29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Мистецтво бачити життя

oblozhka

Володимир ТКАЧ,
директор комунального підприємства
«Редакція газети «Вишгород»

Нещодавно вийшла у світ нова книга Станіслава Рудича «Мудрі вислови на всі випадки життя». У своєму виданні автор, насамперед, приголомшує читача масштабністю праці і дивовижною проникливістю. У 44 розділах тематика прислів’їв та приказок настільки широка і різноманітна, що практично зачіпає всі сторони нашого життя з його позитивними і негативними явищами.
Збірка читається досить легко, бо укладач, не дивлячись на труднощі диференціації та впорядкування, розділив прислів’я і приказки не за алфавітним, словниковим, предметним принципами, а за відповідними тематичними рубриками.
Саме такий шлях подачі матеріалу збірки підсилює не лише її пізнавальне, художнє значення, але й практичне, прикладне значення для учнівської молоді, студентів та широкого загалу шанувальників влучного слова.
Ці мудрослів’я можна сміливо класифікувати як афористичні вислови і народні поетичні мініатюри. Бо влучні короткі образні фрази наповал б’ють…
Ця книга, передусім, вчить бачити у буденному житті щось незвичайне і дотепне. Емоційно наснажені, в колоритних барвах прислів’я і приказки відображають мудрість і глибину народної філософії, тому без посмішки їх неможливо читати. І якщо у прислів’ї висловлюється якась закінчена думка чи твердження, то в приказці про це можна знайти лише натяк, на певному місці обірвану думку. Станіслав Миколайович ще раз наголошує на тому, що неперевершене почуття гумору, весела вдача – ось що відрізняє нас, українців, від інших народів. Бо ми вміємо посміятися не тільки з інших, а перш за все із себе. То ж недарма цей фольклорний жанр служить винятково вдячним способом виховання.
Автор відповідально поставився до перекладу прислів’їв і приказок інших народів, зберігаючи основну думку того чи іншого фольклорного зразка з високою мірою точності.
Станіславу Рудичу робить честь і те, що він зумів використати прислів’я і приказки, які незаслужено стали рідковживаними і перейшли у пасивний фонд. Поряд із цим автор сповна поповнив збірку шляхом фольклоризації своїх особистих влучних висловів, виступів політиків, текстівок реклами, лунких гасел радянської і української дійсності, загадок і пісень. Тому книга точно фіксує певний рух думок, почуттів, спостережень, міркувань і надій.
На думку цього збирача народних перлів, основною ідеєю книги є визначення найвищих почуттів людини: патріотизму, мужності, кохання, а також засудження і висміювання лінощів, неробства, пихи, зазнайства та інших вад. І Станіслав Миколайович цілком впорався з цим завданням.
Скажу відверто: ця анотація аж ніяк не відобразить настрою книги. А ось прочитавши перші дві сторінки мудрослів’їв, ви вже не зможете відкласти її вбік.