28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

ЛЕПТОСПІРОЗ

Попереду пора приємного відпочинку, цікавих і незабутніх вражень. У спекотні літні нас звабливо манить до себе прохолодна свіжість річок, озер, ставків. Кидаючись  в обійми води, ми ігноруємо небезпекою, яка може таїтись в її глибинах.

У теплий період року (з травня – по жовтень) різко збільшується кількість хворих лептоспірозом. Лептоспіроз – небезпечне гостре  інфекційне захворювання, яким хворіють  люди  і тварини, викликане мікробом лептоспірою ( від латинської назви лептос – ніжний, спіра –  спіраль, тобто ніжна спіраль).

Мікроби разом з сечею перехворілих тварин потрапляють у водойми, де й живуть до 300 днів. Хворіють на лептоспіроз велика рогата худоба, свині, кози вівці,  пушні звірі, сірі щури та мишоподібні гризуни, собаки. Розміщення тваринницьких ферм поблизу водойм, неправильна організація водопоїв можуть стати причиною зараження води  лептоспірами і швидко стати вогнищем поширення захворювання на лептоспіроз.

Відпочиваючі  можуть інфікуватися лептоспірами під час купання у непроточних, заражених лептоспірами  водоймах, якщо вживають сиру воду з них під час риболовлі. 

Мікроби  потрапляють до організму не тільки через кишково-шлунковий тракт, але й через ушкоджену шкіру (мікротравми) та слизові оболонки.

Інфікування лептоспіроз можливе і взимку. Причини можуть бути такі: вживання

продуктів,  забруднених  лептоспірами, догляд  за хворими тваринами, недотримання правил особистої гігієни.

Інкубаційний період лептоспірозу від 4 до 14 днів. Хвороба  починається раптово, підвищується температура до 38 – 40 градусів, сильно болять м’язи, з’являється слабкість, ломота у всьому тілі, суглобах. Хворий не може ходити. Можуть бути нудота й блювота, жовтушне забарвлення  шкіри й слизових оболонок, висипи на шкірі, крововиливи в сітківку ока та внутрішні органи, у зв’язку з чим сеча та кал стають темними.

Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків: ураження нирок , печінки та інших органів.

Як же захистити себе від лептоспірозу?

Лікарі-епідеміологи дають такі поради:

 З настанням спекотних днів купатися слід тільки в спеціально відведених місцях; не пити сиру воду з відкритих водойм.

На польових роботах, риболовлі, під час догляду за хворою худобою необхідно дотримуватися правил особистої гігієни.

Продукти, воду зберігати в закритому вигляді, ретельно оберігати їх від гризунів.

Захищати своє житло та інші об’єкти від проникнення до них гризунів.

Дотримання санітарії, особистої гігієни , вищенаведених порад у побуті, місцях відпочинку захистить Вас не тільки від лептоспірозу, але й від багатьох інших інфекційних хвороб.

Методист обласних курсів

НМЦ ЦЗ та БЖД Київської області

Сопронюк М.Т.