29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Незламний дух

Сергій ЖАДАН, Артем ТЮТЮННИК, депутати міської ради

І знову маємо намір підняти болюче питання будівництва ЖК «Ярославичі-2» із 5000 нових мешканців.
У четвер 13 липня засідання постійної профільної комісії містобудування відвідали представники КПМК-2, члени садового товариства СТ «Енергетик», мешканці прилеглих будинків по вул. Кургузова, громадяни міста, депутати міської ради та міський голова Олексій Момот. Члени садового товариства скаржились на початок будівництва підпірної стіни, яке вже декілька місяців як завмерло та спричинило обвал декількох секцій паркану, що відділяє їхні приватні будинки від скандальної забудови. Вкотре Олексій Момот намагався вибудувати конструктивний діалог з представниками КПМК-2 та ДБК-4. Але його вкотре не відбулося, адже представники забудовника чують виключно себе і не зважають на кричущі вимоги громади. Посланці показово залишили залу серед засідання, в розпал активного обговорення. Резюмуючи зустріч, домовились здійснити виїзне засідання будівельної комісії на наступний день та запросити геодезиста для встановлення чітких меж товариства з будівельним майданчиком.
Окрім цього, 15 липня розпочалася безстрокова акція протесту за участі представників СТ «Енергетик», жителів прилеглого багатостраждального будинку по вул. Кургузова, 11-а, які теж висунули до забудовника ряд своїх претензій та претензій небайдужих громадян м. Вишгорода.
У перші дні акції активісти домагалися витребувати хоча б якісь дозвільні документи стосовно будівництва, права розпоряджатися земельною ділянкою, а також визначити законність вивозу ґрунту з будівельного майданчика у найближчу лісову смугу. Вимоги наступні: зменшити поверховість до 16-ти поверхів, згідно з містобудівною документацією, додержання вимог ДБН, стосовно відстані четвертої секції до приватних будинків та законності спорудження цієї секції як такої. Вимоги були почуті, але документів мітингувальники так і не дочекались упродовж тижня.
Кожного дня відбувається один і той же сценарій: зранку приїжджають панелевози, які не можуть проїхати вузенькою дорогою через запарковані автомобілі згідно з правилами дорожнього руху. Приїжджає представник забудовника, викликається кілька нарядів поліції, але все відбувається в рамках чинного законодавства. По від’їзду поліції одразу зненацька з’являються псевдоінвестори, котрі рвуть плакати, фізично погрожують активістам та зникають одразу після погрози викликати поліцію. Окрім цього, забудовник постійно погрожує проблемами, які не вдасться «порєшать», бо в них є теплі та налагоджені відносини майже в усіх силових структурах. Дані дії навпаки підсилюють бойовий дух та дають поштовх до рішучих дій із організації цілодобового чергування.
А тепер питання до інвесторів. Термін дії договору оренди закінчувався 02.07.2017 р. Забудовник обіцяв вручити ключі від квартир у 2018 році. Це як? Від цього віє відвертим введенням в оману, а стаття називається «шахрайство». Може саме тому забудовник, довівши до такої ситуації, намагається зіштовхнути лобами громадян, мітингувальників з інвесторами, розводячи руки з позицією: «моя хата скраю».
На даний час підрядники та субпідрядники вивозять техніку, мабуть, розуміючи незаконність подальшого будівництва та не маючи наміру брати участь у протиправних діях.
Хочемо подякувати за активну позицію громадським діячам, активістам, які беруть участь в цій акції протесту. Окрема подяка вишгородцям за смачні бутерброди та гарячу каву.