28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Стрілкове. За 30 метрів від російських військ

Село Стрілкове, що на Арабатській стрілці, розділено майже навпіл військами двох країн. Газорозподільчу станцію в Стрілковому ще в березні, перед так званим кримським «референдумом», захопили російські десантники. Утримують вони її і досі.

Також російський військовий катер патрулює води Азовського моря з боку Криму, де газорозподільчі платформи.

В 30 метрах від росіян стоять українські прикордонники. Оборону Арабатської стрілки також тримає 10-й батальйон Територіальної оборони із Житомирської області. Поки що тут тихо. Хоча бачать противника тут навіть не в бінокль, а просто на власні очі – стрілянини і провокацій досі не було.

На тому боці стоять приблизно 150 військових, вони постійно перегруповуються. Зараз станцію охороняють дагестанці. Ночами тут обидві сторони обмінюються «привітаннями» – світять прожекторами по позиціях одне одного. Як українські прикордонники, так і військові обіцяють: через арабатську стрілку російські танки і піхота не пройдуть.

Далі за стрілкою, в районі пункту пропуску Чонар та на залізничному кордоні в Новоолексіївці, прикордонники не пропускають на материкову частину нікого з російськими паспортами, виданими в Криму після анексії, а також тих, хто в’їхав на територію України через Керченську переправу або Сімферопольський аеропорт, які українська влада оголосила тимчасово закритими. Від березня прикордонники в Новоолексіївці висадили з потягів майже тисячу пасажирів з неправильно оформленими документами. 

Громадське проїхалося межею адміністративного кордону з Кримом, щоб зрозуміти, наскільки зараз є тривожною ситуація тут, та чи є загроза прориву російських військ з півночі Криму на Херсонщину, і чи реально їх зупинити.