28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Холодна вода у Києві подорожчає на 130% (оновлено)

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг затвердила нові тарифи на послуги холодного водопостачання.

“Тарифи наберуть чинності з 1 липня поточного року та складуть 7 гривень 46 копійок з ПДВ. Наразі, за підрахунками спеціалістів, саме такий тариф є обґрунтованим, тобто включає в себе повну окупність виробництва послуг, а також інвестиційну складову”, – відзначили у водоканалі.

У “Київводоканалі” наголосили, що тариф 3,18 гривні, що діє сьогодні, покриває лише 53% собівартості виробництва води, що не дозволяє платити гідну заробітну плату працівникам, ремонтувати мережі та модернізувати систему очистки води.

“У результаті критичного недофінансування галузі виробничі потужності та інженерні мережі, які експлуатує ПАТ “АК “Київводоканал”, наразі майже повністю зношені й абсолютно енергонеефективні”, – йдеться в повідомленні.

У водоканалі наголосили, що вони не мають змоги сплачувати за спожиту електроенергію, що призвело до накопичення боргу перед ПАТ “Київенерго”.

“Це може призвести до знеструмлення виробничих об’єктів “Київводоканалу” і, як наслідок, викликати перебої з подачею питного водопостачання мешканцям міста”, – йдеться в повідомленні.

У “Київводоканалі” відзначили, що востаннє тариф піднімали у березні 2012 року, однак Київська адміністрація відмовилось надавати населенню послуги за новим тарифом, зобов’язавшись компенсувати цю різницю з бюджету міста.

“На жаль, за 2 роки “дії” нового тарифу жодної копійки компенсації на рахунки Товариства так і не надійшло. На сьогодні зазначена різниця складає біля 60 мільйонів гривень”, – заявили у прес-службі водоканалу.

Як відомо, раніше повідомлялося, що 1 липня холодна вода подорожчає на 96%: з 3,18 гривні – до 6,22 гривні за кубометр. 

Однак ця цифра не включала ПДВ.

З 1 липня у столиці також зростуть тарифи на гарячу воду та опалення для населення. Зокрема, гаряча вода подорожчає більш, ніж на 70%.