28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Дорога між містами-побратимами. Зі Львова до Кракова за 10-15 євро

Дорога між містами-побратимами. Зі Львова до Кракова за 10-15 євро

Львів та Краків – два європейські міста-побратими, в яких багато цікавих місць, які варто відвідати та побачити. А для тих, хто любить часто подорожувати, представлено три способи, як можна добратись зі Львова до Кракова та назад.

Спосіб перший

Одним з найпростіших варіантів, але і витратним досить, як для бюджетного туриста – є поїздка автобусом, який їде за маршутом Львів-Краків і аналогічно Краків-Львів. Такий автобус відправляється о 22:00 з АС № 8, котра знаходиться  праворуч від залізничного вокзалу  у Львові, та прибуває до Кракова на “Dworzec PKS” (тобто автовокзал) о 06:10 за центральноєвропейським часом. Вартість квитка коливається в межах 280-300 грн., а це практично 25 € (100 злотих).

Спосіб другий

Другим найбільш комфортним способом добратись до Кракова або Львова є потяг прямого сполучення. Він являє собою 2-3 українських вагони, які в Перемишлі причіпають до польського TLK intercity, а попередньо проходить зміна на вузьку колію та візовий контроль. Отже, відправляється потяг зі Львова в 23:59 і прибуває у Краків о 07:10 за центральноєвропейським часом. Щоб скористатися послугами потяга бажано виконати резервацію і придбання білетів завчасно. З високою комфортністю приходить чимала ціна, яка складає 45 €, так як це міжнародне сполучення. Для того, щоб повернутись до Львова, необхідно купити білет у міжнародній касі. Увага: квитка до Польщі ані на інші маршрути до країн ЄС не можна купити на сторінці Укрзалізниці.

Спосіб третій

Це так званий маршут “на собаках”, який є одним із найбюджетніших, проте  менш зручниим в плані комфорту. Про все з початку. Першим транспортом буде автобус, який відправляється з АС № 8 поруч із залізничним вокзалом, за маршрутом Львів – Шегині. Такий автобус їздить практично щогодини, але все залежитиме від часу дня. Перший рейс відпраляється о 6:25, а останній о 19:35. Квиток коштує 23 гривні (в межах 2 €).

Приїхавши в Шегині, потрібно перетнути кордон пішки – там діє так званий  піший транскордонний перехід Шегині-Медика. Коли ви вже в Медиці, сідайте на автобус № 3, яким дістанетесь до залізничного вокзалу Перемишля, проїзд в якому обійдеться вам в 2,7 PLN, тобто менше 1 €. В іншому випадку ви можете добратися бусами за 2,5 PLN або таксі (з однієї особи 10 PLN).

І останнім кроком вашої подорожі – купити білет на потяг TLK Іntercity (цей самий до якого причіпляють українські вагони). Він відправляється в такий час на Краків: 5,32; 9,53; 12,49; 16,05 (без пересадки). Але раджу перед поїздкою уточнити час відправки потяга на  сторінці  РКР або Intercity, тому що графіки руху періодично змінюють. Шлях від Перемишля до Кракова потяг долає за п’ять годин, а ціна квитка 45 PLN або 12,5 €. Для українських студентів, які навчаються в Польщі діє знижка 51 %. Проте студенти, котрі навчаються в Україні, знижки не мають і мусять купувати повний квиток (повний – normalny, пільговий – ulgowy). З Кракова до Львова доведеться пройти аналогічно цей самий шлях (7,14; 10,40; 11,43; 12,45; 17,46; 19,11; 20,59).
Також між польськими містами  курсують потяги класу “Regio” тобто електрички. Ціни в них досить нижчі, а час перебування в дорозі більший. Це поїздка з двома пересадками – у Ряшеві (Rzesz?w) та Тарнові (Tarn?w). Часто ці електрички сполучені між собою, тобто приїжджаєте у Ряшів і там прямо на тому ж самому або сусідньому пероні вже чекає електричка на Тарнув, аналогічно в Тарнові – на Краків. Час на пересадку часто буває вього 5 хвилин, однак навіть якщо перша електричка запізнюється і прибуває до Ряшева чи Тарнова з затримкою, наступна чекає і відправляється тільки після того, як усі пасажири встигнуть на неї пересісти. Як правило, у випадку подорожі такими електричками класу “Regio” купуєте один квиток одразу на цілий маршрут Перемишль-Краків (це навіть на половину дешевше, ніж якщо купувати три квитки окремо на кожен відтінок маршруту). Однак про це треба уточнити в касі. Часто буває також, що потяги не “сполучені” між собою і доїжджаючи до Ряшева, треба довго чекати на наступний поїзд.

Якщо ви вже в Перемишлі і зараз вже відправляється безпосередній потяг TLK Іntercity до Кракова – немає питань, просто купуєте квиток у касі і сідаєте на нього. Якщо не встигаєте іти в касу, квиток можна купити у кондуктора – бажано самому його знайти і попросити квиток, інакше можете заплатити штраф за подорож “зайцем”. За закупівлю квитка у потязі треба заплатити комісію – декілька злотих. Винятком є ситуція, коли пасажир сідає в потяг на станції, де немає каси або вона закрита.
Однак якщо до найближчого пямого потягу до Кракова є 1,5 години і більше, а раніше відправляється електричка до Ряшева, варто запитати в касі, як вам швидше і зручніше їхати. Часто виходить, що з пересадками “на собаках” будете в Кракові швидше, а вже точно подорож обійдеться набагато дешевше.

Підсумовуючи, варто зазначити, що на дорогу ви витратите всього лиш 15 €, а часом навіть менше. Якщо їдете електричками Перемишль – Ряшів – Тарнів – Краків, ціла подорож зі Львова до Кракова коштуватиме 10 євро. Це найкращий спосіб, щоб зекономити на транспорті.

Приємної подорожі!