29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

10 правил керування автомобілем взимку





1387122396_147

Багато водіїв бояться зими, та на холодний сезон пересідають з особистого авто на громадський транспорт. Але якщо дотримуватися кількох нескладних правил зимової експлуатації, то можна позбавити себе від традиційних небезпек.

1. Швидкість.

Залежно від стану дорожнього покриття та наявності опадів на дорозі, потрібно правильно оцінити зчеплення коліс автомобіля з дорогою і вибирати відповідну швидкість руху. Досвідчені водії рекомендують в зимовий час в два-три рази знижувати максимальну швидкість. Взимку за кермом завжди потрібно пам’ятати, що в будь-який момент під колесами може з’явитися лід, або мокрий сніг. Набирати і скидати швидкість завжди потрібно плавно, не дозволяючи колесам зриватися в букс на слизькому покритті.

2. Парковка.

Залишаючи автомобіль на парковці взимку, потрібно пам’ятати про простих радах. По-перше, не варто задіяти стоянкове гальмо (можуть примерзнути гальмівні колодки). Також можна підкласти під повідці склоочисників невеликі пластикові предмети, щоб щітки двірників не контактували зі склом та не примерзли. Ущільнювачі дверей і кришки багажника рекомендується витерти насухо, а ще краще намазати спеціальними засобами, щоб не виникло труднощів з їх відкриттям. Якщо доводиться запаркувати машину в снігу, слід завжди залишати місця з запасом, на випадок буксування, не під’їжджати до інших об’єктів впритул.

3. Повороти

Проходження поворотів на зимовій дорозі – одне з найбільш небезпечних заходів. Скидати швидкість потрібно перед поворотом, поки колеса стоять прямо. У самому повороті треба рухатися на одній передачі, не скидаючи й не додаючи обертів. Збільшувати швидкість руху можна тільки вже на виході з повороту, і дуже плавно. У повороті завжди потрібно бути готовим до заносу під дією відцентрової сили. Єдиний спосіб зменшити відцентрову силу – це знизити швидкість перед виконанням повороту.

4. Ранкові процедури.

Якщо ваша машина ночувала на вулиці, і вночі йшов сніг, не полінуйтеся повністю очистити автомобіль від опадів. Починати рекомендуємо з даху. Цю частину кузова багато водіїв ігнорують. Але нерідкі випадки, коли підталий сніг по інерції при різкому гальмуванні може з’їхати на лобове або заднє скло. Двірники з великим шаром снігу не впораються, і може виникнути аварійна ситуація. Також треба добре почистити всі вікна авто, місце повітрязабірників двигуна і отопітеля салону. Якщо ви з вечора в’їхали в калюжу, яка до ранку замерзла, рекомендується не довбати лід навколо колеса (є ймовірність пошкодити шину), а полити окріп з термоса на замерзлий ділянку. Досить швидко колесо звільниться з крижаного полону.

5. Гальмування.

Перед гальмуванням взимку обов’язково потрібно дуже уважно оцінити стан дорожнього покриття. Навіть чиста на вигляд дорога може виявитися покрита льодом. При виїзді з місця стоянки потрібно обов’язково спробувати загальмувати на безпечній ділянці і оцінити стан дороги. Взимку краще віддавати перевагу гальмування двигуном (поступовий перехід з вищої передачі на нижчу) перед використанням гальмівної системи автомобіля.

6. Проїзд свіжого снігу.

Якщо вам на дорозі трапився невеликий шматок свіжого снігу, то його рекомендується долати сходу, на постійному малому газу, не скидаючи і не намагаючись набрати швидкість. Якщо ж доведеться штурмувати великий ділянку сніжної цілини, для початку потрібно визначити товщину і щільність осаду, а також характер покриття під снігом. Повертати в снігу потрібно по найбільшій радіусу, щоб максимально наблизити шляху кочення коліс і скоротити опір машини снігу.

7. Снігопад і туман

Рухаючись в сильному тумані, снігопаді або рекомендується значно скинути швидкість, обов’язково включити ближнє світло фар і «противотуманки». Здійснювати обгін в туман не бажано. Якщо видимість різко погіршилася, потрібно плавно сповільнитися і, з’їхавши на узбіччя, зупинитися. Якщо справа йде вночі, рекомендується виставити знак аварійної зупинки, щоб едущее авто заздалегідь було попереджено про припаркованому авто. Причиною для зупинки може стати туман з видимістю менше 50 метрів.

8. Обмерзла дорога

На зледенілій дорозі рекомендується рухатися дуже повільно. Потрібно пам’ятати, що на слизькій дорозі гальмівний шлях збільшується в 2-3 рази і більше. Також слід уникати попадання навіть у дрібні крижані колії, виїзд з яких може закінчитися занесенням і знесенням з дороги. Короткі прямі ділянки обмерзлої дороги потрібно долати сходу з включеною передачею і без різких поворотів керма, по максимуму використовуючи інерцію руху автомобіля.

9. По снігу в місті.

Комунальні служби не готуються вчасно до зими, тому потрапити у сніговий полон можна і в мегаполісі. Перед виїздом з дому потрібно скористатися інтернет-сервісами пробок, раціонально взагалі використовувати автомобіль. Найчастіше в снігопад швидше буде дістатися з пункту А в пункт Б на певному громадському транспорті. Якщо все ж зважилися їхати на машині, не поспішайте їхати. Потрібно тримати запас місця перед їхала попереду машиною, щоб зуміти при необхідності її об’їхати, якщо вона забуксує. Піднімаючись на круті засніжені пагорби, потрібно пам’ятати, що починати підйом можна лише після подолання підйому автомобілем, що їхав попереду.

10. Сильний мороз.

Головна проблема автомобіліста в сильний мороз – це пуск двигуна. Потрібно стежити за прогнозами погоди. Якщо синоптики обіцяють -25 і нижче, має сенс зняти акумулятор (якщо він вже старий), і занести його в тепле приміщення, щоб зменшити втрату його ємності. У мороз слід трохи прогріти мотор і трансмісію, більшою мірою стосується автоматичної коробки передач (на «автоматах» американських машин навіть є лампа-індикатор температури і готовності до експлуатації). Також не зайвим буде і протопити салон, щоб з вікон зійшов іній. Потрібно пам’ятати, що не рекомендується направляти повітроводи з гарячим повітрям безпосередньо на скло. Різкі перепади температури можуть призвести до появи тріщин (на щастя, таке трапляється вкрай рідко).