29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Два із тисяч талантів

Ірина ПИРОЖЕНКО
ФОТО — архів газети «Вишгород»,
Бориса ЩЕРБИНИ та Юрія МАКСИМЕНКА

Вишгород — місто тисячі талантів: тут живуть письменники, поети, скульптори, майстри народного мистецтва… Є серед них і художники, що працюють у дуже складній техніці мозаїки.
Це декоративно-прикладне та монументальне мистецтво, яке формулює зображення з допомогою смальти (різнокольорових дрібних камінців), відоме ще з IV тис. до н. е. Мозаїкою оздоблювали храми й палаци, вона була дуже поширеною у Візантії.
У Київській Русі мозаїкою прикрашали храми. У святій Софії Київській над вівтарною частиною храму — «Оранта» (Пресвята Богородиця). Ікона висотою 5 м 45 см виготовлена в ХІ столітті. Смальта 177 відтінків, з якої складена мозаїка, відбиває сонячні промені, що наповнюють храм.
Є вишукані мозаїчні роботи і на будівлях Вишгорода. Над центральним входом до адмінбудинку (пл. Т. Шевченка, 1) — герб Вишгорода з ликами свв. Бориса і Гліба, покровителів нашого міста. Це робота вишгородських художників Бориса Щербини та Юрія Максименка, виготовлена в 1997 році.
Серце нашого історичного літописного міста — храм свв. Бориса і Гліба — з південної сторони прикрашений мозаїчною іконою свв. Князів-страстотерпців. Понад два роки (2014-2016) над мозаїчним полотном працював Юрій Максименко. Висота ікони — 3, ширина – 2 метри. Зображення свв. Бориса та Гліба на конях — копія з оригіналу ікони ХІV століття.
Автор двох мозаїчних композицій для церкви св. Володимира (вул. Шкільна) — Борис Щербина. При вході до Недільної школи — мозаїчне панно «Христос і діти». Над центральним входом у храм – мозаїчні ікони Спасителя і Матері Божої Володимирської (Вишгородської — ред.), на пілонах — св. Ольга і св. Володимир. Художник два роки вкладав свій досвід, майстерність і душу в цю роботу. Використовував смальту — дрібні камінці 50 кольорів і відтінків розміром 1 х 1 см, що були виготовлені на замовлення.
Борис Щербина, що пише ліричні пейзажі аквареллю, кілька років тому виготовив чудову мозаїчну роботу на центральному залізничному вокзалі в м. Києві. При вході, зліва від ескалатора, на стелі — оперний театр Києва (одна з пам’яток столиці).
Максименко та Щербина разом із 22-ма художниками кілька років працювали над оздобленням Михайлівського собору (м. Київ) після його реконструкції. Із 1999-го по 2000-ий мозаїкою була оздоблена площа від купола до нижнього ярусу центрального нефу й олтаря.
Я розповіла тільки про двох художників Вишгорода, які працюють у техніці мозаїки на духовних теренах. Запрошую всіх охочих продовжити на сторінках газети мою розповідь про вишгородські таланти — відомі і невідомі читачеві.

Image002   Image003

Image004   Image007

 

Image006

Image001