28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Турнір лідерів





1

Марина КОЧЕЛІСОВА
ФОТО — Тетяна БРАЖНІКОВА,
фотоархів родини ЧАСОВСЬКИХ,
спеціально для «Вишгорода»

18 квітня у Вишгороді відбувся турнір з плавання «Swimming nation» («Нація плавців») серед дітей і підлітків. На швидких доріжках басейну Вишгородської РДЮСШ змагалися юні плавці з Вишгорода, Борисполя, Обухова — майже 100 учасників віком від 5 до 14 років (НА ФОТО 1).
Організатори, брати Часовських — третій рік поспіль двічі на рік збирають масові цікаві змагання. Останні два турніри співорганізатором виступає Вишгородська міська рада, до якої на цей раз долучилася і Вишгородська районна рада.
Це не звичайні запливи по 25-метровій доріжці басейну, коли нагороджується переможець, наприклад, 50 м вільним стилем. Для того, щоб отримати нагороду у турнірі братів Часовських, необхідно якнайкраще показати себе на трьох різних дистанціях (скажімо, старші: 200 м — комплексне плавання, 50 м — вільним стилем та 50 м — стилем на вибір: батерфляєм, брасом або на спині).
Бали підраховуються за міжнародною системою FINA, яка відштовхується від світових рекордів. Таким чином, переможець наочно бачить, скільки ще залишилося до визнаних досягнень, бачить свою перспективу. З’являється відчутна мотивація для початківців.
А от для «морських вовків», які мають відчутний досвід і вагомі результати, брати Часовських запропонували особливі змагання: три змішані, із різних населених пунктів, команди (по чотири плавці кожна) долають по 50 м дистанції різними стилями і, торкнувшись борта басейну, передають естафету від одного плавця іншому.
У старшій групі-1 (учасники віком 11-14 років) естафету виграла змішана команда: Надія Дрьоміна, Даниїл Ткаченко, Ростислав Крижанівський (Вишгород), Віталій Шут (Обухів). В індивідуальних запливах перші три місця посіли: Віталій Федоров (Обухів), Олександр Денісенко (Вишгород), Олексій Недождій (Бориспіль).
У середній групі учасники віком 8-10 років змагалися тільки індивідуально — 100 м комплексного плавання, 50 м вільним стилем та 50 м стилем на вибір. Перемогли Віктор Линевич (Вишгород), Владислав Іващук (Бориспіль), Софія Бут (Бориспіль). Серед молодших учасників (віком сім і менше років) кращими були вишгородянки Ірина Сєрік, Поліна Малаховська, Віра Манжола.
Завершальним етапом турніру стала естафета «6 х 50 х 4», у якій шість учасників різного віку (по два з кожної вікової групи) змагалися по 50 м вільним стилем на 4-х етапах. За перше місце на кожному етапі команда отримувала два бали, за друге — один бал, за третє — нуль. Якщо команда покращувала свій час порівняно з попереднім етапом — отримувала додатковий бал.
Змагалися по-дорослому, як на відомих міжнародних турнірах. Переможця визначали за максимальною сумою балів. Переміг Бориспіль.
Всі призери отримали пам’ятні подарунки і значки від Вишгородської міської ради, грамоти і дипломи, а також сертифікат на відвідання аквапарку — від Вишгородської районної ради, медалі і пам’ятні призи — від ініціаторів турніру, братів Часовських. За найкращими міжнародними традиціями всі учасники також отримали медалі.
Родину Часовських було нагороджено грамотою Вишгородської районної ради — за формування здорової української нації.