29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Пам’ятна монета «Давній Вишгород»

monetaНаціональний банк України, продовжуючи серію «Стародавні міста України», 30 серпня 2016 року ввів в обіг пам’ятну монету «Давній Вишгород» номіналом 5 гривень. Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування — «спеціальний анциркулейтед», маса — 16,5 г, діаметр — 35,0 мм, тираж — 30 000 штук. Гурт монети — рифлений.
На аверсі монети розміщено: угорі — малий Державний Герб України та надпис УКРАЇНА; у центрі на дзеркальному тлі зображено Бориса і Гліба – перших святих, канонізованих православних князів-страстотерпців, між ними — хрест, унизу — орнамент; надписи: БОРИС (вертикально ліворуч), ГЛІБ (вертикально праворуч); унизу — номінал 5 ГРИВЕНЬ, рік карбування монети 2016 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч).
На реверсі монети зображено кольоровий фрагмент однієї з найдавніших і славнозвісних ікон — Вишгородської ікони Божої Матері (використано тамподрук); ліворуч — стилізована композиція: на тлі трикупольної церкви – князь із дружиною, що виїхали з брами міста, і надписи: ДАВНІЙ ВИШГОРОД/946 РІК.
Художник і скульптор — Святослав Іваненко.
Пам’ятна монета є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.