28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Про міфи і реалії гострих тем

Розмовляла Лілія ЯНЧУК

Вишгород впевнено розвивається, стає кращим і зручнішим для жителів, більш привабливим і цікавішим для гостей. З’являються нові об’єкти, ремонтується і приводиться до ладу раніше збудоване. Ведеться кропітка, щоденна, часто напружена робота. Але, попри все це, часто від громади звучить критика на адресу і депутатського корпусу, і міського голови. Тож, прямуючи на інтерв’ю з Вишгородським міським головою Олексієм Момотом, ми «озброїлися» питаннями, які останній місяць активно обговорюються вишгородцями, в тому числі – в соціальних мережах. Об’єднання громад, скандальні забудови, дитячі садочки – теми, які вже стали легендами, що обростають новими чутками та непідтвердженими фактами. Тож, у нашій розмові Олексій Момот розвінчував міфи та ділився планами на майбутнє.

— Олексію Вікторовичу, розпочнемо спілкування з об’єднання громад. Відбулися два етапи громадських слухань на цю тему у Вишгороді, обговорювалася вона й у населених пунктах району. За результатами зустрічей з людьми та перемовин з навколишніми селами, чи можна вже говорити про те, що Вишгород стане центром ОТГ?

О. В. Момот: Наразі важко сказати, що ж буде далі, оскільки процес об’єднання у нашому районі загальмувався. Мою пропозицію щодо об’єднання міста із навколишніми селами та з адміністративним центром у Вишгороді підтримали і депутатський корпус, і громада. На жаль, сільські депутати на сесіях у більшості місцевих рад прийняли рішення відмовити в такій ініціативі. Були випадки, коли громада висловилася «за» ОТГ, а сільські обранці, не враховуючи думку населення, проголосували проти об’єднання з Вишгородом. Такі прецеденти сталися у Хотянівці та Лебедівці. Таким чином, з правого боку ми обмежені негативними рішеннями Новопетрівської та Старопетрівської сільських рад, а з лівого – Лебедівки та Хотянівки. На сьогоднішній день від депутатського корпусу за підписом 16-ти депутатів надійшла пропозиція щодо нового формату ОТГ, яка, на мою думку, також не матиме схвального результату. Дивним чином депутати пропонують об’єднати Хотянівку, Лебедівку і через водний кордон – Лютіж, Демидів і Козаровичі. Такий план не має перспектив затвердження ні в КОДА, ні в Кабміні, оскільки в Законі чітко прописані пункти про дотичність територій. Безперспективність цієї ідеї підтвердив і обласний архітектор.
На мій погляд, наразі існує два варіанти розвитку подій. Перший – це створення єдиної великої Вишгородської громади, куди увійде весь район, або другий – діяти в межах перспективного плану, який затверджений Кабінетом Міністрів, де визначено дві ОТГ – Димерську і Пірнівську. Згідно з цим планом, Вишгород, Старі і Нові Петрівці, Лютіж і Хотянівка становлять так звану «білу пляму», яка в перспективі також може розглядатися, як варіант об’єднання. Щодо подальшого обговорення чи проведення громадських слухань, то вони проводитимуться за ініціативи і організації депутатів.

Наразі обранці взяли коротку паузу для опрацювання всієї наявної інформації і невдовзі мають озвучити свої нові пропозиції з питання ОТГ. 

— Олексію Вікторовичу, на якому етапі сьогодні перебувають проекти з будівництва повноцінного дитячого садочка та двох добудов до існуючих? Якщо я не помиляюся, нещодавно відбувся тендер, то напевно вже незабаром розпочнуться довгоочікувані роботи?

О. В. Момот: Тема садочків для мене є дуже болючою. З одного боку я розумію, що громада справедливо вимагає і очікує від міської ради якнайшвидшого вирішення проблеми з ДНЗ, з іншого – іноді відбуваються речі, які не можна логічно пояснити ні собі, ні тим більше тим, хто надіється і чекає. Але я спробую.
Справді, було проведено два тендери на добудову корпусів до двох існуючих садочків. 30 червня відбулося відкриття конвертів, де по одному з об’єктів проходили дві компанії, по іншому – три. Були всі підстави визнати проведення конкурсу. Цю процедуру проводило не місто, а обласний департамент регіонального розвитку, який із невідомих для нас причин оголосив, що конкурс не відбувся.
У ситуацію втрутився голова КОДА, наразі дехто з обласних чиновників заробив на свою голову чималих проблем, але нам від того не легше, оскільки тендер треба оголошувати заново, а це – часові затрати. Процедура триває 30 днів, ще 10 днів додається на визначення переможця, оскарження результатів і таке інше.
Вже 17 липня від міської ради ми оголосили тендер на будівництво садка по вул. Шкільній. Протокол про його оголошення з посиланням на офіційний сайт Держзакупівлі я розмістив на своїй сторінці у фейсбуку (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-07-17-000491-a), щоб громада могла переконатися у його дійсності. 20 липня департамент регіонального розвитку Київської області повторно оголошує конкурс на будівництво двох корпусів до ДНЗ. Сподіваюся, що цього разу він відбудеться успішно і одночасно ми розпочнемо будувати всі три об’єкти.
Ситуація з критичною нестачею місць у комунальних садках для маленьких вишгородців справді досягла апогею. Тому всі наші зусилля будуть спрямовані на вирішення саме цієї проблеми. До настання холодів ми плануємо звести «коробки» і вкрити їх дахом, щоб у зимовий період можна було продовжувати внутрішні роботи. Мушу попередити громаду, що наступний рік для нас буде фінансово важким, оскільки левова частка бюджету йтиме саме на будівництво згаданих закладів. Тому, передбачаючи такі обставини, зараз ми намагаємося максимально охопити місто роботами з благоустрою, новими об’єктами, ремонтом доріг, дахів, заміною вікон тощо.

