28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

«Дружба з книгою – це свято»

Світлана КУХАРЧУК, класний керівник 3-А класу ВСШ «Сузір’я»
ФОТО — Антоніна СКОРОСТЕЦЬКА, спеціально для «Вишгорода»

Під такою назвою пройшла зустріч учнів Вишгородської спеціалізованої школи «Сузір’я» з дитячою письменницею, громадським діячем Ларисою Ніцой. Зустрічав гостю 3-А клас зі своїм наставником і вчителем Світланою Кухарчук.

Лариса Ніцой — нове ім’я в літературі, яку прийнято називати дитячою. Її перші казки почали виходити окремими виданнями зовсім недавно, 2008-го, — і відтоді з’являються одна за одною. Гарні, ошатні книжки, любовно оформлені Оленою Рощею або Арсеном Джанік’яном. Їх приємно брати в руки і роздивлятися разом із маленькими слухачами. Їх цікаво читати.

Лариса — ініціатор щорічного круглого столу «Книга на захисті дитячої душі», присвяченого Міжнародному дню захисту дітей, — за участю високих посадовців, письменників, діячів культури та освіти. А ще — ініціаторка святкування в Україні Всесвітнього дня письменника, організаторка Всеукраїнського руху «Дорослі читають дітям», Всеукраїнської акції «Почитай мені, татку!», автор серії уроків для загальноосвітніх шкіл «Бібліотечний урок веде письменник», ініціатор першого письменницького флеш-мобу в Україні «Читаємо дітям!».

Ніцой — дипломант міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Авторка таких творів, як «Казка про славного Орленка», присвячена річниці загибелі Вячеслава Чорновола; казкові повісті «Пригоди лисеняти Бума»,  «Невигадані історії про звіряток-друзяток»; «Казка про Українське Щастя»; казка «Ярик і дракон»; соціальна повість «Зомба»; «Ярик-векалка», «Дві бабуськи в незвичній школі або скарб у візку».

Третьокласники напередодні читали казки письменниці і малювали ілюстрації до них, а під час зустрічі творчо декламували вірші, виконували «Танець Дракончиків» та співали пісні про книги. І все ж, найцікавіше було слухати саму письменницю, яка розповідала про свою творчість.

Насамкінець зустрічі учні і вчителі придбали книги із автографом авторки.

Народна мудрість каже: «Книга — ключ до знань». І для того, щоб багато знати, треба багато читати і памятати:

Якщо хочеш поговорити з ким-небудь — відкрий книгу.

Якщо ти занудьгував — візьми книгу.

Якщо хочеш одержати пораду — відшукай її у книзі.

Якщо прагнеш знайти друга — подружися з книгою.

Якщо мрієш стати справжньою людиною — читай книги.

Якщо хочеш відчути безмежні можливості людського розуму — працюй з книгою.

Ми бажаємо всім теплих зустрічей із цікавими людьми!

DSC 0273

DSC 0301

DSC 0314

DSC 0330

DSC 0357

DSC 0368

DSC 0390

DSC 0231