29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Димер: Козацький проект

krizh

15 квітня о 13:00 у селищному Будинку культури (Димер Вишгородського району Київської області) відбудеться презентація повісті Миколи Крижанівського «Третя куля» та проекту пам’ятника наказному гетьману Правобережної України Остапу Гоголю.

Про провість: Це літературно викладена історія життязабутого українського гетьмана Правобережної України, полковника Остапа Гоголя, прапрадіда Миколи Гоголя, що єпрообразом легендарного Тараса Бульби.

Про автора: Микола Крижанівський — автор понад 50 скульптур з каменю. Серед них домінують роботи, присвячені історії України та її національним героям. Створив пам’ятникШевченку у Могилеві-Подільському,козацьким полковникам Данилу Нечаю(Брацлав) та Дмитру Чечелю (Чечельник),
сину Богдана Хмельницького Тимішу Хмельницькому (село Рашків, Придністровська Молдовська Республіка).
Незвичайними є його роботи — пам’ятник українськійвитинанці (Могилів-Подільський) та шкільній парті (у рідномуселі Сліди Могилів-Подільського району).

Микола Крижанівський — автор п’яти художніх книг, удостоєний
літературної премії імені Михайла Стельмаха, отаман Вінницького обласного козацького товариства ВГО «Українське Реєстрове Козацтво».

Про захід: У програмі заходу — зустріч з автором повісті М. Крижанівським, громадськими та літературними діячами, святковий концерт, презентація козацької зброї, реконструкція бою на шаблях.

Мета: Популяризація сучасного козацького руху в Україні, відновлення історичної та національної свідомості, історичної значущості смт Димер як полкового містечка часів Козаччини, популяризація сучасної історичної літератури серед молоді, збір коштів на встановлення пам’ятника О. Гоголю в смт Димер.

Координатори проекту:
Максим Павленко, отаман Вишгородського районного козацького товариства ВГО «Українське Реєстрове Козацтво»,

контактний телефон: 097-900-04-24,електронна пошта: [email protected]

Олексій Куліш,голова БФ «Єдність країни»,
контактний телефон: 097-398-16-43,
електронна пошта:[email protected].

Технічне забезпечення:
Олексій Матвійчук,волонтер БФ «Єдність країни»,
контактний телефон: 066-767-01-54
електронна пошта: [email protected]