28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Коли між народами є діалог — гармати мовчать

В Україні вперше пройшов Міжнародний форум ветеранів миротворчих місій,
почесним гостем якого був депутат Вишгородської міськради Валерій Виговський 

Антон АНДРІЙЧЕНКО
ФОТО — автор

Напередодні Дня миротворця, протягом 14-15 липня, в Києві — вперше в історії України — відбувся Міжнародний форум ветеранів миротворчих місій. Захід був присвячений 25-й річниці початку участі підрозділів Збройних сил України у миротворчих операціях і місіях і проходив за підтримки Адміністрації Президента, Міноборони, МВС України, Київської міської держадміністрації.
Ініціатором та організатором світового злету виступила Всеукраїнська спілка ветеранів миротворчих місій. Саме 15 липня 1992 року в Сараєво на двох літаках ІЛ-76 приземлився 240-й окремий український батальйон, який спільно із блакитними беретами ООН розпочав виконувати першу миротворчу місію. Відтоді цей день визнано державним святом — Днем українського миротворця.
Понад 55 тисяч військовослужбовців ЗСУ за 25 років незалежності виконали миротворчі місії в 24 країнах світу: Косово, Боснії та Герцеговині, Східній Славенії, Анголі, Македонії, Гватемалі, Таджикистані, Афганістані, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Грузії, Придністров’ї, Іраку, Лівані, Ефіопії, Ерітреї, Кот-д’Івуарі тощо. І сьогодні понад 600 українських військових виконують свій миротворчий обов’язок у 8 країнах світу.
Форум у Києві став представницькою подією. Участь у ньому взяли президент Всесвітньої асоціації «Блакитних шоломів» ООН — «Солдати миру» Лоран Аттар Байру, представники ООН, ЄС, а також делегації ветеранів миротворчих контингентів із США, Великобританії, Франції, Польщі, Болгарії, Ізраїлю, Нідерландів, Норвегії, Словаччини, Лівану, Бірми, Грузії.
Як відзначив голова ради Всеукраїнської спілки ветеранів війни генерал-майор Володимир Попович на відкритті форуму, його проведення у Києві — додаткове свідчення мирних устремлінь України.
Почесний гість, депутат Вишгородської міськради Валерій Виговський, звернувшись до іноземних гостей, зазначив, що не тільки він, а й усі українці із великою шаною ставляться до кожного з миротворців, хто, ризикуючи своїм життям, забезпечує спокій у конфліктних регіонах: — Знімаємо головні убори перед усіма, хто брав участь у миротворчих місіях. І є лише одне побажання, аби кожному з вас не довелося більше брати в руки зброю, а ваші держави гідно оцінили ваш внесок у відстоюванні миру на планеті.
Форум мав доволі насичену програму. Окрім практичних семінарів, де військові ділилися досвідом участі у миротворчих операціях, вони також відвідали Меморіальний комплекс «Національний музей історії України у Другій світовій війні 1939-1945 років», взяли участь у панахиді у Володимирському соборі по миротворцях усіх країн світу. Спільно із керівниками Міноборони й представництва ООН в Україні, військовими аташе іноземних країн учасники вшанували пам’ять миротворців, поклавши квіти до пам’ятного каменя на Алеї ООН у Старонаводницькому парку в Києві.
А завершився зліт спільним плаванням по Дніпру на теплоході, під час якого гості змогли оглянути Київ та помилуватися красою стародавньої столиці.
Як зауважив Лоран Аттар Байру, тепер вони чекають українські делегації на Всесвітньому форумі північних країн-миротворців у Копенгагені та Антифашистському форумі в Чехії.
— Як бачите, незважаючи на те, що учасники спілкувалися понад десятьма мовами, але за ці два дні ми прекрасно розуміли один одного. І нехай цей конструктивний міжнародний діалог стане кращою альтернативою усіх військових акцій, бо, коли спілкуються народи — гармати мовчать, — сказав Лоран на прощання.

Коли між народами є діалог — гармати мовчать

Коли між народами є діалог — гармати мовчать

Коли між народами є діалог — гармати мовчать

Коли між народами є діалог — гармати мовчать

Коли між народами є діалог — гармати мовчать

Коли між народами є діалог — гармати мовчать

Коли між народами є діалог — гармати мовчать

Коли між народами є діалог — гармати мовчать