28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Несправні електроприлади та печі





Віталій ТАРАЗЮК, головний інспектор Вишгородського РВ ГУ ДСНС України у Київській області майор служби цивільного захисту

Із приходом холодів настає «гаряча» пора для працівників ДСНС. У містах та селах починає господарювати «червоний півень», унаслідок чого значно збільшується кількість пожеж. Цю біду, в тому числі й зі смертельними наслідками зумовлюють різні причини. Насамперед це несправні електроприлади, печі та димарі. Коли тепла в помешканні недостатньо, господарі різноманітними способами намагаються зігріти оселю при цьому порушуючи вимоги пожежної та техногенної безпеки.

З давніх-давен люди топлять піч, але й досі не всі знають, як це правильно робити. Найчастіше внаслідок порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації печей виникають пожежі. Обставини доволі різні від появи тріщин на печі унаслідок перегрівання, відсутності біля топкового отвору металевого листа розміром 0,7 х 0,5 м до не чищення від сажі димоходів. Найменша жаринка може привести до біди та перетворити житло на попіл.

У містах та селах, де пічне опалення вже рідкість, пожежі найчастіше виникають через порушення правил експлуатації електропобутових приладів, передусім електронагрівальних. Сучасне життя не можливо собі уявити без різноманітних електричних приладів починаючи від простої праски закінчуючи модернізованим кондиціонером. Проте мало хто з нас задумується про небезпеку, яку вони можуть нести. А якщо до цього приєднати зневажливе ставлення до їх експлуатації, то отримуємо такий собі «вибуховий мікс». Для того щоб уникнути подібного чи, принаймні, зменшити негативні наслідки необхідно дотримуватись правил пожежної безпеки в побуті:

— не користуйтеся несправними електроприладами, ніколи не залишайте увімкнений електроприлад без нагляду;

— не вмикайте в одну розетку кілька електроприладів;

— дотримуйтесь правил включення електроприладу в мережу: спочатку підключається електрошнур до приладу, а потім — до мережі.

— вимкнення приладу проводиться в зворотному порядку;

— не користуйтеся електричними пристроями, перебуваючи у воді;

— не можна гасити водою палаючі електроприлади, які підключені до електромережі.