28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Хрещенський вечір зі «Стежиною»





DSC00360

DSC00416

DSC00468

Олександр КОНОНЕНКО
ФОТО — автор, спеціально для «Вишгорода»

Створивши фольклорний колектив, митці Димерського Будинку культури назвали його «Стежиною». Відтоді вже три роки вони своєю творчістю прокладають пісенну стежину, місточок до душі глядачів. З нагоди цієї невеличкої річниці ансамбль звітував перед земляками творчим вечором.

Побутує думка, що народними піснями більше захоплюються люди старшого віку. Однак у БК минулої суботи зібрались і дідусі й бабусі, і люди середнього віку, і молодь, і чимало дітлахів. Прийшли, щоб наснажитись гарним співом колективу, адже «Стежину» вже добре знають і полюбили їх бадьорий і лірично-щемливий репертуар.

Задумавши створити фольклорний колектив, Олександр Мехед ретельно підбирав кандидатури і врешті запросив до ансамблю Катерину Пихтіну, Віру Рядову, Надію Ященко та Лідія Трайковську, які, на його думку, дуже вдало поєднались  і змогли стати справжнім творчим колективом.

«Назву вони вибрали не випадково — це як стежина до маминого дому, до людського серця, — розвідає директор Будинку культури Галина Дуняк. — І ось уже три роки колектив щедро ділиться теплом свого серця з глядачами, став популярним не лише в Димері, виступає з концертами у Лютежі, Пиляві, Толокуні, Вишгороді, військових частинах, що знаходяться в районі. Вони — незмінні учасники всіх клубних та загальноселищних заходів».

Олександр Мехед — акомпаніатор і, по суті, художній керівник колективу, грає на багатьох клавішних, духових та ударних музичних інструментах, гарно співає, нерідко долучаючи і свій голос до жіночих голосів. Кожна пісня — не просто голоси в супроводі акордеону: Олександр створює з них справжню виставу з музичними та шумовими ефектами. «Художній керівник у нас незмінний і незамінний», — каже Галина Дуняк.

Жіночий склад колективу — пенсіонерки, хоча Віра Рядова ще й працює у Димерській бібліотеці для дорослих. У кожної з них якщо й немає музичної освіти, то є досвід виступів чи, принаймні, бажання ділитись своїм творчим талантом із глядачами.

Катерина Пихтіна виступала до «Стежини» в іншому колективі Будинку культури. Віра Рядова і Лідія Трайковська із юних літ теж беруть участь у художній самодіяльності. А Надія Ященко, хоч і не має такого великого пісенного досвіду, як її колеги, але має гарний голос і завжди співала — для родичів, для друзів, для себе…

«Хрещенські вечори зі «Стежиною»  в Димерському БК і ювілейним виступом співочого колективу не назвеш, але кожну пісню, яку оголошували ведучі Ольга Хоменко (автор сценарі) та Надія Демченко, зал сприймав гарячими оплесками.

Привітати своїх колег з невеличкою їх творчою сходинкою цього дня завітали колеги — дует «Веселенькі» (Ганна Сорока та Сергій Одиницький) та солістка БК Валентина Гончаренко — з популярними і народними піснями. А ще вітали винуватців свята працівники Вишгородського районного територіального центру соціального обслуговування — завідуюча відділення соціально-побутової адаптації Галина Макаренко подякувала за співпрацю у наданні соціальних послуг підопічним центру (одиноким громадянам похилого віку) та вручила колективу грамоту — за їх наполегливу творчу працю, збереження вікових українських традицій.

…Глядачі після концерту довго не розходились із зали, дякували за виступ, за гарно проведений час. «Що найбільше сподобалось?» — запитую гурт молоденьких дівчаток. «Та їх коронний «Лісапет», —  відповідають. — Пісня з дуже простим сюжетом, але вони її так потужно виконують, ще й ці спецефекти, коли дзвенить велосипедний дзвінок, чи коли чуєш, як двоколісний розлітається на частини — здається, що все те бачиш…» «Знаємо їх багато років, живуть поруч із нами, — це вже розповідають представниці старшого покоління, — звичайні собі жінки, зі своїми проблемами і болячками. Але коли вони виходять на сцену та ще заспівають якісь душевні пісні — то стають такими гарними, розкриваються, як квітки, зачаровують своїми голосами». Чоловіки в своїх оцінках — аж занадто вже стримані: «Гарно співають», «Запальний виступ», «Задушевні пісні».

Словом, те що робить ансамбль «Стежина», потрібно землякам — їхні виступи створюють гарний настрій і допомагають долати життєві труднощі, розкривають кращі душевні грані людини і несуть українські традиції від старших до молодших поколінь.