— Олексію Вікторовичу, будівництво на території колишнього ресторану «Вишгород» — буде багатоповерхівка чи ні?

О. В. Момот: Дуже хочеться нарешті поставити крапку в цій історії. Розпочну з традиційного: жодних дозволів на будівництво будь-чого на згаданій території міська рада не надавала. Наголошую на цьому. Логічно, що коли інвестор проявив цікавість до цього об’єкту, громада насторожилася в очікуванні того, що виросте чергова багатоповерхівка. Це укорінений стереотип, який влада плекала десятками років, на що маємо справедливу недовіру від містян. Але варто розповісти передісторію. Руїни ресторану спокійно «відпочивали» до того часу, поки міська рада не провела інвентаризацію земель, від яких міський бюджет не доотримував кошти. Власнику території стало нерентабельно утримувати «мертвий об’єкт», і треба було вирішувати, що з ним робити далі. Інвестор, він же власник, з яким у мене була розмова, справді мав наміри на будівництво багатоповерхівки. На що я висловився категорично проти і запропонував провести зустріч із жителями прилеглого будинку та вислухати думку громади. Результат ми знаємо – жителі несхвально відреагували на таку перспективу. Тож, інвестор наразі має дещо іншу ідею.
Невдовзі відбудуться повторні громадські збори. І я, забігаючи наперед, можливо відкрию таємницю: наступний проект, з яким інвестор хоче вийти до людей, – це будівництво триповерхового медико-діагностичного центру на кшталт «Медікому» чи «Добробуту». Як на мене, така пропозиція є дуже слушною, адже Вишгороду такого об’єкту справді не вистачає. Крім того, будівництво медичних, торгівельних, офісних чи розважальних центрів надає інвестиційної ваги місту та дає можливість надходження додаткових коштів до бюджету. Повторюся: лише після обговорення з громадою ми зможемо гарантовано стверджувати, чи розпочнеться будівництво діагностичного Центру на території колишнього ресторану «Вишгород».

– Ще одна «гаряча» подія, яку хочу з Вами обговорити. Протистояння між громадою і забудовником «ПМК-2». Договір оренди на земельну ділянку розірвано, будівництво продовжується, мешканці організували безстрокову акцію протесту, на Вашу адресу лунають закиди, що мер самоусунувся від вирішення цієї проблеми, а міська рада не має наміру позиватися із компанією-забудовником. Виглядає як глухий кут. Який вихід із цієї ситуації?

О. В. Момот: Для мене насправді дуже дивно чути, що хтось із юристів апарату міської ради не буде відстоювати інтереси міста. Це насправді чергова спроба ввести громаду в оману. Адже останнім часом чітко прослідковую інформаційну кампанію, яка спрямована і особисто проти мене, і загалом проти діяльності міської ради. Тож, про юристів то абсолютна брехня і нісенітниці. Більше того, окрім юридичного відділу ми залучали профільних спеціалістів для проведення аналізу ризиків рішення переходу в судову площину. І я доносив зміст цього висновку до депутатів і активістів, для того, щоб всі оцінили наслідки того, що може постати перед нами.
Насправді ризики колосальні. Так, міська рада одноголосно прийняла рішення не подовжувати договір оренди із забудовником. Із юридичної точки зору, це чи не єдина законна забудова, яка велася у Вишгороді. У 2012 році було отримано рішення міської ради на оренду земельної ділянки з цільовим призначенням під будівництво багатоповерхівок. Тобто, цільове призначення не порушено. Оренда за землю сплачувалася в повному обсязі без жодного дня затримки. Містобудівні умови і обмеження на будівництво цих об’єктів надано районною архітектурою. На основі цих документів Республіканський архбудконтроль надав дозвіл на багатоповерхову забудову. Більше того, проведена обов’язкова державна експертиза, яка дала позитивний висновок на будівництво. А ми знаємо, що це найвищий державний будівельний орган. Тобто, всі необхідні умови дотримано. І коли під час нарад із приводу цього питання активісти мені говорили, що там очевидно порушено норми ДБН, то я відповідав: так, очевидно порушено. Але суд керуватиметься у прийнятті рішення не тим, що ми скажемо на словах, а офіційним пакетом документів із печатками державних органів. Власне, якщо в порядку регресу забудовнику компенсувати збитки, щоб він повернув земельну ділянку в тому стані, в якому брав, то на сьогоднішній день це близько 280-300 млн грн. Для порівняння – річний бюджет міста складає 120 млн на рік. У разі програшу такого позову відбудеться арешт казначейських рахунків, окрім захищених статей. Місто фактично зупиниться. Така перспектива може бути. І тоді виникає питання, де будуть всі ті активісти, що нині організували акцію протесту? Звісно, що прийдуть знову ж таки до нас, і в будь якому випадку звинувачення лунатимуть на адресу міського голови та міської ради.
Щодо того, чому я жодного разу не був у місці проведення акції протесту. Я як посадова особа не маю права ставати на чийсь бік. Депутати долучаються, їм простіше в цьому плані. В період, коли йдуть суди і забудовник намагається довести, що саме внаслідок діяльності міської ради він поніс колосальні збитки, поява міського голови на акції протесту може слугувати підтверджуючим доказом. Тому я категорично не буду цього робити. Займаючи посаду мера, я повинен прораховувати наперед кожен свій крок і зважувати кожне своє слово, щоб не нашкодити місту. Тож, ситуація така – заходимо в суди. Власне, проводилися попередні слухання за участі юриста будівельної компанії, наразі плануємо ще одні, але сподіваємося на зустріч із вищим керівництвом цього підприємства. Бо насправді у людей є бажання домовлятися. Я хочу, щоб свої побажання, як то будівництво садочка, укріплення схилу, проведення експертизи будинків Кургузова, 11-11а, 3а-3б, школи «Сузір’я», СТ «Енергетик», були озвучені забудовнику саме громадою. Вдасться домовитися – добре. А якщо ні – то ми принаймні будемо розуміти, що використали всі можливості, аби уникнути тих ризиків, про які я говорив. Ми всі маємо взяти спільну відповідальність за будь-який результат у цій справі.
— Сподіваємося, що фінал буде без наслідків для міста.

