29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

ЩОБ НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ ІНФЕКЦІЙНОГО КИШКОВОГО ЗАХВОРЮВАННЯ

Літній відпочинок в розпалі. У спекотні дні ми не можемо його уявити без купання у водоймах. Водні плеса магнітом притягують до себе і не хочеться думати про небезпеку інфекційних захворювань, що передаються через воду.

Гострі кишкові захворювання займають особливе місце на земній кулі. Немає жодної країни світу, де б не зустрічалися дизентерія, черевний тиф, паратиф, сальмонельоз, холера, вірусний гепатит А

 За інформацією МОЗ України з початком весняно-літнього сезону збільшується ризик захворювань на вірусний гепатит А, дизентерію, холеру, гострі кишкові інфекції, лептоспіроз.

Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами мікроорганізмів. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечника хворого, мікроби потрапляють в зовнішнє середовище: у грунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.

Холера відноситься до гострих кишкових захворювань поряд з дизентерію, сальмонельозом та іншими кишковими інфекціями. Однак, на відміну від них, холера представляє особливу загрозу для здоров’я багатьох людей. Це захворювання може розповсюдитись до масштабів епідемії, широко поширеної відразу у багатьох країнах. Поширюється холера переважно в регіонах з жарким кліматом.

Кишкові інфекції є одними з найбільш поширених в усьому світі інфекційних захворювань людини. Навряд чи знайдуться такі люди, які не перенесли кишкову інфекцію хоча б один раз за своє життя. Але на сьогоднішній день вирішені далеко не всі питання, пов’язані з профілактикою цих хвороб. Кишкові інфекції є постійними супутниками людини.

Група інфекційних захворювань, що відносяться до гострих кишкових інфекцій, включає такі захворювання, як дизентерія, сальмонельоз, ешеріхіоз, гострий гастроентерит, гострий ентероколіт, харчові токсикоінфекції, стафілококові отруєння. Ці хвороби є одними з найбільш поширених в світі. Кишкові інфекції часто зустрічаються у всіх країнах. Захворюваність залежить від соціально-економічних, кліматичних умов в країні, а також рівня розвитку медицини (ці фактори мають значення для прийняття профілактичних заходів). Спільними для цих інфекцій є механізм зараження і прояви захворювання, а також заходи профілактики. Від цих інфекцій часто страждають подорожуючі люди, тому їх можна віднести до інфекцій мандрівників.

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсин), що виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут.

Амебіаз – це шлунково-кишкове захворювання, яке викликається амебами і характеризується виразковим ураженням товстого кишечника, частим випорожненням з домішкою слизу і крові, слабкістю і депресією.

Гепатити А і Е об’єднує механізм їх передачі – так званий фекально-оральний, тобто вірус від хворого з частками його випорожнення потрапляє в їжу і воду, а потім здорова людина заражається при вживанні інфікованих продуктів і води. Під час подорожей при виборі місць стоянок слід приділяти особливу увагу виявлення ознак перебування людей на цьому місці в минулому. Головну небезпеку представляють тимчасові туалети. У разі їх наявності рекомендується змінити місце стоянки або ж максимально убезпечити себе від будь-якого контакту з ними, особливо у вологу погоду.

Під час дощу або у вологому місці збільшується ризик розносу залишків випорожнення по території всієї табірної стоянки

Нагадуємо  населенню Київщини прості правила, які допоможуть під час відпочинку залишатися здоровими:

не вживайте напоїв з простроченим терміном зберігання;

овочі, фрукти та ягоди на відпочинку і вдома слід добре промивати питною водою, тобто кип’яченою або бутильованою. Якщо їх їстимуть діти – ошпарити окропом;

не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання, хай то буде річка, озеро, підземне джерело або щось інше;

перед туристичним походом або пікніком водою краще запастися з цивілізованих джерел водопостачання;

якщо іншого виходу немає, незнайому воду для пиття і приготування їжі слід обов’язково профільтрувати і прокип’ятити;

перед приготуванням їжі та перед кожною трапезою обов’язково мийте руки з милом. Це просте правило, але про нього часто забувають у лісі, біля річки, де немає організованих санвузлів. Саме його дотримання може убезпечити вас від неприємностей зі здоров’ям. Адже і дизентерію, і інші кишкові захворювання часом називають “хворобами брудних рук”;

мийте руки після туалету;

краще утримуватись від купання в незнайомих водоймах. Хто знає, які кишкові палички плодяться у затишних на вигляд лісових ставках;

при перших ознаках кишкового захворювання негайно зверніться до найближчого медпункту. Не займайтесь самолікуванням! Якщо ви відпочиваєте групою, до консультації лікаря краще ізолювати хворого від решти колективу.

        

Методист обласних курсів

 удосконалення  керівних кадрів

 НМЦ ЦЗ та БЖД Київської обл.

 Сопронюк М.Т.