28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Вижити і запам’ятати

Юля МУРЗАК,
учениця 11 класу Лютізької школи
(Школа журналістики ЦТ «Дивосвіт»)
ФОТО — Ольга ДУМАНСЬКА, спеціально для “Вишгорода”

Лютізький плацдарм — один з найважливіших у звільненні України. На початку листопада 1943-го звідси було розпочато наступ на Київ. Ціною величезних людських жертв була здійснена ця операція. Під час переправи води Дніпра стали червоними від крові загиблих і поранених бійців.
У селі Лютіж вціліло всього дев’ять хатин. Мешканці переховувалися в лісі. Після боїв до села поверталися всі, хто залишився живим, здебільшого це були старі люди та малеча. Саме їм потрібно було піднімати з руїн село. Підлітки і дошкільнята збирали хмиз, місили глину і допомагали старшим вимуровувати стіни хат, а в подальші роки — відбудовувати державу. То була нелегка доля дітей війни.
9 травня цього року вже 80-90-літні, діти тих буремних років зібралися на подвір’ї Лютізької школи на відзначення 72-ої річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Організувала цей захід пам’яті сільська рада на чолі із сільским головою Тамарою Савенок. У Лютежі мало залишилося живих свідків війни — один учасник бойових дій і декілька десятків дітей війни. Тому дуже важливо, що вони не забуті, над кожним із них учнями школи взято шефство. І зараз школярі вишикувалися на лінійці пам’яті та принесли бабусям і дідусям букети весняних квітів.
На урочистій церемонії був присутній і представник державної влади у районі — голова Вишгородської райдержадміністрації Вячеслав Савенок. Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих у Другій світовій війні, поклали квіти до могил загиблих під час звільнення села воїнів.
А після чудового концерту — силами естрадного оркестру Центру музичного мистецтва Управління забезпечення Державної служби України з надзвичайних ситуацій, студентів Академії керівних кадрів культури і мистецтва та учнів школи — усіх чекала «солдатська каша». Старенькі їли смачний куліш зі слізьми, згадуючи голодні роки, та наказували молоді берегти мир на землі та злагоду в суспільстві. Вони вижили у воєнних і повоєнних стражданнях і мріють пожити у квітучій Україні.

IMG 6240

IMG 6259

IMG 6298

IMG 6319

IMG 6386

IMG 6566

IMG 6675

IMG 6695

IMG 6770

IMG 6782

IMG 6785

IMG 6847