28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Смачний подарунок за дві години





smachСвятий Миколай шанує чемних діток. А його помічники готують для них подарунки, що з’являються під подушкою у малечі в ніч з 18 на 19 грудня.
Марійка і Василько можуть випекти смачну фігурку для братика чи сестрички. А вся родина гуртом — власноруч виготовити щирий привіт для наших воїнів АТО та написати їм листа і надіслати малюнки.
Знадобиться:

4 столових ложки борошна, 1/2 склянки цукру, 2 пакетики сухих дріжджів, 1 чайна ложка солі, 1/2 склянки молока, 1/4 склянки води, 100 г вершкового масла, 2 яйця, 2 родзинки, 2 яєчних жовтки, 2 краплі червоного харчового барвника.
У великій мисці змішай 2 ст. л. борошна, цукор, дріжджі і сіль. Підігрій у каструлі молоко, воду і масло — додай їх до сухої суміші, гарно перемішай. Збий яйця до однорідної маси і додай їх у тісто разом із залишком борошна.
Гарно вимішай тісто — воно має стати пругким. Поклади його у миску та накрий кришкою на годину, щоб тісто виросло удвічі.
Нагрій духовку до 180 градусів. Розділи тісто на дві частини (одна має бути трохи більшою).
Зроби з більшої частини трикутник для обличчя та шапки.
Меншу частину розділи навпіл.
З однієї половинки зроби бороду: ножицями поріж на смужки та перекрути. З іншої половинки зроби вуса, ніс, край шапки і помпон. Вуса наріж смужками і прикріпи над бородою, а вище — ніс. Ножицями зроби отвори для очей і поклади туди родзинки.
В окремому посуді збий жовтки. В один додай червоний харчовий фарбник і ретельно намасти ним ніс, щоки і шапку. Другим жовтком намасти решту тіста.
Накрий фігурку харчовою фольгою. Тісто випікай 15 хвилин, потім зніми фольгу й постав у духовку ще на 10 хвилин, аби тісто підрум’янилося.
Такого Санта Клауса можна виготовити за дві години. Нагадуємо: на одному дечку водночас у духовці випікається до кількох десятків таких смачних фігурок.
Фантазуйте: це можуть бути пташка чи коник, котик чи собачка! Головне, щоб від подарунка віяло домашнім затишком, миром і любов’ю. Як кажуть: «Святий Миколай, усім помагай!»

Довідка.
Святий Миколай або Микола (270 /286(бл.278) — 6 грудня 326 /345, 351/),( грец. Nikolaos) — єпископ Мир (Лікія, сучасне Демре, Анталія, Туреччина), християнський святий, відомий як Миколай Чудотворець.
Православні, римо-католицькі та греко-католицькі християни пам’ятають його та шанують, як історичну особу та великого святого. В Україні та в інших країнах світу цей святець став прообразом міфічної фігури Санта Клауса (Святого Миколая). Св. Миколай також відомий під іменами: Міколай, Міклаш, Йолупукі, Сейнт Ніколаус, Сантаклос, Фазер Крісмас, Пер Ноель, Сінтер Клаас. У СРСР, Росії цю роль виконує Дід Мороз.
Св. Миколай зараховується до лику святих: опікується воїнами, водіями і подорожуючими, допомагає бідним у скруті; вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців і лучників.
Визнається покровителем таких міст, як Амстердам (Нідерланди), Барі (Італія), Бар (Україна), Луцьк (Україна), Барранкілья (Колумбія).