А наразі до більш позитивного. У розпалі – оздоровча літня кампанія. Де цього року відпочивають юні вишгородці та скільки діток міська рада планує оздоровити?

О. В. Момот: Міська комплексна програма оздоровлення дітей на сьогодні активно діє. У поточному році депутати проголосували за збільшення її фінансування. Саме велика кількість заяв від батьків спонукала нас до такого рішення. Наразі 60 діток перебувають на відпочинку у с. Сергіївці Миколаївської області, ще 180 будуть оздоровлюватися у спортивно-оздоровчому комплексі «Бригантина», що в с. Коблево тієї ж області.
До прикладу: минулого року за цією програмою путівки на море отримали близько 80 дітей. Першочергово згаданою програмою передбачено оздоровлення дітей, які є жителями Вишгорода та належать до категорій дітей учасників АТО, обдарованих та талановитих дітей, тих, які мають особливі досягнення в навчанні, брали участь в учнівських олімпіадах різних рівнів, є учасниками гуртків, студій, колективів та спортивних секцій міських комунальних закладів, діти з числа соціально незахищених верств населення та багатодітних сімей. Особливо намагаємося стимулювати тих хлопців і дівчат, які протягом року гідно представляли наше місто на різних творчих конкурсах чи спортивних змаганнях і з нагородами повернулися додому.

— І на завершення хотілося б ще трохи добрих новин. Поділіться з нашими читачами планами на найближчі місяці, які нові проекти будете запроваджувати в місті.

О. В. Момот: Найближча приємна подія – це відкриття дитячого майданчика по Мазепи/Шолуденка. Якщо ви бачили, там встановлено дитячий ігровий комплекс у формі літачка, аби зберегти тематичне забарвлення території. Вважаю, що коли заберуть паркан, те, що жителі міста там побачать, – сподобається всім. Рішення про побудову цього скверу саме на цій локації прийнято не випадково. Адже близько десятка прилеглих будинків не мають дитячої зони відпочинку.
Ми втілили в життя ініціативу Віктора Олександровича Решетняка, яку він не встиг реалізувати за життя. Це «Теплі вечори», які проводяться біля РБК «Енергетик» щоп’ятниці. Приємно спостерігати, як люди поважного віку вальсують чи просто спілкуються. І кожного тижня все більше і більше вишгородців приходять на ці зустрічі.
Також можу сказати, що готуємо неймовірну творчу несподіванку в рамках проекту «Шануй українське». Поки не відкриватиму таємниці, хто виступатиме у Вишгороді, але, повірте, що вражень буде не менше, ніж від виступів ансамблю ім. Вірського, студії ім. Верьовки та капели бандуристів. Щиро дякую за допомогу в організації цих заходів нашій землячці Тетяні Школьній, депутату ВРУ Ярославу Москаленку та депутату КОР Андрію Пещеріну. Цей проект має потужну підтримку містян у вигляді численних вдячних відгуків, тому з упевненістю можу сказати: «Шануй українське» будемо розвивати. Також ми вже розпочали підготовку до дня міста, який святкуватимемо у вересні. Запланована цікава і насичена програма, яка буде спрямована більше на молодіжну аудиторію. Додам, що все буде набагато яскравіше, ніж минулого року.