобігання та боротьби з організованою злочинністю і відмиванням грошей», – наголошує The Wall Street Journal.