29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Першу допомогу нададуть волонтери





Олександр КОНОНЕНКО
ФОТО — Андрій СОЛОГУБ, спеціально для «Вишгорода»

Навіть на відстані від воєнних дій біда інколи набуває кривавих образів: жорсткі протистояння, надзвичайні події, теракти. Без дієвої допомоги не обійтись, отож волонтери загону першої допомоги Товариства Червоного Хреста України (своєрідний загін «швидкого реагування»)  готуються невідкладно надати першу медичну допомогу.

Тривожна ситуація в нашій країні спонукає небайдужих громадян об’єднуватись для допомоги ближнім. Ця допомога набуває рис волонтерського руху: збір коштів на спорядження та медикаменти для поранених військовослужбовців, допомога переселенцям та пораненим під час бойових дій. А тепер до цього додалось ще й об’єднання в загони для надання першої медичної допомоги, щоб не допустити ситуацій, коли втрачаємо людські життя тільки через те, що не була вчасно надана перша допомога.

У нас в районі за ініціативи райдержадміністрації, районної організації Товариства Червоного Хреста України, Громадської ради при РДА та Координаційної волонтерської ради вже створено один загін першої допомоги. Сімнадцять волонтерів з Димера, Литвинівки, Катюжанки під керівництвом Андрія Сологуба об’єднались, щоб навчитись бути готовими у будь-якій надзвичайній ситуації техногенного, природного чи соціального характеру надавати першу медичну допомогу постраждалому населенню.

Як розповідає голова районної організації Товариства Червоного Хреста України Ірина Правдива, формуючи загін, ставили перед волонтерами завдання відповідно положення про загін першої допомоги — при надзвичайних ситуаціях вони повинні надавати допомогу незалежно від раси, національних, політичних та релігійних переконань. Пріоритетом може бути — тільки потреба постраждалого. 

У загоні зібрались зацікавлені волонтери, з початку нинішнього року вони активно проходили навчання, які проводили для них працівники районної організації Товариства Червоного Хреста — тренер Валентина Кашка та інструктор Людмила Приходько, практикувались надавати допомогу на манекенах. Завдячуючи такій інтенсивній підготовці, вони і змогли показати гарні результати на змаганнях, що проходили 22 лютого у Білій        Церкві.

«Цікаво було поспілкуватись з однодумцями, з людьми, які так же, як і ми, готуються бути корисними іншим у надзвичайних ситуаціях,  — розповідає Андрій Сологуб. — Ми ділились досвідом, проводили практичні заняття, озвучували і обговорювали різні ідеї. Цікавим було спілкування з волонтерами із Білої Церкви та Харкова. І хоч у загонах люди різного віку і різних професій, але об’єднавшись під знаком Червоного Хреста, ми відчули спорідненість наших думок і загальне налаштування: діяльність таких загонів вкрай необхідна, і потрібно активізувати цей рух».

«Доречно буде зауважити, — що до ідеї створення загонів першої допомоги у нас в районі на всіх рівнях віднеслися дуже серйозно і відповідально, — розповідає Ірина Правдива. — На наше звернення про створення територіальних загонів вже відгукнулося більшість місцевих рад, подали нам списки волонтерів, які готові навчатись і стати членами таких загонів, захищати життя та здоров’я людей, надавати першу медичну допомогу, організовувати пункти харчування sтабори для тимчасового розміщення постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій, виконувати й низку інших, передбачених Положенням про загін першої допомоги завдань. Райдержадміністрація виділила нам транспорт для участі загону Андрія Сологуба в заходах у Білій Церкві. Вдячні всім за підтримку і допомогу в організації діяльності загонів «швидкого реагування», хай і без зброї, але вони готові захищати людей за будь-якої ситуації, допомагати їм».

НА ФОТО: Під час змагань у Білій Церкві

загін першої допомоги